op
×

Η νέα γενιά των περιπλανώμενων και τα αερόφυτα

Πολλοί νέοι άνθρωποι φαντάζονται τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο σαν μια αυριανή Παγγαία που θα οδηγήσει τον άνθρωπο σε μια προ Βαβέλ εποχή
Περισσοτερα...

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Η εξουσία των διανοούμενων | Του Χάρη Ναξάκη*

Πόσο δίκιο είχε τελικά ο Μπακούνιν που θεωρούσε ότι οι απόψεις του Μαρξ «οδηγούν σ’ ένα νέο κρατικό σύστημα, που υποτίθεται ότι βασίζεται στην κυριαρχία της λαϊκής βούλησης, αλλά στην ουσία η λαϊκή κυριαρχία θα έχει υποταχθεί στη διανοητική μειοψηφία».

Ελληνικό: Το Eurogroup εκβιάζει…

Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» και δανειστές μας θεωρούν ότι, όσον αφορά το Ελληνικό, δεν ισχύει η «αρχή της διάκρισης των εξουσιών» και ότι οι δικαστές θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν άμεσα

Η διπλή, η πεπλατυσμένη θέση στο λεωφορείο, ο τρόπος που καθόμαστε και το ταξί με τα φυμέ τζάμια | Του Κωνσταντίνου Μπούρα

Δύο περιστατικά Δευτέρα πρωί, στη φούρια της εβδομάδας που καταφθάνει απειλητική για τα φραγμένα μυαλά και για τα ζωντανά ανθρώπινα όντα που φοράνε παρωπίδες:

Ερίκ Τουσέν: Ο Βαρουφάκης και η συνταγή της επιτυχίας (Α')

Ο Βαρουφάκης δεν δηλώνει ένοχος: είναι πεπεισμένος ότι αν ο Τσίπρας είχε πραγματικά εφαρμόσει τον προσανατολισμό που του πρότεινε και που ο Τσίπρας δέχτηκε, τέλη 2014, αυτό δεν θα είχε καταλήξει σε ήττα για τον Ελληνικό λαό.

Νιώθω ενοχή όταν περνάω καλά | Tης Έλενας Ακρίτα

Εχουμε φτάσει πλέον στο σημείο όπου οτιδήποτε μας προκαλεί χαρά, μας γεμίζει παράλληλα και τύψεις. Οποιος χαίρεται, είναι αναίσθητος τέρμα: πας να μειδιάσεις και το πολιτικώς ορθόν σου κουνάει το δάχτυλο.

Το ψηφιακό πανοπτικόν και η διάλυση της πραγματικότητας

Ο Άγγλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Τζέρεμι Μπένθαμ το 1785 σχεδιάζει το Πανοπτικόν (Panopticon). Πρόκειται για μια φυλακή κατασκευασμένη με τρόπο τέτοιο που να επιτρέπει στον φύλακα να επιτηρεί όλους τους κρατούμενους, χωρίς όμως ο ίδιος να είναι ορατός. 

Όλοι οι άνθρωποι της Novartis | Της Έλενας Ακρίτα

Ας το κάνουμε εικόνα τώρα αυτό. Ο Κ. Φρουζής της Novartis μπαίνει στο αμάξι για να πάει στο Μαξίμου να δωροδοκήσει τον Σαμαρά. Η βαλίτσα έχει μέσα κίτρινα, πράσινα και μοβ χαρτονομίσματα - ευγενική προσφορά της Ντάλιας του «Παρά πέντε» λογικά. 

Ομότιμη παραγωγή, ομότιμη διακυβέρνηση, ομότιμη ιδιοκτησία | Του Michel Bauwens

Η τρέχουσα πολιτική οικονομία βασίζεται σε ένα θεμελιώδες λάθος, σημειώνει ο Michel Bauwens. Βασίζεται στην υπόθεση ότι οι φυσικοί πόροι είναι απεριόριστοι και ότι υπάρχει ένα ατέλειωτο βούλιαγμα. 

Η καμένη "LIBERTATIA", ο γκρεμισμένος "PHYLAX" και ο εθνικιστικός παροξυσμός ας σε "φωτίσουν" στο παρά πέντε Μίκη Θεοδωράκη | Γράφει ο Κάιν

Μια επιστολή στον συνθέτη με αφορμή την συμμετοχή του σε ένα συλλαλητήριο που δεν βοηθά την προοπτική για καλύτερη ζωή στον τόπο μας και γενικότερα στην Βαλκανική…

Τα τρία Κ

Το επίσημο λεξικό της Οξφόρδης δε δίνει κανέναν επιτυχή ορισμό στην έννοια Paideia-Παιδεία. Δίνει μάλιστα πολλούς ορισμούς, μεταξύ των οποίων «Paideia, the philosophy of education – Παιδεία, η φιλοσοφία της εκπαίδευσης».

Η γερμανική ταυτότητα, η δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση | Του Γιώργου Κουτσαντώνη

Από τη δεκαετία του ογδόντα και με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου η λεγόμενη κοινωνία των πολιτών (ενώσεις, επιχειρήσεις, ομάδες συμφερόντων, όμιλοι, οικογένειες, κ.ά.) αποκτά έναν όλο και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις χώρες της Ευρώπης.

Ιδού ποιοι διοργανώνουν το συλλαλητήριο ( και μια κουβέντα για τον Μίκη)

"Η άποψη που έχει για το «Μακεδονικό» ο Μίκης είναι λαθεμένη. Μεγαλύτερο, όμως, θα είναι το λάθος να υπερασπιστεί αυτή τη λάθος θέση του με το ασύγγνωστο λάθος μιας συμμετοχής του σε ένα συλλαλητήριο με τέτοιους διοργανωτές και με τέτοια συνθήματα."

"Ποιοι Μακεδονομάχοι;" | Του Βασίλη Γεωργάκη

Η περίπτωση της Μακεδονίας είναι μία από τις πιο παράξενες, όσον αφορά τη μυθολογία του ελληνικού εθνικισμού. Για οποιονδήποτε έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, η Μακεδονία είναι Ελληνική (και μία) η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό δεν ίσχυε πάντοτε.

Όταν τα φασιστικά παθήματα δεν γίνονται μαθήματα στην ελληνική αριστερά! Του Γιώργου Μητραλιά

Προσοχή λοιπόν επειδή οι σημερινές ελληνικές ομοιότητες, συμπτώσεις και αναλογίες με το πιο τραγικό ευρωπαϊκό μεσοπολεμικό παρελθόν είναι παραπάνω από εμφανείς…
12345...62 »
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×