op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Τράπεζα Χρόνου Δήμου Γλυφάδας

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα, Τράπεζες Χρόνου

Η Τράπεζα Χρόνου Δήμου Γλυφάδας αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα.Η Τράπεζα Χρόνου είναι ο συνδετικός κρίκος ο οποίος ενώνει και οργανώνει ανθρώπους και οργανισμούς, με σκοπό την κάλυψη καθημερινών τους αναγκών με όρους βασισμένους στις αρχές της ανταλλακτικής οικονομίας.

Οι συμμετέχοντες στο δίκτυο μπορούν εύκολα να ανταλλάσσουν υπηρεσίες και αγαθά χωρίς να χρησιμοποιούν το χρήμα ως μέσο. Για τη διευκόλυνση των συναλλαγών έχουμε το δικό μας άυλο «νόμισμα» το Τ.Ε.Μ. (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα), το οποίο έχει αντίκρισμα σε χρόνο.

 Για παράδειγμα, ένας κομμωτής μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κάποιο μέλος, αποταμιεύοντας το χρόνο του σε Τ.Ε.Μ. τα οποία στη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να ανταλλάξει με κάποια υπηρεσία ή αγαθό οποιουδήποτε μέλους και όποια στιγμή αυτός κρίνει απαραίτητο.

Από τα παραπάνω μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια δράση η οποία θα δώσει λύσεις στο αδιέξοδο συνανθρώπων μας που λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της εποχής, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σημερινό συμβατικό οικονομικό σύστημα.


Η Τράπεζα Χρόνου απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ, ανέργους, επαγγελματίες, απόρους, οργανισμούς, εταιρείες, εθελοντές κ.λπ. είτε είναι κάτοικοι της Γλυφάδας είτε όχι. Επιπλέον, κίνητρο για κάποιους αποτελεί η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και οι ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν για αμοιβόμενη παροχή υπηρεσιών.

Με την εγγραφή και τη συμμετοχή σας βοηθάτε να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε ένα ισχυρό και πολυποίκιλο δίκτυο αγαθών και υπηρεσιών. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΡΟΝΟΥ Σκοπός της Τράπεζας Χρόνου είναι η αξιοποίηση των δεξιοτήτων των ανθρώπων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 Η προσέγγισή μας βασίζεται στις αρχές του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας, καθώς και στην παραδοχή ότι ο καθένας έχει κάτι πολύτιμο να συνεισφέρει. Φέρνοντας σε επαφή τα άτομα της τοπικής κοινότητας και διασυνδέοντας άμεσα τις ανάγκες με τις προσφορές, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός αλληλοϋποστηριζόμενου και ασφαλούς κοινωνικού δικτύου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει όλα τα άτομα που θέλουν να μοιραστούν τις δεξιότητές τους μέσω της δημιουργικής συνεργασίας.

Η ένταξη στο δίκτυο, η εμπλοκή σε αυτόνομη συνεννόηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή ενδυναμώνει τα άτομα, ενισχύοντας την ανεξαρτησία τους, ενώ τα βοηθά να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους.

Παράλληλα, η χρήση του χρόνου ως μoνάδας συναλλαγής επαναπροσδιορίζει την έννοια της εργασίας και της αμοιβής, ενισχύει την ανταποδοτικότητα καθώς και το αίσθημα ευθύνης και συνέπειας.

Οι Κοινωνικές Δομές για την Άμεση Αντιμετώπιση της Φτώχειας στο Δήμο Γλυφάδας αποτελεί μέρος του Σχεδίου Δράσης του Εθνικού Δίκτυου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης. Δικαιούχος φορέας είναι η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη» (ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α.) και συμπράττων φορέας ο Δήμος Γλυφάδας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

 

Η Τράπεζα Χρόνου είναι μια από τις πέντε Δομές (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Γραφείο Διαμεσολάβησης, Κοινωνικό Συσσίτιο) του προγράμματος αυτού και αποτελεί μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός  δικτύου ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων και αγαθών. Βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη και υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής, το Χρόνο.

 

Το δίκτυο αυτό λειτουργεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές και έχει τη δυνατότητα να παρέχει μέσω του Κοινωνικού Λειτουργού υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και πληροφόρησης στους ωφελούμενους του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές για την Άμεση Αντιμετώπιση της Φτώχειας στο Δήμο Γλυφάδας», με γνώμονα την ενδυνάμωση και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.


facebook


Στοιχεία επικοινωνίας:
Μυστρά 1, Γλυφάδα 165 61, Ελλάδα
2109608973 trapeza.xronou.glyfadas@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×