op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων (Σ.ΠΑ.ΜΕ)

Χωρίς Μεσάζοντες, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Συνεταιριστικά / Συνεργατικά Εγχειρήματα

ΤΟ Σ.ΠΑ.ΜΕ έχει κλείσει


Tι είναι η Σ.πα.με.

"Η Σ.Πα.Με. είναι ένα συνεταιριστικό πρατήριο ειδών καθημερινής χρήσης. Λειτουργεί για τα προϊόντα ως η παρακαμπτήρια οδός του δρόμου των μεσαζόντων και έτσι έρχονται στον καταναλωτή σε καλύτερη τιμή. 

Ως συλλογική προσπάθεια στηρίζουμε πρωτίστως τους συνεταιρισμούς που λειτουργούν βάσει συνέλευσης, με διαφάνεια, δίνουν καλύτερες τιμές στους παραγωγούς και σέβονται το περιβάλλον.

Ένας απ' τους στόχους μας είναι να φέρουμε σε επαφή παραγωγούς με σκοπό σύσταση νέων συνεταιρισμών και συνεταιριστικών πρατηρίων.
Στη βιτρίνα μας θα βρείτε τα γενικά έσοδα-έξοδα του πρατηρίου καθώς και έναν κατάλογο που αναλυτικά θα αναφέρει τις τιμές όλων των προϊόντων- το κέρδος μας και το τι πηγαίνει στον συνεταιρισμό/ παραγωγό.

Επειδή θέλουμε να ξέρουμε υπό ποιες συνθήκες παράγονται τα προϊόντα που καταναλώνουμε και επειδή πλέον έχουμε πολλές αμφιβολίες περί της βιολογικότητας των βιολογικών προϊόντων, προτείνουμε και κάνουμε πράξη μια άμεση σχέση εμπιστοσύνης καταναλωτή- συνεταιρισμού/παραγωγού. 

Πράγμα που μας δίνει την δυνατότητα να παρακάμψουμε κάποιες φορές και την πανάκριβη βιολογική πιστοποίηση και τυποποίηση."Η Σ.Πα.Με. είναι μια συλλογική προσπάθεια δικαίου εμπορίου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη(Κ. Μελενίκου 29).

Πρακτικά είναι ένα πρατήριο ειδών πρώτης ανάγκης, τύπου μπακάλικου, και ως νομική υπόσταση ένας μη κερδοσκοπικός προμηθευτικός συνεταιρισμός. 

Σκοπός του εγχειρήματος είναι κάποιο τρόπο να αποδείξουμε είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν σ'αυτόν τον τόπο συλλογικές προσπάθειες – και κυρίως στον πονεμένο τομέα της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων. 

Όλες οι αποφάσεις για όλα τα θέματα παίρνονται μέσω γενικής συνέλευσης και ψηφίζονται βάσει πλειοψηφίας και όλες οι εργασίες μοιράζονται το δυνατόν με κυκλική εναλλαγη"
Κείμενο-εισήγηση της ΣΠΑΜΕ στην εκδήλωση για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία
 
Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 
 
"Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση με θέμα την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Αρχικά, λίγα λόγια για τη Σ.ΠΑ.ΜΕ. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στο πρατήριο του συνεταιρισμού μας εθελοντικά, ωστόσο ο εθελοντισμός δεν αποτελεί την πρότασή μας για ανάλογα εγχειρήματα, καθώς διαφωνούμε με την απλήρωτη εργασία και θεωρούμε βασικό το βιοποριστικό χαρακτήρα ενός συνεργατικού εγχειρήματος. 
Η ΣΠΑΜΕ δεν είναι χόμπι για να γεμίζουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, αλλά η προσπάθειά μας να κάνουμε πράξη τον συνεργατισμό μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.


Θέλοντας να στήσουμε αυτή την εκδήλωση για τα 3 χρόνια παρουσίας της ΣΠΑΜΕ, ξεκινήσαμε μια συζήτηση μέσα στις συνελεύσεις μας. Mε κύρια εργαλεία τη μνήμη και την εμπειρία που αποκτήσαμε από την επαφή μας με συνεταιρισμούς, μεμονωμένους παραγωγούς, εγχειρήματα που προϋπήρχαν ή εγχειρήματα που δημιουργήθηκαν μετά από το δικό μας και με ανθρώπους που μας γνώρισαν μέσω του πρατηρίου μας, ξαναθυμηθήκαμε τους στόχους που είχαμε αρχικά θέσει. Μεταξύ αυτών ήταν: 

H ισότητα όλων των μελών του συνεταιρισμού. 

Η αμεσοδημοκρατική λήψη αποφάσεων μέσω των συνελεύσεών μας. 

Η επαφή με συνεταιρισμούς και η έμπρακτη στήριξή τους, καθώς και η ώθηση προς αυτούς να δημιουργήσουν αντίστοιχα με το δικό μας πρατήρια. 

Η προτροπή σε μεμονωμένους παραγωγούς να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς. 

Η πτώση των τιμών των προϊόντων λόγω της παράκαμψης κάθε είδους μεσάζοντα.

Η δημιουργία αποθεματικού ταμείου για τη στήριξη νέων συνεργατικών παραγωγικών εγχειρημάτων. 

Η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της ΣΠΑΜΕ.


Θυμηθήκαμε τα στοιχεία μας ως συνεταιρισμός που είναι η διαφάνεια στα οικονομικά μας, η επιλογή προμηθευτών που διαθέτουν υγιή χαρακτηριστικά, η καλλιέργεια της συνεργατικής νοοτροπίας. 

Η ζύμωση που έγινε μέσα από το διάλογο στις συνελεύσεις μας, οδήγησε να δούμε πιο καθαρά τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αδυναμίες μας.

Μέσα στα 3 χρόνια λειτουργίας μας βιώνουμε τις δυσκολίες της πραγματοποίησης των στόχων μας. 

Είναι αλήθεια ότι ακόμα δεν καταφέραμε να έχουμε ένα επαρκές αποθεματικό στο ταμείο μας, ώστε να βοηθήσουμε νέα συνεργατικά εγχειρήματα. 

Επιπλέον δεν κατορθώσαμε να επηρεάσουμε συνεταιρισμούς και παραγωγούς στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης των κανόνων της αγοράς.

Θα ήταν άδικο όμως για τα μέλη της ΣΠΑΜΕ να μην αναφέρουμε όσα θεωρούμε ότι πετύχαμε σε αυτά τα 3 χρόνια λειτουργίας μας. 

Η λειτουργία της συνέλευσης ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων ανέπτυξε τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών και μας έμαθε να ακούμε και να συζητάμε τις απόψεις όλων.

Μέσα από τη ΣΠΑΜΕ ξεπήδησε μια νέα συνεργατική προσπάθεια τριών μελισσοκόμων. 

Στηρίξαμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ορισμένους συνεταιρισμούς. Συμβάλλαμε στη δημιουργία αντίστοιχων με το δικό μας πρατηρίων. 

Επηρεάσαμε σε ένα βαθμό το κίνημα χωρίς μεσάζοντες και παλέψαμε για τη δικτύωση συνεργατικών εγχειρημάτων.


Κλείνοντας την εισήγησή μας, θα αναφερθούμε στην αντίληψή μας για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. 

Θεωρούμε αναγκαία χαρακτηριστικά των κοινωνικών συνεταιρισμών την ισότητα μεταξύ των μελών, την αμεσοδημοκρατική λήψη των αποφάσεων, τη διαφάνεια στα οικονομικά και τη συνεχή προσπάθεια για δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, την καλλιέργεια της συνεργατικής νοοτροπίας και την ανεξαρτησία από κρατικούς και κομματικούς φορείς.

Στόχος αυτών των συνεταιρισμών δεν πρέπει να είναι το υπερκέρδος και η συνεχής ανάπτυξη, αλλά ο βιοπορισμός και η στήριξη άλλων αντίστοιχων εγχειρημάτων με αναδιανομή των πλεονασμάτων.

Δεν θεωρούμε την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ως συμπλήρωμα του καπιταλισμού, αλλά ως μια εναλλακτική οικονομία, ένα όραμα για μια συνεργατική οικονομία των αναγκών, μια απάντηση στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και τις αξίες του."


Στοιχεία επικοινωνίας:
Μελενίκου 29, Θεσσαλονίκη 542 48, Ελλάδα
info@spame.gr Τηλ.: 2315115029 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-20:00, Σάββατο: 10:00-15:00
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×