op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου

Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Αλληλέγγυα Υγεία , Αλληλέγγυα Παιδεία , Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Άμεση Δημοκρατία - Λαϊκές Συνελεύσεις, Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια, Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ


Η Η Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική.  συγκροτείται από κατοίκους των γειτονιών μας, από ανθρώπους που ανησυχούν και αγωνίζονται, από υποκείμενα που αγωνιούν να συναντηθούν, να εκφραστούν και να ανακαλύψουν. Χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της, τις πράξεις τους, τις απόψεις τους, τις αδυναμίες τους, τις διαθέσεις και τις προοπτικές τους, τον αγώνα μας. 

Πρωτοσυναντηθήκαμε το 2008. Αφορμή της συνάντησης αυτής  στάθηκαν τα εκρηκτικά γεγονότα  του Δεκέμβρη, οπότε και βρεθήκαμε στους ανοιχτούς δρόμους των γειτονιών μας, διαδηλώνοντας με εκατοντάδες άλλους την όρεξή μας για ζωή και ελευθερία. Βέβαια, δεν ήμασταν περαστικοί από τους δρόμους αυτούς. Ζούμε, κινούμαστε, κατοικούμε και (δεν) αναπνέουμε στις γειτονιές του Βύρωνα, της Καισαριανής και του Παγκρατίου. Παράλληλα, με ποικίλους τρόπους έχουμε βρεθεί μέσα στους τοπικούς αγώνες και τις συλλογικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται στις γειτονιές μας εδώ και χρόνια. Από το άλσος Παγκρατίου και το δάσος του Αϊ Γιάννη στην Καισαριανής μέχρι τις πλατείες του Βύρωνα και τις πλαγιές του Υμηττού, μας συνδέει η εμπειρία των τοπικών αγώνων, της αλληλεγγύης και της συνεννόησης μεταξύ των αγωνιζομένων, της αντίστασης σε κάθε τι που μας περιορίζει και μας δυναστεύει, σε κάθε τι που υποβαθμίζει τις γειτονιές μας και τις ζωές μας.

Η Δεκεμβριανή μας συνάντηση μας δίδαξε την επιτακτική ανάγκη να κάνουμε το απαραίτητο άλμα: να συνδέσουμε τους τοπικούς αγώνες επανοικειοποίησης των δημόσιων χώρων και υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος, τις κοινωνικές αντιστάσεις ενάντια στην κρατική καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία και τα κοινωνικά κινήματα διεκδίκησης, αλληλεγγύης και ανατροπής. Στο κάτω-κάτω, η συνέλευσή μας, ούτε υποκαθιστά την αυτόνομη δράση του καθενός, ούτε φιλοδοξεί να συντονίσει-επικαθορίσει την αυτενέργεια κάθε τοπικής αντίστασης που αναδύεται γύρω μας. Το άλμα αυτό απέδειξε και αποδεικνύει την αναγκαιότητά του στις κρίσιμες στιγμές κοινωνικής λεηλασίας, που έχουν εξαπολύσει εδώ και καιρό εναντίον μας τα κοράκια του Κεφαλαίου, των ντόπιων εντολοδόχων του και των υπερεθνικών μηχανισμών του.

Μέσα στις συνθήκες αυτές, αναδεικνύουμε και μοιραζόμαστε τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και ανακαλύπτουμε τη δύναμη της συμμετοχής, απέναντι στην απάθεια, την παραίτηση και την δουλοπρέπεια. Είμαστε απέναντι σε κάθε μορφής ολοκληρωτικές, ρατσιστικές και φασιστικές ιδέες και πρακτικές που οδηγούν στον κοινωνικό διαχωρισμό και κανιβαλισμό. Ανακαλύπτουμε μέσα, δομές και μορφές αγώνα που μας κάνουν πιο δυνατούς απέναντι στις προσταγές τους και πιο ανεξάρτητους από τους σάπιους θεσμούς τους. Προσπαθούμε να κάνουμε σταθερά βήματα προς τα μπρος απελευθερώνοντας εδάφη, δυναμικές και συνειδήσεις. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε σήμερα και κάθε μέρα με κάθε πράξη, δράση και κινητοποίηση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η προσπάθεια, αξίζει όσο τίποτα άλλο γιατί μας απελευθερώνει από τα δεσμά του φόβου και της υποταγής.

Η εβδομαδιαία συνέλευσή μας λειτουργεί:

Αυτοοργανωμένα, διότι έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, μπορούμε συλλογικά να οικοδομήσουμε μια διαφορετική καθημερινότητα.

Αδιαμεσολάβητα, διότι παίρνουμε οι ίδιοι τη ζωή μας στα χέρια μας και τη διαμορφώνουμε μέσα από άμεσες διαδικασίες.

Αντιϊεραρχικά, διότι επιθυμούμε ισότιμες ανθρώπινες σχέσεις  οι οποίες καθορίζουν τη δράση και τις αντιστάσεις μας
Στοιχεία επικοινωνίας:
Κύπρου 43, Βύρωνας 162 32, Ελλάδα
tapitourgeio@gmail.com | syneleysikatoikwnvkp@espiv.net
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×