op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Εθελοντικές Οργανώσεις, Συνεργατικά - Αυτόνομα ΜΜΕ, Εκδόσεις, Εναλλακτικά Έντυπα - Ιστοσελίδες, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία

Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας


Ο Σύλλογος για την Προστασία Περιβάλλοντος Ν. Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) ίδρυθηκε το 1998 με έδρα την Καρυστο.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η προστασία της φύσης της Νότιας Καρυστίας με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της Περιοχής της Οχης (NATURA).

Ο Σύλλογος ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα της αποτροπής εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της Οχης.

Παρακολουθεί τις αδειοδοτήσεις αιολικών σταθμών σε όλη την Νότια Εύβοια και ενημερώνει την τοπική κοινωνία.

Εχει διαμαρτυρηθεί για την υπέρμετρη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Νότια Καρυστία και ειδικά στην περιοχή της Οχης σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βασική επιδίωξη του Συλλόγου είναι να υποβοηθήσει την επιστημονική μελέτη και να τεκμηριώσει την αξία της Οχης ώστε να αναδειχτεί  και να εκτιμηθεί στο ευρύτερο κοινό.

Γι αυτό συνεργάζεται και υποστηρίζει επιστημονικούς φορείς και ανεξάρτητους ερευνητές που ενδιαφέρονται να μελετήσουν την χλωρίδα και την πανίδα καθώς και τη γεωλογία και τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής.Για την ενημέρωση των μελών του και της τοπικής κοινωνίας, ο Σύλλογος εξέδιδε το ενημερωτικό Δελτίο ‘Τα Νέα του Σπιζαετού’.

Σήμερα ενημερώνει τα μέλη του και τον τοπικό Τύπο με τακτική ηλεκτρονική αλληλογραφία και μέσω αυτού του ιστότοπου.

Επίσης οργανώνει επισκέψεις σε φυσικές περιοχές της Ν. Καρυστίας με σκοπό τη γνωριμία του  ευρύτερου κοινού με τη φύση της Οχης και την ευαισθητοποίηση τους στην προστασία της.

Ο παρών ιστότοπος  είναι αφιερωμένος στο φυσικό περιβάλλον της Οχης και της ευρύτερη περιοχής της Νότιας Καρυστίας.

Σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε συνοπτικά τα φυσικά τοπία και τις αξίες τους που είναι άρρηκτα δεμένες με τα έργα του παραδοσιακού πολιτισμού.

Ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος της Νότιας Καρυστίας ποτέ δεν έγινε ευρύτερα γνωστός, ούτε αναγνωρίστηκε η αξία του, αντίθετα εγκαταλείφθηκε στην τύχη του με αποτέλεσμα σήμερα να διατρέχει κίνδυνο εξαφάνισης. 

Η επέλαση των ανεμογεννητριών που θα σκεπάσουν την Νότια Καρυστία όπως επίσης η ανάπτυξη εκτεταμένων ιχθυοτροφείων στον Νότιο Ευβοϊκό, πρόκειται να έχουν
καταλυτική επίδραση στο μέλλον της περιοχής. Πιστεύουμε ότι η Νότια Καρυστία αξίζει να προστατευθεί και όχι να καταντήσει εργοτάξιο της αιολικής βιομηχανίας και βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας.

Τώρα λοιπόν που η απώλεια της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Νότιας Καρυστίας βρίσκεται προ των πυλών, νιώθουμε την ανάγκη να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην τοπική κοινωνία γιατί στα χέρια της βρίσκεται η σωτηρία της Νότιας Καρυστίας.

Στις δραστηριότητες  του συλλόγου είναι οι καθαρισμοί μονοπατιών, παραλιών, φυτεύσεις, κλπ.Στις 20/5/2018 έγινε στο Γιοκάλειο ίδρυμα στην Κάρυστο δυναμική και πολυπληθής συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων και πολιτών Δήμου Καρύστου κατά της άναρχης εγκατάστασης αιολικών σταθμών στα βουνά της Νότιας Καρυστίας.
Ξεκινώντας με την εγκατάσταση τον 8 νέων αιολικών πάρκων στην Καρυστία και άδειων εγκατάστασης για  73 ανεμογεννήτριες η γεωγραφία τις Καρυστίας αλλάζει μια για πάντα. 

Και είναι μόνο η ΑΡΧΗ για τις υπόλοιπες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για αιολικά πάρκα στην περιοχή και που θα ανεβάσουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ πάνω από τα 579MW στην περιοχή από μια μόνο εταιρεία.

Διαβάζοντας κανείς της κομμένες και ραμμένες μισθωμένες στα μέτρα τον εταιριών μελέτες  όλον αυτόν που επρόκειτο να συμβούν, μόνο ανατριχίλα, θλίψη, αγανάκτηση μπορεί να αισθανθεί. 

Ετούτο και μόνο φτάνει: δεκάδες χιλιόμετρα δρόμοι μόνο για την μεταφορά των ανεμογεννητριών, υποσταθμοί,εκσκαφές, εκχερσώσεις,ισοπέδωση ολάκερης της περιοχής,μετατρέποντάς την σιγά και σταθερά  σε  βιομηχανική ζώνη.

Η τοπική κοινωνία της Καρυστίας οφείλη να αντιδράσει. 

Ο Δήμος Καρύστου θα πρέπει να πει το ΟΧΙ όπως και στην περίπτωση ΠΟΑΥ.
 
Δυναμικά, μπροστά σε αυτό το έγκλημα που επρόκειτο να ύπαρξη, (και ενάντια στα κάθε λογής μικροσυμφέροντα κάποιον αδιαφορώντας πλήρως για το τόπο μας), αλλά και διαψεύδοντας ταυτόχρονα  όλους εκείνους που μιλούν για  επιλεκτικές κινητοποίησής και αντιδράσεις υποβάθμισης της περιοχής.

Άραγε ο τοπικός πληθυσμός της Νότιας Εύβοιας έχει δικαίωμα παρέμβασης σε ότι συμβαίνει στον τόπο του;

Η τοπική κοινωνία της Καρύστου πρέπει να αφυπνιστεί, να αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του για το μέλλον του τόπου και όχι μόνο,  το φυσικό πλούτο της περιοχής ..να εναντιωθεί  στην ερημοποίηση της.

Είναι αρκετό να φανταστούμε τι Καρυστία, το Κάβοντορο το τόπο μας  μετά από 5 χρόνια 10 χρόνια…
Η Αιολική απειλή στην Εύβοια

Η Νότια Εύβοια έχει πέσει θύμα ενός τραγικά λάθους σχεδιασμού που θα την φορτώσει με τις περισσότερες ανεμογεννήτριες από κάθε περιοχή της υπόλοιπης χώρας.

Τα σχέδια ανάπτυξης αιολικών πάρκων έχουν παγιωθεί εδώ και χρόνια, οι άδειες παραγωγής έχουν δοθεί και εξαρτάται πλέον από τιςοικονομικές συνθήκες πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η υλοποίηση.

Η τοπική κοινωνία δεν διάβασε ποτέ τις μελέτες ούτε πήρε σοβαρά τις άδειες που σωρηδόν ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τη συναίνεση όλων των υπουργείων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οι ιδιοκτήτες γης, που νόμισαν ότι θα έκαναν μπίζνες με τις εταιρείες, δημιούργησαν ένα κλίμα εφησυχασμού και προσδοκίας μιας νέας πηγής εσόδων.

Σήμερα η Νότια Εύβοια είναι χειροπόδαρα δεμένη με εκατοντάδες αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων, οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι δεν θα πάρουν ούτε καν αποζημίωση και η τοπική κοινωνία ανίκανη ακόμη να αντιδράσει.


Ποιοι ωφελούνται και ποιοι ζημιώνονται


Οι επιπτώσεις βαριές και σημαντικές για το τοπικό περιβάλλον, την τοπική οικονομία και τη ζωή των κατοίκων.

Η Νότια Εύβοια θα μετατραπεί σε μια βιομηχανική περιοχή αιολικής ενέργειας, μια προοπτική που θα έχει καθοριστική επίδραση για το μέλλον της.

Οι εταιρείες θα δρέψουν τα οφέλη από την εκμετάλλευση των τοπικών πόρων χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ για την απόκτηση της γης, ενώ οι κάτοικοι θα υποστούν τις βαριές συνέπειες από την απώλεια των τοπικών πόρων.

Το αντισταθμιστικό όφελος υπέρ των Δήμων και των κατοίκων που ορίζει ο ν.3851/2010 δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, τουλάχιστον στο σκέλος του υπέρ των κατοίκων.

Εξάλλου είναι άνευ αξίας μπροστά στη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Αντίθετα οι κάτοικοι θα πληρώνουν από πάνω τις εταιρείες μέσω του τέλους ΑΠΕ που συνεχώς αυξάνεται στου λογαριασμούς ρεύματος.

Παρόμοιες ιστορίες συνέβαιναν στην εποχή της αποικιοκρατίας.


Επιπτώσεις

Η Νότια Εύβοια θα υποστεί βαριές απώλειες από την επιδρομή των αιολικών πάρκων που τελικά θα διαβρώσουν την αξία της και τη μοναδικότητά της.


Απώλεια ταυτότητας

Οι χιλιάδες ανεμογεννήτριες που θα πλημμυρίσουν κάθε γωνιά της Νότιας Εύβοια θα προκαλέσουν μια δραματική αλλαγή στη φυσιογνωμία του τοπίου.

Το φυσικό τοπίο θα αντικατασταθεί από ένα βιομηχανικό εργοταξιακό τοπίο.

Όπως η Πτολεμαϊδα είναι γνωστή για τα εργοστάσια λιγνίτη, η Νότια Εύβοια θα ταυτιστεί με τη λειτουργία ατέλειωτων αιολικών πάρκων.

Το φυσικό περιβάλλον θα έχει υποστεί σοβαρές πληγές για να μπορεί να δίνει σταθερή αξία και φήμη τουριστικού προορισμού στην Νότια Εύβοια.


Απώλεια χρήσεων γης

Οι μέχρι σήμερα χρήσεις γης περιλαμβάνουν τους βοσκότοπους για την κτηνοτροφία, περιοχές με σχιστολιθική πλάκα για εκμετάλλευση, το φυσικό τοπίο για την προσέλκυση τουρισμού και την γη εμπορικής αξίας για ανάπτυξη κατοικίας.

Ολες αυτές οι χρήσεις γης θα συρρικνωθούν από την ζώνες κατάληψης και επέμβασης των ανεμογεννητριών και των έργων υποδομής.

Για παράδειγμα οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στην Οχη θα αφαιρέσουν τουλάχιστον 2.272 στρέμματα γης από παραδοσιακές χρήσεις γης, χωρίς να υπολογίσουμε τις απώλειες από τους δρόμους και τα δίκτυα μεταφοράς.

Απώλεια της Περιοχής της Όχης

Η προστατευόμενη περιοχή της Όχης θα υποστεί ανυπολόγιστη βλάβη από την εγκατάσταση τουλάχιστον 180 α/γ σε απομονωμένες ορεινές και παράκτιες τοποθεσίες.

Τα δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων πρόσβασης με τις εκσκαφές που απαιτούνται και τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος που θα περιζώσουν τα χωριά του Καβοντόρου θα μεταβάλουν δραστικά τη φυσιογνωμία του φυσικού τοπίου που θα θυμίζει απέραντο εργοτάξιο.

Επεμβάσεις τέτοιας κλίμακας είναι ασύμβατες με το καθεστώς προστασίας που διέπει την Όχη, απειλούν την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής και ισοδυναμούν με την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας.

Η πολιτεία όφειλε να προστατεύσει την περιοχή της Όχης αλλά αποφάσισε να την κατεδαφίσει.

Απώλεια της βιοποικιλότητας

Η εκτεταμένη δασική βλάστηση των χαμηλών θάμνων θα μειωθεί λόγω των εκχερσώσεων και της καταπλάκωσης από μετακινήσεις χωμάτων.

Για παράδειγμα οι ερεικώνες της Ανατολής ή η ποωδης βλάστηση σε βραχότοπους θα ισοπεδωθούν από τα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Η πλούσια ερπετοπανίδα της περιοχής θα μειωθεί με τις βίαιες επεμβάσεις στους τόπους που βρίσκει καταφύγιο. Τα αρπαχτικά πουλιά της Όχης επίσης κινδυνεύουν από ενδεχόμενες προσκρούσεις με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών, αλλά και από την μείωση ή την όχληση των τόπων τροφοληψίας και φωλιάσματος.

Οι νέοι δρόμοι πρόσβασης που θα κατακερματίσουν την ενότητα της βλάστησης θα ευνοήσουν το παράνομο κυνήγι.

Απώλεια του τουρισμού

Τα φυσικά τοπία της Νότιας Καρυστίας και ειδικά της Οχης κρύβουν μια άγρια φυσική ομορφιά που μπορεί να προσελκύσει τουρίστες με περιηγητικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο τα έργα εγκατάστασης των αιολικών πάρκων θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες ή απώλειες σε μοναδικά τοπίαπου δεν πρόλαβαν ποτέ να γίνουν γνωστά.

Για παράδειγμα ο επισκέπτης θα οδεύει προς το Πετροκάναλο και το φαράγγι του Δημοσάρη ή τον Καστανόλογγο περνώντας μέσα από δάσος ανεμογεννητριών.

Η Κερασιά και η Ανατολή όπου βρίσκεται η Ανεμοπύλα θα σαρωθούν από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακριβώς στην κορυφογραμμή.

Η Αρχάμπολη και το ακρωτήριο του Καφηρέα θα περικυκλωθούν από ανεμογεννήτριες.

Η απώλεια του φυσικού τοπίου στην Όχη και την υπόλοιπη Καρυστία σημαίνει απώλεια τουρισμού.

Κίνδυνος φυσικών καταστροφών


Η διάβρωση των πρανών είναι συχνό φαινόμενο στους αγροτικούς δρόμους της Νότιας Καρυστίας επειδή λείπουν συνήθως τα κατάλληλα τεχνικά έργα.

Η διάνοιξη νέων δρόμων πλάτους 5μ σε απότομες κλίσεις και η μετακίνηση χωμάτων θα αυξήσει τις έντονες διαβρώσεις και την απώλεια γόνιμου εδάφους.

Επειδή είναι αδύνατο να γίνουν όλα τα απαραίτητα τεχνικά έργα στα δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, είναι πιθανή η πρόκληση κατολισθήσεων λόγω της αλλαγής του ρου των επιφανειακών νερών.

Για παράδειγμα το 2001 ο νέος τότε δρόμος προς τον Πετροκάναλο με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που εφαρμόστηκαν προκάλεσε κατολίσθηση στην Αγία Τριάδα και ανεπανόρθωτη ζημιά στην τοποθεσία.

Σημαντικός επίσης είναι κίνδυνος πυρκαγιών από τις γραμμές μεταφοράς, ένα πρόβλημα που έχει αυξηθεί στην Νότια Καρυστία από τότε που εγκαταστάθηκαν τα πρώτα αιολικά πάρκα.

Επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας

Ο όρος 'αιολικά πάρκα' έχει παραπλανητική σημασία, ενώ ο επίσημος είναι 'Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας'.

Οι αιολικοί σταθμοί είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις γης και απαιτούν σημαντικές επεμβάσεις στο χώρο τόσο για την εγκατάστασή τους όσο και για τη μεταφορά του ρεύματος. 

Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον δεν μπορούν να εκτιμηθούν χωρίς να έχει κανείς μια σαφή εικόνα του μεγέθους των απαιτούμενων έργων για την εγκατάστασή τους.

Τα παρακάτω στοιχεία προέρχονται από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων και αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά των ΑΠΕ που δεν συζητά ποτέ και κανείς από τους υποστηρικτές τους.

 
Υψος πύργου και μήκος πτερυγίων

α/γ 2MW:   πύργος  60 –80 μ.,   ρότορας (πτερύγια) 80μ. Συνολικό ύψος: 115μ.

α/γ 3MW:   πύργος  90μ. ,           ρότορας (πτερύγια) 90μ.  Συνολικό ύψος: 135μ.

 Πλατεία

Γύρω από κάθε α/γ αποψιλώνεται και ισοπεδώνεται μια έκταση 2 – 2,5 στρεμμάτων στο κέντρο της οποίας εγκαθίσταται η α/γ.

 Σκάμμα

Η θεμελίωση κάθε ανεμογεννήτριας γίνεται σε σκάμμα σχήματος τετραγώνου με πλευρά 14μ. και βάθος 3μ. Κάλυψη επιφάνειας: 196 τ.μ και όγκος σκυροδέματος 588 κυβ. μέτρα.

 
Βοηθητικά κτίρια

Κάθε αιολικό πάρκο περιλαμβάνει ένα οικίσκο για αποθήκη υλικών ή για διαμονή προσωπικού.

Επίσης μπορεί να γίνουν περιφράξεις χώρων και απαγορεύεται η πρόσβαση στο κοινό.

 
Κατάληψη γης

Οι αιολικοί σταθμοί με τα απαραίτητα συνοδά έργα (δρόμοι και γραμμές μεταφοράς) καταλαμβάνουν χιλιάδες στρέμματα γης.

Για τους  δρόμους πρόσβασης,  τις α/γ,  τους πυλώνες υψηλής τάσης και τις γραμμές μεταφοράς ορίζεται μια ζώνη κατάληψης  από τις μελέτες των εταιρειών που όμως δεν αποκλείει τις άσκοπες διανοίξεις, εκχερσώσεις και αποψιλώσεις.

 
Ζώνη επέμβασης

Κάθε α/γ καταλαμβάνει ένα χώρο αποκλειστικής χρήσης γης που λέγεται ζώνη επέμβασης και υπολογίζεται ως εξής:

Για κάθε α/γ 2MW η ζώνη επέμβασης είναι 11 στρέμματα

Για κάθε α/γ 3ΜW η ζώνη επέμβασης είναι 14 στρέμματα.

Οι μελετητές δεν υπολογίζουν την ζώνη επέμβασης των συνοδών έργων που θεωρούν μάλλον αμελητέα (!).

Οι ανεμογεννήτριες που έχουν εγκριθεί για την Οχη σύμφωνα με τα παραπάνω θα καταλάβουν 2.272 στρέμματα, χωρίς να υπολογίζεται η χρήση γης των συνοδών έργων.

 Δρόμοι πρόσβασης

Διάνοιξη δρόμων στην καρδιά του βουνού.Κάθε αιολικό πάρκο απαιτεί εσωτερική οδοποιία που συνδέει τις α/γ μεταξύ τους και εξωτερική οδοποιία που εξυπηρετεί την πρόσβαση για την εγκατάσταση και συντήρηση του.

Δεδομένου ότι τα αιολικά πάρκα εγκαθίστανται σε απομακρυσμένα σημεία, οι δρόμοι πρόσβασης έχουν απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων.

Εχουν μέγιστο πλάτος 5μ. και προδιαγραφές για κίνηση οχημάτων βαρέος τύπου μέχρι 70 τόνους.

Για την κατασκευή τους απαιτούνται εκσκαφές και εκβραχισμοί με επιτρεπτή χρήση εκρηκτικών. Για τα αιολικά πάρκα της Εnel – Κοπελούζος και ΤΕΡΝΑ θα κατασκευαστούν 79 χμ. εσωτερικής οδοποιίας και 78χμ. νέων δρόμων πρόσβασης, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι υπάρχοντες αγροτικοί δρόμοι.

Τα προϊόντα εκσκαφών υπολογίζονται στα 237.000 κυβ. μέτρα, αλλά το πιθανότερο είναι να ξεπεράσουν κάθε υπολογισμό αφού οι δρόμοι πρέπει να διαμορφωθούν με ελάχιστη κλίση 12% σε πλαγές με κλίση 45%!

Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων απαγορεύει την απόληψη υλικών από τα πρανή του βουνού γι αυτό θα γίνει  μεταφορά υλικών (χώμα και χαλίκι) από τα λατομεία της περιοχής.
Γραμμές μεταφοράς

Υπέργεια δίκτυα μέσης τάσης.

Για τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας τα αιολικά πάρκα απαιτούν ένα δίκτυο μεσης τάσης από τις α/γ προς τους  υποσταθμούς και ένα δίκτυο υψηλής τάσης από τους υποσταθμούς στο κεντρικό σύστημα.

Στα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα τα δίκτυα μέσης τάσης είναι όλα υπέργεια, αλλά στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα της Οχης προβλέπεται η υπογειοποίηση των δικτύων μέσης τάσης, ενώ η γραμμή υψηλής τάσης παραμένει υπέργεια.

Για τα αιολικά πάρκα της Εnel – Koπελούζος και ΤΕΡΝΑ θα χρειαστεί εκσκαφή για την υπογειοποίηση της μεσαίας τάσης σε μήκος 125χμ σε υφιστάμενη οδοποιία καθώς και εκσκαφή 16,5 χμ. εκτός οδικού δικτύου.

Δίκτυα υψηλής τάσης 

Η γραμμή υψηλής τάσης θα μεταφέρει το παραγόμενο ρεύμα υπέργεια και υποθαλάσσια από την Νότια Εύβοια στην Αττική.

Τα αιολικά πάρκα της  Εnel – Κοπελούζος και ΤΕΡΝΑ θα εξυπηρετούνται από μια υπέργεια γραμμή υψηλής τάσης 150KV με μήκος 23χμ.

Τα τελευταία 600μ. της γραμμής στη θέση Σπηλιά Μπούρου θα υπογειοποιηθούν, ενώ μετά η γραμμή θα οδεύσει υποθαλάσσια προς την Ραφήνα σε απόσταση 45χμ.

Η γραμμή υψηλής τάσης θα συνοδεύεται από 3 υποσταθμούς ανύψωσης τάσης που θα κατασκευαστούν στην Αμυγδαλιά, Αντιά και τον Πλατανιστό. 

Φάση κατασκευής

Η κατεδάφιση του βουνού.Κατά την κατασκευή δημιουργείται ένα τεράστιο εργοτάξιο στην καρδιά της φύσης. Η κατασκευή των δρόμων και πλατειών συνοδεύεται με σκόνη, θόρυβο και ρύπανση από πετρελαιοειδή, ανταλλακτικά, και παντός είδους άχρηστα υλικά.

Η γύρω βλάστηση είτε θα καταπλακωθεί από την μετακίνηση τεράστιων όγκων χώματος και βράχων στα πρανή είτε θα εκχερσωθεί βίαια.

Μονο για τη δημιουργία πλατειών γύρω από τις α/γ της Εnel – Koπελούζος και ΤΕΡΝΑ θα εκχερσωθούν 315 στρέμματα βλάστησης (126 α/γ Χ 2,5 στρεμ.).

 
Αποκατάσταση περιβάλλοντος

Μετά το πέρας της κατασκευής οι περιβαλλοντικοί όροι υποχρεώνουν την απομάκρυνση των εργοταξιακών εγκαταστάσεων.

Τα χώματα που θα περισσέψουν από τις εκσκαφές θα πρέπει να διαμορφωθούν σε χώρους σύμφωνα με τις οδηγίες της Δασικής υπηρεσίας.

Ορίζονται επίσης φυτεύσεις ακόμη και στα πρανή των δρόμων κατόπιν ειδικής δασοτεχνικής μελέτης αλλά με την επιφύλαξη ‘όπου είναι δυνατόν’(!).

Μέχρι σήμερα στα ήδη υπάρχοντα αιολικά πάρκα δεν έχει γίνει καμιά αποκατάσταση με φυτεύσεις, αντίθετα είναι πιθανό να δει κανείς εγκαταλειμμένα βαρέλια με λάδι και άλλα σκουπίδια.

Επίσης προκειμένου να προστατευθεί η βλάστηση πλησίον των έργων, οι εταιρείες υποχρεούνται να τοποθετήσουν πυροσβεστικούς κρουνούς για τον εφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς, μια διάταξη που επίσης δεν τηρείται μέχρι σήμερα.

Τέλος οι εταιρείες υποχρεούνται στην αποξήλωση όλων των εγκαταστάσεων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε περίπτωση οριστικής διακοπής λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου.  

Παρακαλούμε τα μέλη μας και όσους υποστηρίζουν τις προσπάθειες μας να καταθέσουν στο λογαριασμό του Συλλόγου τη συνδρομή του 2017 και 2018 ή άλλη δωρεά.

Ζητούμε την ελάχιστη βοήθειά σας ώστε να κλείσουμε τα οικονομικά χρέη που δημιούργησε ο δικαστικός αγώνας.

Τραπεζικός Λογαριασμός του Συλλόγου:
Εθνική Τράπεζα
Αρ. λογ.: 371/001794-90
Δικαιούχος: Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας
ΙBAN: GR6901103710000037100179490


O Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας είναι μια οικολογική - περιβαλοντική οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Εύβοια
Στοιχεία επικοινωνίας:
Κάρυστος 340 01, Ελλάδα
sppenk@googlemail.com sppenk@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×