op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ανταλλαγών Κέρκυρας

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Συλλογική Διαχείριση Κοινωνικών Αγαθών, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία

"Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ανταλλαγών αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Κέρκυρα. Με περισσότερα από 30 χρόνια ενεργής δράσης, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ανταλλαγών συμμετέχει στην διαμόρφωση αποφάσεων σχετικά με ένα τοπικό περιβαλλοντικό Σύνταγμα που επιθυμεί να συνδιαμορφώσει στην Κέρκυρα. Παράλληλα, διοργανώνει δράσεις Ανταλλαγής Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών και συμμετέχει ενεργά στο κίνημα της ανταλλαγής."

ΙΣΤΟΡΙΕΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ» ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΕΡΟΥ 
 
"Και το όνομα αυτού: www.prosper-corfu.gr. Η ριζική ανασυγκρότηση του «ιστότοπου» (site), της προμετωπίδας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας στο Διαδίκτυο, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 31 χρόνων ιστορίας από τη σύστασή του, το 1981. Συμπίπτει επίσης με την ολοκλήρωση ενός παράλληλου βίου 29 ετών κυκλοφορίας (με διάφορες «εκλείψεις») της εφημερίδας του, της «Περιβαλλοντικής Κέρκυρας».


 
Την εποχή που συγκροτήθηκε, ο Σύλλογος εξέφραζε (και, πριν από αυτό, συστηματοποιούσε) τις θέσεις του, με μέσα «πρωτόγονα» – συγκρινόμενα με την σημερινή κοσμογονία της οικουμενικών διαστάσεων δικτύωσης του Internet, ή με την ασύλληπτης ταχύτητας παραγωγή και κυκλοφορία της πληροφορίας. 

Είναι λοιπόν αξιοσημείωτο το ότι ο Σύλλογος εξέδωσε, ήδη από τον Απρίλιο του 1983, το «Μηνιαίο» (παρακαλώ!) «Δελτίο Τύπου» του. Έντυπο που μετεξελίχθηκε στην «Περιβαλλοντική Κέρκυρα» ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 1984. Το πρόδρομο, και περισσότερο το ώριμο έντυπο, ήταν ίσως η πρώτη οικολογική εφημερίδα ανά το πανελλήνιο.


 
Έκτοτε, ο κόσμος άλλαξε. Ο «ορίζοντας προσδοκιών» του Συλλόγου της δεκαετίας του ’80 ή και της δεκαετίας του ’90, είναι σήμερα ξεπερασμένος. Πολύ συχνά αυτή η διαπίστωση υποκρύπτει κάτι σημαντικό, που δεν επιτρέπεται να λησμονούμε: το ότι πλείστες θέσεις του Συλλόγου που θεωρούνταν, όταν πρωτοδιατυπώθηκαν, εξωπραγματικές, δικαιώθηκαν («πανηγυρικά» ή και καταστροφικά – το ένα δεν απέκλειε το άλλο!) από τις εξελίξεις.       
 
Δικαιώθηκαν πολυετείς αγώνες (1981-2004) για την απαγόρευση των αεροψεκασμών στον ελαιώνα με τοξικά φυτοφάρμακα – των οποίων τη σχέση με την «επιδημία καρκίνων» που μαστίζει τους Κερκυραίους, κανείς δεν τόλμησε ως σήμερα να αποτιμήσει με επιδημιολογική μελέτη. Δικαιώθηκε η στρατηγική υπέρ της προστασίας του μοναδικού αρχιτεκτονικού συμπλέγματος της Πόλης, «αιτιώδης» προέκταση της οποίας ήταν η καταχώριση το 2007 της Επτανησιακής πρωτεύουσας στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Και δικαιώθηκε η πρωτοβουλία του συνεταιρισμού εμπορίας προϊόντων βιολογικών «ΟΙΚΟΖΩΗ», η ανελλιπής λειτουργία του οποίου από το 1988 επέβαλε όρους σεβασμού του Κερκυραίου καταναλωτή, και στον ανταγωνισμό.
 
Όμως από τα τέλη αυτής της πρώτης, αντιφατικής δεκαετίας της νέας χιλιετίας, νέες ανάγκες έρχονται πιεστικά στο προσκήνιο. Έτσι το 2008 ο Σύλλογος «εκπονεί» με συστηματικό, «συνθετικό» τρόπο, νέες, πολιτικές θέσεις για το μέγα πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων – πολιτικές θέσεις, όχι τοποθετήσεις σε εκβιασμούς “multiple choice” περί της α’ ή β’ χωροθέτησης των ΧΥΤΑ. Η ίδια μέθοδος θα ακολουθηθεί όταν, το 2009, θα προκύψει η ανάγκη σύνθετων «περιβαλλοντικών αποτιμήσεων» γιγάντιων έργων: της «Ύδρευσης Νήσου Κέρκυρας» με κατασκευή φραγμάτων-λιμνοδεξαμενών, και της μεθόδευσης κατασκευής στα Διαπόντια και τα βορειοδυτικά παράλια ενός θαλάσσιου «Αιολικού Πάρκου». Αμφότερες οι αποτιμήσεις, τόσο αυτή των φραγμάτων (θετική), όσο και εκείνη του αιολικού (αρνητική), τεκμηριώνονται με τρόπο συστηματικό.


 
Η νέα αντιμετώπιση σε ευρύτερες θεματικές ήταν αναγκαία, αλλά όχι αρκετή. Η πραγματικότητα υπαγόρευε μία πιο απαιτητική σύνθεση των «ενοποιημένων» στρατηγικών, προς μία «καθολική» θεώρηση της τοπικής πολιτικής, στην ολότητά της. Τούτο το συνειδητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή – απόδειξη, ο «γενικός τίτλος» που δώσαμε ήδη στην πρώτη συνθετική δουλειά του 2008 για τα σκουπίδια: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΑΡΤΑ».


 
Σήμερα, συμμετέχοντας και στις 2 θεσμοθετημένες από τον πιο πρόσφατο αυτοδιοικητικό νόμο «Επιτροπές Διαβούλευσης», του ενοποιημένου Δήμου «Κέρκυρας», αλλά και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο Σύλλογος αντιμετωπίζει την πρόκληση να ολοκληρώσει τούτο το τοπικό περιβαλλοντικό «Σύνταγμα». Να προτάξει αυτήν ακριβώς την ολοκληρωμένη, περιβαλλοντική θεώρηση των τοπικών αναγκών και προτεραιοτήτων, κάνοντας καλή χρήση του δημόσιου βήματος στο οποίο τον καθιέρωσαν οι αγώνες της ηρωϊκής του εποχής. Να συνδυάσει αμείλικτη προστασία των περιβαλλοντικών αξιών και αυστηρή μεθοδολογία επιστημονικά δόκιμης τεκμηρίωσης. Να πλουτίσει τελικά τη δημοκρατική διαβούλευση με λόγο γονιμοποιό του μέλλοντος. Ξεκινάμε ξανά!"         
 Στοιχεία επικοινωνίας:
Ιωάννη Θεοτόκη 104, Κέρκυρα 491 00, Ελλάδα
naturecorfu@yahoo.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×