op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Σύλλογος Οικολόγων Ύδρας Υδραίισα Φώκια

Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία

Οι οικολόγοι της Ύδρας

"Στην Ύδρα και στην ευρύτερη περιοχή αυτής, οι βιολόγοι του Συλλόγου Οικολόγων, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και με την συγχρηματοδότηση της ΕΕ, έχουν πραγματοποιήσει μελέτες και προγράμματα προστασίας της μεσογειακής φώκιας και των βιοτόπων του νησιού, που όπως επισημαίνουν «ήδη κινδυνεύουν άμεσα από τουριστικές δραστηριότητες, πόσο μάλλον με την απελευθέρωση των καταδύσεων σε μια θαλάσσια περιοχή με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και με το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο στον κόσμο (Δοκός) και με άλλα ναυάγια εντοπι-νσμένα όπως: στη νήσο Ντράπερι, στη νησίδα Άγιος Γιάννης Βλυχού, στο Σταυρονήσι και σε άλλα ερημονήσια». 

Παράλληλα υπάρχουν τρία σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής στην περιοχή της νότιας Ύδρας, των Σπετσών και της Ανατολικής Πελοποννήσου, στο Μυρτώο Πέλαγος. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μ. Τσακίρης, «είναι γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ ότι το 90% όσων καταδύονται με μπουκάλες ψαρεύουν ψάρια, όστρακα, κοράλλια κι ό, τι άλλο βρουν. 

Εξαρτάται από τη συνείδησή τους, μια και είναι αδύνατον να υπάρξει αποτελεσματική αστυνόμευση λόγω των χιλιάδων νησιών μας και των χιλιάδων μέτρων των ακτών μας».

Καταστροφή για το θαλάσσιο οικοσύστημα

Στα 50, 60 μέτρα που μπορεί να κατέβει ένας έμπειρος δύτης, δύναται να χτυπήσει τις μάνες, τα μεγάλα ψάρια που επιλέγουν συνήθως τα θαλάμια τους μεταξύ 30 και 40 μέτρων βάθους, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή. Αυτά τα ψάρια αναπαράγουν τη ζωή στο βυθό. Το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι ήδη επιβαρυμένο από κάθε λογής ρύπανση και την έλλειψη σταθμών βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων των νησιών. 


Και συνεχίζει ο Μ. Τσακίρης: «Οι νέες χιλιάδες αυτοδυτών, έχουμε ήδη πολλούς και σήμερα, έστω και αν όλοι σεβαστούν τους νόμους περί αρχαιοτήτων, περί παράνομης αλιείας ψαριών, κοραλλιών και οστράκων, θα αναστατώσουν επικίνδυνα τους βιότοπους με την παρουσία τους όλες τις εποχές του χρόνου. Θα μπαίνουν στις υποβρύχιες κρυψώνες των φωκών, οι οποίες επικοινωνούν με την στεριά για να παίρνουν αέρα, τη στιγμή που ένα ζώο σε κατάσταση εγκυμοσύνης, θα αποβάλλει άμεσα από την παρουσία του αυτόνομου δύτη στο ασφαλές, όπως νόμιζε, ενδιαίτημά του.χουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά. 

Με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτουν πια τα σκάφη, θα μπορούν να διαβάζουν το βυθό, να χαρτογραφούν τους βιότοπους, ψάρια, ναυάγια, κοράλλια». 

Και καταλήγει ο Μ. Τσακίρης: «Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει πλήρη εικόνα από τις ειδικές μελέτες για τον αριθμό και τους τόπους στους οποίους ζουν οι φώκιες, καθώς και για την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στη χώρα μας και όμως δε ζητήθηκε η άποψή τους σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που τους αφορά άμεσα σαν υπηρεσία».

 

Απροστάτευτα τα αρχαία ναύαγια

Το 95% των αρχαίων αγαλμάτων, αντικειμένων, οργάνων, ναυαγίων έχουν βρεθεί σε θαλάσσιες περιοχές που δεν έχουν κηρυχθεί ως αρχαιολογικές, όπως τελευταία το άγαλμα που βρέθηκε στην Κύθνο. 

Μια ανεξέλεγκτη επίσκεψη δυτών σε όλες τις θάλασσές μας είναι πιθανόν να αποτελέσει μια ακόμη αιτία για τυχόν εκτεταμένης μορφής αρχαιοκαπηλία. «Μήπως με αυτό τον τρόπο ανοίγουμε την πόρτα μαζί με τους έντιμους αθλητές του θαυμάσιου αυτού σπορ – όταν είναι σπορ- και σε επαγγελματίες κυνηγούς αρχαίων θησαυρών;», αναρωτιούνται οι Οικολόγοι της Ύδρας. Από στοιχεία της Διεύθυνσης Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας προκύπτει έντονη δραστηριότητα Ελλήνων και ξένων στις ελληνικές θάλασσες. 

Πρακτικά θα ήταν μάλλον ακατόρθωτο να εξερευνηθούν τόσα χιλιόμετρα ακτών, φυσικών λιμανιών και νησιών, καθώς εξίσου αδύνατη κι ανεπαρκής θα ήταν και η οποιασδήποτε μορφής αστυνόμευση, λόγω ανυπαρξίας μέσων, εξοπλισμού και κυρίως, προσωπικού.

Η μέχρι τώρα στάση της πολιτείας στις καταδύσεις αναψυχής ήταν η αποδέσμευση κάποιων περιοχών από τη γενική απαγόρευση που ισχύει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία (16.11.04),από το 1988, όταν άρχισαν να δίνονται άδειες για καταδύσεις, έχουναποδεσμευτεί 134 θέσεις. 

Ο Αλέξανδρος Αγαπάκης, ιδιοκτήτης καταδυτικής σχολής και διοργανωτής εκδρομών κατάδυσης στην Ύδρα, τάσσεται υπέρ της προστασίας της κληρονομιάς μας και πιστεύει ότι οι Οικολόγοι δημιουργούν ζήτημα χωρίς λόγο, αφού κανείς δε διαφωνεί με την ύπαρξη κανονιστικών ρυθμίσεων στο νέο νομοσχέδιο, μέσω των οποίων μάλιστα, κι οι ίδιοι οι επαγγελματίες του χώρου θα μπορούν να συμβάλλουν δυναμικά στην προστασία των ενάλιων αρχαίων περιοχών. Ο ίδιος μας είπε: «Το υπουργείο έχει ξεκινήσει ένα διάλογο με τους φορείς του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα. 

Ο καταδυτικός τουρισμός είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, με μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Όλοι οι φορείς, από ΕΟΤ μέχρι υπουργείο Τουρισμού και Δήμοι υποστηρίζουν τον καταδυτικό τουρισμό. Σύμφωνα με όσα γνωρίζω, το υπουργείο (ΥΕΝ) έχει ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο πιο ευέλικτο για τους επαγγελματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο κι αυτό είναι θετικό. Είναι σημαντικό ο επαγγελματίας να έχει κάποιες ευκολίες και περισσότερες δυνατότητες δραστηριοποίησης. Εμείς οι επαγγελματίες του χώρου των καταδύσεων θέλουμε να προστατεύονται οι περιοχές. 


Απλά προτείνουμε μια ελεγχόμενη απελευθέρωση. Και βεβαίως, ακόμη καλύτερα θα ήταν να μας δοθούν οι σωστές αρμοδιότητες για να μπορούμε κι εμείς να προφυλάξουμε την δουλειά μας. Και να συμβάλλουμε σε μια καλή συνεργασία με τους φορείς. 

Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο στο νομοσχέδιο να υπάρχουν ρυθμίσεις ώστε να μπορούν να γίνονται καταδύσεις σε περισσότερα μέρη και να υπάρχει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το κατά πόσο αυτές θα μπορούν να γίνουν σε περιοχές που λέγονται αρχαιολογικοί τόποι». Και συμπλήρωσε: «Η Ύδρα υποτίθεται ότι είναι αρχαιολογικός χώρος ενώ πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό. Είναι γνωστό ότι ο κύριος Τσακίρης και οι Οικολόγοι πήγαν να μπλοκάρουν το θέμα μέσω ΥΠΕΧΩΔΕ. Εγώ προσωπικά σαν επαγγελματίας, θίγομαι». Στο νομοσχέδιο του ΥΕΝ καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των Καταδυτικών Κέντρων της χώρας μέσω του Οργανισμού Εκπαίδευσης Αυτοδυτών που μεταξύ άλλων, παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα στα Καταδυτικά Κέντρα, πιστοποιεί και εξουσιοδοτεί τα Κ.Κ. για τα πτυχία που προβλέπονται. 

Το νομοσχέδιο περιέχει την απαγόρευση για καταδύσεις χάριν αναψυχής σε περιοχές ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, «εκτός αν υπάρχει άδεια της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας». Από την άλλη, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και τους συναρμόδιους υπουργούς, ο Σύλλογος Οικολόγων Ύδρας σημειώνει ότι το νομοσχέδιο του ΥΕΝ «συγκρούεται άμεσα με ισχύοντες νόμους και υπουργικές αποφάσεις, είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε κάθε ατομική ή ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ» και προτείνει τη συζήτησή του με τους συναρμόδιους φορείς ώστε να προβλεφθεί η απαγόρευση των καταδύσεων με αυτόνομες συσκευές σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους. 

Ο εκπρόσωπος του ΥΕΝ κ. Κωνσταντίνος Παλιεράκης, Διευθυντής Λιμενικής Αστυνομίας, για το θέμα που έχει προκύψει, μίλησε για αδικαιολόγητη ανησυχία των Οικολόγων, του καταδυτικού τουρισμού και μεταξύ άλλων, δήλωσε στα Νέα Του Σαρωνικού: «Είμαστε σε φάση συζήτησης με τις ενώσεις των επαγγελματιών του χώρου των καταδύσεων. Εμείς αυτό που λέμε μέσα στο νομοσχέδιο είναι πώς θα γίνει να λειτουργούν σωστά τα κέντρα καταδύσεων. Είναι αδικαιολόγητες οι ανησυχίες των οικολόγων. 

Μάλλον έχουν λάθος να πιστεύουν ότι οι καταδύσεις επηρεάζουν την προστασία της μεσογειακής φώκιας, προς Θεού δε μιλάμε για ψαροντουφεκάδες. Απεναντίας, οι ευσυνείδητοι αυτοδύτες ενδιαφέρονται πραγματικά για την προστασία της θάλασσας. 


Άλλωστε είναι πολύ νωρίς, το νομοσχέδιο θα πάει στο υπουργείο Πολιτισμού κι αν χρειάζεται τροποποιήσεις αυτές θα γίνουν. Αυτό εννοείται. Όλα είναι υπό συζήτηση. Το θέμα θα πάει στη Βουλή κι υπάρχουν ακόμη 5-6 υπουργοί που θα υπογράψουν. 

Εμείς θέλουμε οι καταδύσεις να καθιερωθούν σαν εναλλακτική μορφή τουρισμού, να μπορεί ο τουρίστας να κάνει αναψυχή χωρίς να φοβάται για το πού επιτρέπεται. Θέλουμε να προσελκύσουμε ποιοτικό τουρισμό κι ο κόσμος που κάνει καταδύσεις είναι τουρίστας επιπέδου.


Ο Σύλλογος Οικολόγων Ύδρας Υδραίισα Φώκια είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική για την προστασία της μεσογειακής φώκιας.


Να μπορούν να έρθουν οι άνθρωποι από το εξωτερικό να χαρούν τις ελληνικές θάλασσες»."

Μιχάλης Δρακάκης

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Μανόλης Τσακίρης

Στοιχεία επικοινωνίας:
Περίανδρου 12, Μαρούσι 151 26, Ελλάδα
email: etsakir@hol.gr Τηλ.: Τσακίρης Μανόλης 22890-53449,210-8048647 Φαξ: 210-8048647
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×