op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων Ρεθύμνου

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα, Αστικοί Λαχανόκηποι, Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Αλληλέγγυα Παιδεία , Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ, Φεστιβάλ

"Το Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων Ρεθύμνου αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στη Κρήτη.Οι Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Κρήτης  δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο.

Οι ομάδες είναι : 

"Δρόμοι της Ανατολής"

Association 

KALOUMBA

Αλληλέγυο Ανταλλακτικό Δίκτυο Ροδιά 

Αντιρατσιστική Ομάδα Φοιτητών Ρεθύμνου

Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

Δίκτυο Κριτικής Ψυχολογίας

Κανάλι Κινηματογραφιστικής Ομάδας (youtube)

Κατάληψη Πανεπιστημιακών Σχολών Ρεθύμνου

Μουσική Ομάδα

Ομάδα Τσουκνίδα 

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πρωτοβουλία Ενημέρωσης και Δράσης για τον Στ. Αλεξανδρόπουλο 

Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Παν/μίου Κρήτης - Ρέθυμνο
Θεατρική Ομάδα "Σκηνή και Σαπούνι"

Κινηματογραφική Λέσχη Φοιτητών Ρεθύμνου 

Κινηματογραφιστική ΟμάδαΠανεπιστημίουΡεθύμνου

Μουσική Ομάδα Πανεπιστημίου Ρεθύμνου

Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας "Φυλή εξ Αίματος"

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Ρεθύμνου

Φωτογραφική Ομάδα Φοιτητών Ρεθύμνου

Από Παρασκευή 18/10 ξεκινάει ξανά Συλλογική Κουζίνα στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων
(Νικ. Φωκά 82, Μακρύ Στενό/Παλιά Πόλη)
 από τις 14:00 το μεσημέρι..Μέσα σε μία κατάσταση κοινωνικού αναβρασμού, η οποία έχει ενταθεί από μία σειρά πρακτικών που οδηγούν στην κατάργηση παροχής κάθε δημόσιου αγαθού, μετά την επίθεση στην δημόσια υγεία η κυβερνητική πολιτική στρέφεται στην ισοπέδωση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας.

Με σαρωτικές αλλαγές και απολύσεις καθηγητών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το κλείσιμο σχολείων και νηπιαγωγείων, οδηγεί πλέον στην άμεση διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου.

Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρά την ήδη φανερή υποστελέχωση των δομών και υπηρεσιών του και την έλλειψη διδακτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, και σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις για περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού του, η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση θέτει το 30% των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθιστώντας έτσι αδύνατη την διοικητική και ακαδημαϊκή λειτουργία του.

Στο πλαίσιο των εξελίξεων αυτών, και παράλληλα με την απόφαση της Συγκλήτου που θέτει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας, οι Πολιτιστικές Ομάδες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο συντάσσονται στο πλευρό όλων των αγωνιζόμενων κομματιών της πανεπιστημιακής κοινότητας και στηρίζουν την κατάληψη των φοιτητών, ως ένα μέσο συλλογικού και αγωνιστικού τρόπου δράσης απέναντι στην ισοπέδωση της δημόσιας, δωρεάν παιδείας."21/3  Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Απέναντι στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καρατομεί το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών, έχουμε όλοι χρέος να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, το δικαίωμα στην ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς προϋποθέσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια και να διεκδικήσουμε μία κοινωνία χωρίς διακρίσεις, που να σέβεται και να μας χωράει όλους. Στα πλαίσια της ημέρας αυτής λοιπόν, προχωράμε σε δράσεις με σκοπό να τονίσουμε την αναγκαιότητα αυτή και ενωθούμε όλοι σε έναν κοινό στόχο.
ΔΡΑΣΕΙΣ

14:00 | Γνωριμία με παιχνίδια άλλων πολιτισμών και εποχών
Πλατεία Μικρασιατών
(Φοιτητικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Δρόμοι της Ανατολής”)

14:00-19:00 | Ανταλλακτικό παζάρι και συλλογική κουζίνα
Πανεπιστημιούπολη Γάλλου (Μεγάλο Αίθριο)
(Ανταλλακτικό Δίκτυο Ρεθύμνου “Ροδιά” και Πολιτιστικές Ομάδες Παν/μίου Κρήτης – Ρέθυμνο)

21:00 | Προβολή του ντοκιμαντέρ “Ο συνήθης φασισμός” (Obyknovennyy fashizm) του Mikhail Romm (1965)

[Το ντοκιμαντέρ του Μιχαήλ Ρομ (1965) αποτελεί μία προσέγγιση του ναζιστικού καθεστώτος ως κοινωνικού φαινομένου και μία αυστηρή καταδίκη της αποδοχής της φασιστικής νοοτροπίας από τις μάζες.

Η ματιά του σοβιετικού σκηνοθέτη χρησιμοποιεί το υλικό από τα πολεμικά αρχεία της ΕΣΣΔ, της Γερμανίας και της Πολωνίας, αλλά και από τα απόρρητα αρχεία του χιτλερικού υπουργείου προπαγάνδας για να προσεγγίσει και να ερμηνεύσει το ζήτημα του εκφασισμού των μικροαστών και της παρείσφρησης της φασιστικής νοοτροπίας στην καθημερινότητα τους, όχι με κριτήρια απαραιτήτως κοινωνιολογικά αλλά με την επικουρική βοήθεια της ψυχολογίας. 

Ο Ρομ φωτίζει την ψυχολογία των μαζών η οποία ανακλά τις σκηνοθετημένες στρατιωτικές παρελάσεις, τις προβαρισμές δημόσιες ομιλίες του Φύρερ, την βαγκνερική ατμόσφαιρα μεγαλείου και δύναμης, τη μεγαλοπρέπεια του να είσαι Κυρίαρχος.
Ο φασισμός παρέσυρε τις μάζες γιατί κατόρθωσε να μπει στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου από την πλάγια πόρτα του συναισθηματισμού, παραλύοντας προηγουμένως τέλεια τη λογική.

Βασίλης Ραφαηλίδης, 1966]Συνεχίζεται η έκθεση "Α Balkan Tale": 
πρόγραμμα δεύτερης εβδομάδας
Για δεύτερη και τελευταία εβδομάδα συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφίας "Α Βalkan Tale", αποκαλύπτοντας το κοινό αισθητικό τοπίο των Βαλκανίων και την ξεχασμένη ιστορία συμβίωσης διαφορετικών θρησκειών και εθνοτήτων πριν το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων. Τα σχόλια των επισκεπτών καθώς και των σχολείων που έχουν επισκεφτεί την έκθεση ήταν ιδιαίτερα θερμά.

Η έκθεση συνεχίζει να λειτουργεί καθημερινά (και Κυριακή, τελευταία μέρα) 10:00-14:00 και 18:00-22:00. 

Λόγω της θερμής επίσης υποδοχής που έτυχε το ντοκιμαντέρ "Τα Ξεχασμένα Βαλκάνια" σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Αποστολίδη, οι "Δρόμοι της Ανατολής" αποφάσισαν να υπάρχουν καθημερινές προβολές του ντοκιμαντέρ στις 20:30 στο χώρο της έκθεσης.

Συνοπτικά:

Λειτουργία έκθεσης καθημερινά (και Κυριακή) 10:00-14:00 και 18:00-22:00.
Προβολή ντοκιμαντέρ "Ξεχασμένα Βαλκάνια" Δευτέρα-Σάββατο στις 20:30 (την Κυριακή η προβολή θα γίνει στις 20:00 με αλβανικούς υπότιτλους). Τις προβολές θα ακολουθεί παρουσίαση των ρεθυμνιώτικων μνημείων της οθωμανικής περιόδου σε σύνδεση με την έκθεση.
Πέμπτη 25/4 στις 20:00 ομιλία και ξενάγηση στην "Κοινή κληρονομιά των Βαλκανίων" από τον επίκουρο καθηγητή οθωμανικής ιστορίας Ηλία Κολοβό."Στοιχεία επικοινωνίας:
Νικηφόρου Φωκά 82, Μακρύ Στενό/Παλιά Πόλη , Ρέθυμνο 741 00, Ελλάδα
politistikes.rethymnou@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×