op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Κατοίκων Λόφου Αξιωματικών Περιστερίου

Αλληλέγγυα και Ανταλλακτικά Δίκτυα, Χωρίς Μεσάζοντες, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Αλληλέγγυα Υγεία , Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά Φαρμακεία


Η πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Κατοίκων Λόφου Αξιωματικών Περιστερίου είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική."Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και το μόνο κοινό σημείο αναφοράς μας, είναι η γειτονιά και η αφιλοκερδής προσπάθεια αλληλεγγύης & υποστήριξης των συμπολιτών μας, ανεξαρτήτου χρώματος, ηλικίας, πιστεύω."Αποτίμηση της παναττικής συνάντησης των Χωρίς Μεσάζοντες
20/03/2013 - 17:45

Στην παναττική συνάντηση του κινήματος των Χ-Μ (9-3-2013) αποφασίσαμε να συνοψίσουμε το σύνολο της κουβέντας που έγινε, επιχειρώντας να βρούμε τους κοινούς τόπους αφενός, αλλά και να κωδικοποιήσουμε τα βασικά σημεία των προβληματισμών που κατατέθηκαν.

 Η συζήτησή μας θα συνεχιστεί στο επόμενο ραντεβού μας στην Κατερίνη, στις 23-24 Μαρτίου, η οποία ελπίζουμε ότι να είναι εξίσου γόνιμη και προωθητική με τις προηγούμενες.

Στη συνάντηση πήραν μέρος 24 κινήσεις Χωρίς Μεσάζοντες (Χ-Μ) από όλη την Αττική. Επίσης παραβρέθηκαν και κάποιοι (λίγοι) παραγωγοί, ως μεμονωμένα άτομα, καθώς και δυο μέλη πρωτοβουλιών εκτός Αττικής.

Αναλυτικά στην παναττική συνάντηση συμμετείχαν οι:

ΣΥΝ.ΖΩ

Λιμάνι της Αγωνίας (Πειραιάς)

Πολίτες του Βύρωνα

Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου

Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος

ΣΠΑΜΕ Πετρούπολης

Κινηση Αλληλεγγύης για Πολιτισμού «Ομπρέλες» (Ν. Ψυχικό)

Αλληλέγγυος Δρόμος (Μαρούσι)

Πρωτοβουλία Πολιτών Ιλίου Αντίστασης και Αλληλεγγύης

Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου

Μαζί να τα φάμε (Χαλάνδρι)

Δίκτυο Ανάσα (Κηφισιά)

Χωρίς Μεσάζοντες Ρεθύμνου

Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλλήνης

Ακαδημία Πλάτωνος

Λέσχη Αλληλεγγύης Ν. Κόσμου

Αλληλέγγυοι Κάτοικοι Λόφου Αξιωματικών (Περιστέρι)

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αντίστασης στο Μπουρνάζι

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Πολιτών Π. Φαλήρου

Δίκτυο Αλληλεγγύης Δάφνης-Υμηττού

Δίκτυο Πολιτών Χολαργού-Παπάγου

Κίνηση Αλληλεγγύης Κατοίκων και Εργαζομένων Φυλής

Αλληλεγγύη για Όλους Πειραιά

Λαϊκή Συνέλευση Ν. Σμύρνης

Δίκτυο Αλληλεγγύης για Ολους (Τρίκαλα)

Δίκτυο Αλληλεγγύης Καλλιθέας 
Παρακάτω αναφέρονται τα βασικά σημεία γύρω από τα οποία αναπτύχθηκε η συζήτηση και ο προβληματισμός στη συνάντηση αυτή, ξεκινώντας από την κωδικοποίηση των κοινών τόπων.

 ΚΟΙΝΟΙ ΤΟΠΟΙ

 
Οι Χ-Μ ξεκίνησαν ως μια ακόμα προσπάθεια απάντησης στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε ως κοινωνία.

Κομβικό σημείο στην αντιμετώπισή της και στο κίνημα των Χ-Μ είναι η αυτενέργεια και αυτοοργάνωση της κοινωνίας για την αντιμετώπισή της.

Διαπιστώθηκε ότι το κίνημα των Χ-Μ έχει επίγνωση της μερικότητας του, αλλά το βασικό στοιχείο κινητοποίησης είναι να δώσει απάντηση στο πρόβλημα της επιβίωσης.

Μέσα από τη δράση του κινήματος των Χ-Μ άνοιξε η συζήτηση για τις σχέσεις παραγωγών και καταναλωτών σε πολλά επίπεδα.

Εκτέθηκε ο προβληματισμός για τη διείσδυση διανομέων και εμπόρων στα παζάρια των Χ-Μ χωρίς όμως να καταληχθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου.

Οσο το κίνημα Χ-Μ θα αυξάνει την επιρροή του τόσο θα πληθαίνουν οι «ενοχλήσεις» που θα δέχεται από πολλές και διαφορετικές μεριές.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Πώς διασφαλίζουμε το κίνημα Χ-Μ από τη διείσδυση εμπόρων και διανομέων.

Από πολλούς τονίστηκε η απουσία των ίδιων των παραγωγών από τη συζήτηση αλλά και από άλλες παρόμοιες, γεγονός που κάνει τη συζήτηση ετεροβαρή.

Πρέπει να οριστεί ο «παραγωγός» από άποψη μεγέθους παραγόμενης ποσότητας και να αποφασίσουμε ως κίνημα αν και με ποιους τρόπους στηρίζουμε τους μικρούς παραγωγούς. Κατατέθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Οσον αφορά στη στήριξη των μικρών παραγωγών προωθούμε την αντίληψη και την πρακτική των συνεταιρισμών; Και αν ναι πώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί;

Συζήτηση έγινε για τη δυνατότητα συνδιαμόρφωσης όλων των Χ-Μ κοινής λίστας παραγωγών προκειμένου να επιλυθούν ορισμένα από τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Το ζήτημα της κοινής λίστας παραγωγών τέθηκε μετά από συγκεκριμένη πρόταση της «αλληλεγγύης για όλους», η οποία έχει τη δυνατότητα να διαθέσει ως κοινό διαδικτυακό τόπο το σάιτ της σε συνεργασία με το «agrotopia» προκειμένου να συνδιαμορφωθεί από όλες τις συλλογικότητες Χ-Μ κοινής λίστας παραγωγών, με δυνατότητα παραγγελιολειψιών από το κοινό αλλά και αξιολόγησης των προϊόντων από τους καταναλωτές.

Καλύτερος συντονισμός των δράσεων των Χ-Μ ώστε να μη συμπίπτουν οι διανομές σε γειτονικές πρωτοβουλίες και να μην παρατηρείται αλληλοκάλυψη σε προϊόντα.
Μεγάλος ήταν ο προβληματισμός σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων.

Εγινε επίσης πρόταση από την «αλληλεγγύη για όλους» για δειγματοληπτικούς ελέγχους σε προϊόντα, μετά από συμφωνία που έχει συνάψει με δημόσιους οργανισμούς.

Ασυμφωνία υπήρχε και στο ζήτημα του ποσοστού (από 1%-10%) επί των πωληθέντων προϊόντων προκειμένου να βοηθιούνται οι τοπικές δομές αλληλεγγύης που καλύπτουν ανάγκες ευάλωτων νοικοκυριών σε σταθερή βάση.

Επιχειρώντας τη διεύρυνση των Χ-Μ και τη σύνδεσή τους με άλλα αιτήματα ή συλλογικότητες της περιοχής τους αρκετές συλλογικότητες Χ-Μ έχουν ήδη προχωρήσει στην παράλληλη ανάδειξη και συνεύρεση στα παζάρια με αυτές.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε συλλογικότητα αντιμετωπίζει το θέμα της άδειας από το Δήμο με το δικό της τρόπο. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώθηκε ότι σιγά σιγά οι Δήμοι σκληραίνουν τη στάση τους.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκδόθηκε ψήφισμα συμπαράστασης προς τη διανομή Χωρίς Μεσάζοντες των Ομπρελών στο Νέο Ψυχικό, την επόμενη της συνάντησης, λόγω της απειλής αστυνομικής παρέμβασης.

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 Αθήνα 9 Μαρτίου 2013

 
Οι παρακάτω συλλογικότητες που συμμετείχαν σε παναττική σύσκεψη και που συμμετέχουν στο κίνημα διανομής τροφίμων «χωρίς μεσάζοντες» εκφράζουμε με τον πιο καθαρό τρόπο την συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας  στην «Κίνηση Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Ν. Ψυχικού-Φιλοθέης «ΟΜΠΡΕΛΕΣ» στην επίθεση που δέχεται με την απαγόρευση της διενέργειας διανομής τροφίμων.

Εμείς, κομμάτι της κοινωνίας που βάλλεται, προσπαθούμε να δώσουμε μια πρώτη απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που σοβεί στην κοινωνία μέσα από την ανάδειξη αξιών,  της συμμετοχής, της αυτοοργάνωσης , της ανιδιοτέλειας.

Οποιαδήποτε προσπάθεια χτυπήματος αυτού του κινήματος θα μας βρει ενωμένους και αντίθετους.

Υπογράφουν οι κινήσεις

-Αλληλεγγύη για όλους

-Δίκτυο Αλληλεγγύης Ζωγράφου

-Δίκτυο Αλληλεγγύης Χολαργού

-Πολίτες του Βύρωνα

-Πρωτοβουλία πολιτών Αντίστασης και Αλληλεγγύης Ιλίου

- Αλληλέγγυοι δρόμοι, Αμαρουσίου

-Ομάδα Αλληλεγγύης κατοίκων Λόφου Αξιωματικών

 -Λαϊκή Συνέλευση πλατείας Ν. Σμύρνης

-Μαζί τα φάγαμε, Χαλανδρίου

-Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αντίστασης Μπουρναζίου

-Ανοιχτή συνέλευση Περάματος

-Δίκτυο Αλληλεγγύης Κηφισιάς «Ανάσα»

-Κοινωνικό συνεταιριστικό παντοπωλείο «Σέσουλα»

-Τραίνο της Αλληλεγγύης, Αγ. Αναργύρων

-Σπάμε τους μεσάζοντες, Πετρούπολης
-Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου


Στοιχεία επικοινωνίας:
Λόφος Αξιωματικών, Περιστέρι 121 36, Ελλάδα
katoikoi.lofou@gmail.com, www.facebook.com/katoikoi.lofou
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×