op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός για την Διάθεση Ελληνικών Προϊόντων και Ειδών Διατροφής Το Αλληλέγγυον ΣΥΝ.ΠΕ

Χωρίς Μεσάζοντες, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συνεταιριστικά / Συνεργατικά Εγχειρήματα

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

"Το "Αλληλέγγυον" είναι μια συλλογική προσπάθεια ευαισθητοποιημένων πολιτών για τα διατροφικά προβλήματα των Ελλήνων, κυρίως μετά την ένταξη της χώρας στο καθεστώς επιστασίας της χώρας μας από το ΔΝΤ.


Στόχος μας να φέρουμε σε κατ' ευθείαν επαφή τον απλό Έλληνα αγρότη, με τον καταναλωτή των αστικών κέντρων, χωρίς μεσάζοντες και με τιμές χωραφιού.
"Οι στόχοι του «Αλληλέγγυον» είναι:

α) στις σκοτεινές εποχές που βιώνουμε και στις σκοτεινότερες που έρχονται, να μην πεινάσει κανείς,

β) να φθάσουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στον καταναλωτή σε τιμές «χωραφιού»

γ) να υπάρξει μια δυναμική απάντηση στην άγρια κερδοσκοπία των πολυεθνικών και των σκουπιδιών που μας ταΐζουν,

δ) να γνωρίσουν επιτέλους οι καταναλωτές των αστικών κέντρων τους απλούς αγρότες και τα προϊόντα τους και

ε) να κοπεί ο δρόμος για τους «μαυραγορίτες» οι οποίοι «ακονίζουν τα μαχαίρια τους», για την περίπτωση που η Ελλάδα, εισέλθει στον εκβιασμό του διατροφικού εφιάλτη.

 Οι πολίτες από την πλευρά τους, οι εθελοντές που έχουν ελεύθερο χρόνο και θέλουν να βοηθήσουν, οι αγρότες που θέλουν να φθάσουν στους καταναλωτές χωρίς μεσάζοντες και «νταβατζήδες» και οι καταναλωτές που επιθυμούν να προμηθευθούν καλά και ποιοτικά προϊόντα σε τιμές χωριού και χωραφιού, ας βάλουν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι. 

Γιατί όπως έλεγε και ο μπαμπα-Γιάννης ο Μακρυγιάννης, «για να φκιάξωμεν χωρίον, πρέπει να φύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς».Η προσπάθειά μας, αγκαλιάζεται ολοένα και περισσότερο από πολίτες αλλά και από εθελλοντές οι οποίοι προσφέρουν την εργασία τους αμισθί.
 
Το Αλληλέγγυον, δεν αγοράζει τα φασόλια Πρεσπών στα 2.80, όπως τα αγοράζουν οι μεσάζοντες και οι νεόκοποι «αλληλέγγυοι». Τα αγοράζει 3.40 και τα διαθέτει στον πολίτη 4.10 και όχι 7 και 8 ευρώ, όπως τα πωλούν οι πολυεθνικές. Γιατί πρέπει να φάει ένα κομμάτι ψωμί και ο αγρότης, της Φλώρινας και της Καστοριάς.

Το Αλληλέγγυον, δεν αγοράζει σε τιμή «ξεφτίλα» το πρώτης ποιότητας λάδι, από τον ταλαίπωρο ελαιοπαραγωγό. Το αγοράζει σε τιμή που να μπορεί να γεμίσει και το στομάχι του αγρότη και να φθάνει στον πολίτη στα 3.20. Γιατί για το Αλληλέγγυον και το Πατριωτικό Μέτωπο και οι δύο, Έλληνες πολίτες είναι.

Το Αλληλέγγυον διαθέτει το ελληνικό μέλι ανθέων που πωλούν οι πολυεθνικές 12 ευρώ το κιλό, στα 5.95. Το καθαρό ελληνικό αλεύρι, στα 0.60 λεπτά το κιλό. Την εξάδα τα εμφιαλωμένα νερά του λίτρου, στα 1.25, κλπ κλπ.

Το όνομα του Ανταλλακτηρίου Αναφερερόμενοι στην ιστορία του ονόματος "Αλληλέγγυον", να υπενθυμίσουμε πως αυτό επιλέχθηκε συμβολικά, από μια ιστορική απόφαση του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄, του Μακεδόνος.

Συγκεκριμένα το 996, με ένα διάταγμα του το οποίο ονομάσθηκε "Αλληλέγγυον", απαίτησε την επιστροφή των εδαφών που είχαν αφαιρεθεί από τους μεγαλογαιοκτήμονες, με διάφορες μεθόδους, από το 922 και μετά στους προηγούμενους κατόχους τους, που συνήθως ήταν μικροϊδιοκτήτες.Επαναφέροντας σέ ισχύ ένα παλιό νόμο του Νικηφόρου Α΄, καθόριζε πώς η πληρωμή του φόρου Αλληλέγγυον, θά γινόταν από τόν πλησιέστερο πλούσιο κάτοχο γης, όταν κάποιος μικροϊδιοκτήτης αδυνατούσε νά τόν πληρώσει. Έτσι, πολλοί μεγαλογαιοκτήμονες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς γη, η οποία κατέσχετο ή διαμοιραζόταν σε ακτήμονες γεωργούς.

Το αυτοκρατορικό θησαυροφυλάκιο γέμισε από τίς πωλήσεις της κατασχόμενης γης καί από τούς φόρους καί οι φτωχοί καλλιεργητές ανακουφίστηκαν.


Η δυσαρέσκεια της τάξης των πλουσίων θα εκδηλωθεί ανοιχτά μετά τον θάνατο του Βουλγαροκτόνου καί η πορεία πρός τόν φεουδαλισμό καί τήν συγκέντρωση καί πάλι μεγάλων εκτάσεων γης σέ λίγα χέρια θά καταστεί ανεξέλεγκτη από τήν κεντρική εξουσία μέ αποτέλεσμα οι φτωχοί αγρότες πού αποτελούσαν τή ραχοκοκαλιά του βυζαντινού στρατού νά εξαθλιωθούν καί η Μικρά Ασία να πέσει λίγα χρόνια αργότερα στα χέρια των Σελτζούκων Τούρκων.
Στο «Αλληλέγγυον» υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι μελών:

Αγρότες Παραγωγοί ή Προμηθευτές


Αφορά όσους προμηθεύουν τον συνεταιρισμό με προϊόντα.
Εθελοντές

Η λειτουργία του «Αλληλέγγυον» στηρίζεται πρωτίστως στην εθελοντική εργασία!

Καταναλωτικά μέλη

Αφορά όσους επιθυμούν να αγοράζουν τα προϊόντα του «Αλληλέγγυον».

Μπορείτε να συμπληρώσετε και να τυπώσετε την αίτηση που απαιτείται ώστε να εγγραφείτε ως μέλος. Σε κάθε περίπτωση η αίτηση υπογράφεται και κατατίθεται στο φυσικό κατάστημα μας και φυσικά μπορείτε να την συμπληρώσετε επί τόπου."

Γραφεία Βόρειας Ελλάδας: Δελφών, 232,
54655, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310421940

Γραφεία Πελοποννήσου: Κλεομένους Οικονόμου 4-6,
Πλατεία Αγίας Λαύρας, Αίγιο                                  
Τηλ. 2691026221

Ανταλλακτήριο Αγροτικών και Ελληνικών προϊόντων «Αλληλέγγυον»
Αγίας Σοφίας 50, Κολωνός, Αθήνα
http://www.allilegion.gr mailto:allilegion@gmail.com 
Τηλ. 2105141443

Τηλέφωνα Διαχειριστών: 6975646728, 6932647605«Με τιμές «χωραφιού» από τα χέρια των αγροτών απευθείας στους καταναλωτές!»


Είναι το σύνθημα του πρώτου Προμηθευτικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «Αλληλέγγυον», που πρόκειται να λειτουργήσει στην Αθήνα, πουλώντας ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ελληνικά είδη διατροφής.

Ο συνεταιρισμός δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο δίκτυο, που θα αναδεικνύει την ανθρώπινη εργασία μέσα από τη συνεργασία, την ισοτιμία, απαλλαγμένο από κάθε είδους εκμετάλλευση.

Προϊόντα όπως φασόλια, ρύζι, πατάτες, λεμόνια, πορτοκάλια, τραχανάς, χυλοπίτες, τσίπουρα, κρασιά, βιολογικά τρόφιμα, θα μπαίνουν στο καλάθι της νοικοκυράς απευθείας σε τιμές που θυμίζουν χωριό. Και όχι μόνο. Οι καταναλωτές θα μπορούν να φέρνουν και να ανταλλάσσουν χωρίς χρήματα τις δικές τους παραγωγές με προϊόντα από το «Αλληλέγγυον».

Η ιδέα δεν είναι καινούρια, έχει εφαρμοσθεί σε αρκετές χώρες, που βίωσαν την άγρια κερδοσκοπία των πολυεθνικών, την εκμετάλλευση του αγρότη και την καταστροφή της εγχώριας παραγωγής.

Οι άνθρωποι του συνεταιρισμού επέλεξαν ένα κομβικό σημείο για να εξυπηρετεί τόσο τους κατοίκους της Αττικής όσο και τους αγρότες της περιφέρειας. Βρίσκεται στη περιοχή του Κολωνού στο σταθμό Λαρίσης και του μετρό στην οδό Αγίας Σοφίας 50 και Διδυμοτείχου.

«Τέρμα οι μεσάζοντες και η κερδοσκοπία, η κρίση χρειάζεται συλλογικότητα» τόνισε ο Γ. Γαλανόπουλος, υπεύθυνος λειτουργίας του εγχειρήματος.

«Σκοπός μας είναι αυτές τις σκοτεινές ημέρες να μην πεινάσει κανείς. Τα νοικοκυριά των αστικών κέντρων θα γνωρίσουν τους απλούς καθημερινούς έλληνες αγρότες και τη σοδειά τους. Θα κοπεί ο δρόμος στους "μαυραγορίτες", που "ακονίζουν τα μαχαίρια τους" στην περίπτωση που η χώρα μπει στον εκβιασμό του διατροφικού εφιάλτη».

Οι διαδικασίες άρχισαν τον Σεπτέμβριο από έλληνες αγρότες και πέρασαν μέσα από συμπληγάδες μέχρι να ετοιμαστεί το πρωτόγνωρο για την Ελλάδα καταστατικό, καθώς σκόνταφτε στον αθέμιτο ανταγωνισμό: «Σκοπός είναι να καταργηθεί ο μεσάζοντας χονδρέμπορας που κερδοσκοπεί τετραπλασιάζοντας την τιμή, με αποτέλεσμα η τιμή στα προϊόντα να ανεβαίνει κατακόρυφα. Τα φασόλια Πρεσπών πουλιούνται 8 ευρώ στα σουπερμάρκετ, στη Βαρβάκειο το χύμα κοστίζει 7 ευρώ, εμείς θα τα πουλάμε τρία. Οι επιχειρηματίες για να πετύχουν καλύτερες τιμές εισάγουν λεμόνια που στοιχίζουν 1,30 ευρώ το κιλό, εμείς έχουμε βρει λεμόνια που θα πουλάμε με 30 λεπτά. Το κέρδος μας αντιστοιχεί στην κάλυψη των λειτουργικών μας εξόδων και μόνο».

Παραγωγοί από Μυτιλήνη, Κρήτη, Κοζάνη, Ξάνθη είναι έτοιμοι να συμμετέχουν με τα προϊόντα τους. Επίσης πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ανοίξουν στη περιοχή τους «Αλληλέγγυο».

Η Ευρυδίκη έχει έρθει να γραφεί στη λίστα με τους εθελοντές και ανυπομονεί να πιάσει δουλειά: «Θα δουλεύω και Κυριακή εθελοντικά. Τα ελληνικά προϊόντα πρέπει να ξαναμπούν στα σπίτια μας. Ο αγρότης που πετούσε την παραγωγή του στη χωματερή πρέπει να γλιτώσει από την αφαίμαξη του χονδρέμπορα».

Πηγή: ΡΟΥΛΑ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ rpsoul@enet.gr

Στοιχεία επικοινωνίας:
Δελφών 232, Θεσσαλονίκη 546 55, Ελλάδα
Τηλ.: 210 5141443 https://www.facebook.com/pages/%CE%A4%CE%BF-%CE%91%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%85%CE%BF%CE%BD/372997399447729 Γραφεία Βόρειας Ελλάδας: Δελφών, 232, 54655, Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310421940 Γραφεία Πελοποννήσου: Κλεομένους Οικονόμου 4-6, Πλατεία Αγίας Λαύρας, Αίγιο Τηλ. 2691026221 Ανταλλακτήριο Αγροτικών και Ελληνικών προϊόντων «Αλληλέγγυον» Αγίας Σοφίας 50, Κολωνός, Αθήνα http://www.allilegion.gr mailto:allilegion@gmail.com Τηλ. 2105141443 Τηλέφωνα Διαχειριστών: 6975646728, 6932647605
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×