op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Πολιτιστική Εταιρεία Βλάστης

Οικοκοινότητες, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Φεστιβάλ

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

"Σε μικρή απόσταση από την Πτολεμαΐδα (24 χλμ.), στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκεται η Βλάστη (ή το Μπλάτσι κατά το παλιό όνομα).

Ανηφορίζοντας, το τοπίο μας επιφυλάσει ευχάριστες εκπλήξεις: διασχίζουμε τα πυκνά δάση οξυάς του Μουρίκιου (1.800 μ.), απολαμβάνουμε τη μαγευτική θέα στο διάσελο ανάμεσα στο Μουρίκι και το επιβλητικό Σινιάτσικο ή Άσκιο (2.111 μ.) και κατηφορίζοντας αντικρύζουμε το μεγάλο λιβάδι να δεσπόζει στο κλειστό οροπέδιο, στο βάθος της ανατολικής πλευράς του οποίου είναι κτισμένη αμφιθεατρικά η Βλάστη σε υψόμετρο 1.240 μέτρων. 

Tο τοπίο γύρω από τον οικισμό εναλλάσεται από λιβάδια με αραιά κέδρα, δάση οξυάς και βελανιδιάς και αναδασώσεις με πεύκα. Στις ψηλότερες θέσεις λιθώνες, απόκρημνα βράχια και στεπόμορφα αλπικά και υπαλπικά λιβάδια πάνω από τα δασοόρια, προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή.
Εκτός όμως από την απροσδόκητη ομορφιά της η περιοχή διατηρεί επίσης σημαντικά οικολογικά χαρακτηριστικά και αποτελεί βιότοπο πολλών αρπακτικών πουλιών όπως του Xρυσαετού, της Aετογερακίνας, του Φιδαετού και του Πετρίτη, ενώ το καλοκαίρι απαντά εκεί και ο Aσπροπάρης, ο μικρότερος από τους γύπες που ζουν στη χώρα μας.
Η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης OΙΚOΤOΠΙΑ ιδρύθηκε το Mάρτιο του 1989 στη Θεσσαλονίκη από μια ομάδα νέων Eλλήνων περιβαλλοντιστών. Κύρια δραστηριότητα της OΙΚOΤOΠΙΑΣ ήταν η έκδοση του ομώνυμου περιοδικού, έκδοση που συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα και αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς στον οικολογικό τύπο αλλά και το μακροβιότερο και μοναδικό πλέον οικολογικό περιοδικό εθνικής εμβέλειας. 


Το Δεκέμβριο του 1996, μετά την έκδοση 27 τευχών την 1η περίοδο η OΙΚOΤOΠΙΑ αναδιοργανώθηκε, έχοντας πλέον σαν έδρα την Αθήνα, και προχώρησε σε μια νέα εκδοτική περίοδο ενώ παράλληλα άρχισε να δραστηριοποιείται σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης για την προστασία του ελληνικού περιβάλλοντος, σε δίκτυα οικολογικών οργανώσεων, σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολλά άλλα. Τον Δεκέμβριο του 2008, μετά από 47 τεύχη της 2ης περιόδου, η ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ διέκοψε προσωρινά την έκδοσή της για να επανέλθει, με νέα μορφή και σχήμα, τον Σεπτέμβριο του 2011. 

Η νέα έκδοση είναι πλέον μια τριμηνιαία, πολυσέλιδη και έγκυρη έκδοση, αφιερωμένη κάθε φορά σε μια θεματική ενότητα.

Η OΙΚOΤOΠΙΑ προωθεί την ανάπτυξη και διάδοση της επιστημονικής έρευνας και της γνώσης στους κλάδους εκείνους που προάγουν την κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη καθώς και την καλλιέργεια μιας κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης με στόχο τη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών κοινωνικών, φυλετικών και πολιτισμικών ομάδων στην Ελλάδα και γενικότερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με έμφαση στα κράτη της Μεσογείου και τα Βαλκάνια.Η ιδέα ηχούσε παράξενα πριν από δώδεκα χρόνια: μια οικολογική γιορτή στη Βλάστη Κοζάνης, ένα ορεινό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.240 μέτρων. 

Σε μια εποχή που οι συλλογικότητες υποχωρούν, το περιβάλλον φαίνεται να απασχολεί όλο και λιγότερο τους πολίτες και επιπλέον επιλέγοντας έναν τόπο μακρυά από πολυσύχναστους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς που γειτνιάζει με μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη από τα θερμοηλεκτρικά εργαστάσια της ΔΕΗ, η διοργάνωση των Γιορτών της Γης έδινε την εντύπωση ενός πρόωρα χαμένου στοιχήματος.

Ωστόσο η Κοινότητα Βλάστης και η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης OΙΚOΤOΠΙΑ, τόλμησαν, και με την αρχική συμπαράσταση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόρθωσαν από την πρώτη κιόλας χρονιά, το 2001, να "τραβήξουν" τα βλέμματα όλων όσων αναζητούν κάτι διαφορετικό και οι Γιορτές της Γης να καθιερωθούν ως ένα από τα ξεχωριστά καλοκαιρινά events.
Εύστοχα χαρακτηρίστηκε από τον τύπο ως «ένα φεστιβάλ για σκεπτόμενους ανθρώπους», καθώς οι επισκέπτες συμμετέχουν σε πλήθος πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, που επιπλέον αποτελούν μια πρόταση εναλλακτικών διακοπών, μια πρόταση πολιτιστική, μια πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, ακόμα και μια πρόταση εναλλακτικής διατροφής.  

Παράλληλα οι Γιορτές της Γης φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αειφόρο ανάπτυξη και το ξαναζωντάνεμα της ευρύτερης ορεινής υπαίθρου, καθώς η Βλάστη παρά την μεγάλη της ακμή στις αρχές του αιώνα, σήμερα φθίνει πληθυσμιακά ακολουθώντας την μοίρα όλων σχεδόν των ορεινών κοινοτήτων της χώρας μας.

Περισσότεροι από 120.000 επισκέπτες έχουν συμμετάσχει τα έντεκα αυτά χρόνια, στις 52 συνολικά ημέρες φεστιβαλικών δραστηριοτήτων. 


Με φυσικό σκηνικό το λιβάδι, κεντρικό σημείο αναφοράς του οικισμού της Βλάστης, έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες μας ταξίδεψαν με ήχους και ρυθμούς παραδοσιακούς, έθνικ, τζαζ και ροκ. Ανάμεσά τους οι Kultur Shock (USA), Fanfare Ciocarlia (Ρουμανία), ο Shantel (Γερμανία), ο Ivo Papasov και o Theodosii Spasov (Βουλγαρία), ο Trilok Gurtu (Ινδία), ο Boban i Marko Markovic Orkestar και οι KAL (Σερβία), οι DelaDap (Austria), ο Khalid K.και οι Compagnie Cameleon (France), οι Hands Percussion Team (Malaysia), o Νίκος Παπάζογλου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι Χαίνηδες, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Καλλιόπη Βέττα, η Μάρθα Φριντζήλα, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μελίνα Κανά, ο Δημήτρης Zερβουδάκης, ο Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, o Χρίστος Τσιαμούλης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Αγάθωνας, η Μαριώ, η Ρούλα Μανισσάνου, το συγκρότημα ΤΑΧΙΜΙ από τη Σουηδία, οι Mode Plagal, πολλά νεανικά συγκροτήματα (Δάρνακες, Δυτικές Συνοικίες, Xaxakes, Tσοπάνα Rave, FFC, κά), αλλά και αρκετά συγκροτήματα έθνικ μουσικής από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Τσεχία, Τουρκία, Σερβία και Ινδία.

Αλλά οι Γιορτές της Γης δεν εξαντλούνται στην απλή διοργάνωση μιας σειράς συναυλιών. Στόχος μας είναι η λειτουργία μιας «οικολογικής πόλης» με την αγορά της, το χώρο του πολιτισμού, του θεάματος και του φαγητού, όπου ο πολίτης βιώνει μια διαφορετική λογική, σε αρμονία με το περιβάλλον, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη γιορτή, που περιλαμβάνει συναυλίες, παιδότοπο, θέατρα δρόμου και παραστάσεις Καραγκιόζη, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, σεμινάρια και συζητήσεις, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, παρουσίαση της δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων, περιβαλλοντικά παιχνίδια, ορεινές αθλητικές δραστηριότητες, κ.α."1963 - 2013 Πριν από 50 χρόνια μια σουηδική ανθρωπιστική οργάνωση, η ΙΜ (Individuell Manniskohjalp) εγκαθιστά στη Βλάστη ένα πρόδρομο μοντέλο κοινωνικής οικονομίας. 

Επί τέλους μπορείτε να διαβάσετε εδώ την συναρπαστική ιστορία του «σουηδικού» με ανέκδοτες φωτογραφίες από το αρχείο της ΙΜ που έχουμε στα χέρια μας. 

Με αφορμή τα 50 χρόνια από την ίδρυση του "σουηδικού" υφαντουργείου και τα 25 από το τέλος του εγχειρήματος προγραμματίζουμε ένα αφιέρωμα στην Κοινωνική Οικονομία. Θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στο «σουηδικό», προβολές ταινιών, έκθεση φωτογραφίας και συζητήσεις."Στοιχεία επικοινωνίας:
Βλάστη 500 03, Ελλάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×