op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Πάρκο Τήλου

Συνεργατικά - Αυτόνομα ΜΜΕ, Εκδόσεις, Εναλλακτικά Έντυπα - Ιστοσελίδες, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία

"Το Πάρκο Τήλου αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στη Ρόδο. Υποσχέθηκα στο ουράνιο τόξο μια καλύτερη γη, μια εποχή γεμάτη από φρέσκο χώμα με αμόλυντο χαμομήλι στα γυμνά πόδια... Με αγνά άσπρα πουλιά γέμισα τον αέρα που θα πάει στην πρωινή εγκαινίαση της θάλασσας! Και εδώ είμαστε έτοιμοι και οι δυο, κρατώντας τα χέρια... Όταν φυσάμε, το πέπλο ανοίγει... στα όμορφα χρόνια που θα έρθουν ακόμα... Από εκείνο το σημείο, ο μόχθος θα αρχίσει και η ευτυχία θα εισέλθει στα κρύσταλλα που αναμέναμε..."

Από το έργο "Όλόκληρος ο κόσμος" του Οδυσσέα Ελύτη, τιμημένου με το Βραβείο Νόμπελ το 1979

Και έτσι ήταν, στις 5 Οκτωβρίου του 2003, όταν 33 ιδρυτικά μέλη, εκπροσωπώντας άτομα και οργανισμούς από όλον τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν στην Τήλο, για να δηλώσουν δημόσια την αφιέρωση τους στην προστασία του φυσικού πλούτου της Τήλου και των 14 ακατοίκητων νησίδων της, μέσα από την δημιουργία του Σωματείου του Πάρκου Τήλου (ΣΠΤ), μιας Μη Κερδοσκοπικής, Περιβαλλοντικής Οργάνωσης (MKO).


Το πρωτόγονο φυσικό περιβάλλον της Τήλου και των νησίδων της ακτινοβολούν την ομορφιά, τη ζωτικότητα και την ανθεκτικότητα της ενδογενούς χλωρίδας και πανίδας, που έχουν εξελιχθεί για αιώνες, εδώ στη θάλασσα του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Τα ιδρυτικά μέλη του ΣΠΤ εμπνεύστηκαν από την αναντικατάστατη αξία αυτού του ανέγγιχτου, αλληλοεξαρτώμενου οικοσυστήματος που ενσωματώνει 16 διαφορετικούς βιότοπους, οι οποίοι συντηρούνται από τις υπόγειες πηγές καθαρού, γλυκού νερού, που τρέφουν αυτό το νησί των 63 τ.χλμ.

Η τεκμηρίωση των 378 βοτανικών ειδών, των 125 ενδημικών και αποδημητικών ειδών άγριων πουλιών, από τα οποία το ένα τέταρτο χρειάζεται προστασία στα πλαίσια της 79/409/EOK Οδηγίας για τα πουλιά, της σπάνιας μεσογειακής φώκιας «monachus monachus» ταξινομημένης από το IUCN ως "είδος που βρίσκεται σε εξαιρετικό κίνδυνο εξαφάνισης", και ενός μεγάλου αριθμού άλλης άγριας ζωής, δικαιολόγησε σαφώς την εγγραφή του νησιού από την Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας (SPA), ως περιοχή του Δικτύου Natura 2000 και ως οικοδεσπότη του Κοινοτικού Προγράμματος Life-φύση της Τήλου για τα έτη 2005-2007, του οποίου εταίρος είναι το Σωματείο του Πάρκου Τήλου.


Ακόμα, η συνειδητοποίηση από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΠΤ των ανεπτυγμένων κοινωνικών πιέσεων, που επιβάλλονται από τα οικονομικά καθώς επίσης και τα ψυχαγωγικά συμφέροντα που απειλούν την επιβίωση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού, ενέπνευσε το ΣΠΤ να αφιερώσει τις προσπάθειές του στη προστασία του νησιού SPA και την οικολογικά ευαίσθητη ανάπτυξη των κοινωνικοοικονομικών αναγκών των κατοίκων του νησιού. Αυτή η συνεργασία των εξίσου σεβαστών στόχων φανερώνεται στους στόχους του Σωματείου και το πιο σημαντικό, στις δράσεις του ΣΠΤ.

Το ΣΠΤ είναι υπερήφανο που έχει καλωσορίσει μέλη από όλον τον κόσμο, τα οποία συνεισφέρουν ενεργά τις δημιουργικές ιδέες τους, που αντιπροσωπεύουν το πολυτιμότερο προτέρημα του Σωματείου.

Αυτές οι ιδέες έχουν μετασχηματιστεί σε δράσεις που περιλαμβάνουν (ι) τη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση για την ίδρυση ενός Φυσικού Πάρκου Τήλου, (II) την ανάπτυξη ενός Σχεδίου για τους υγρότοπους, που θα ενσωματώνει τα αλληλοεξαρτώμενα βιοσυστήματα, μετά την απώλεια των φυσικών υγρότοπων του νησιού, λόγω της οικοδομικής ανάπτυξης, (III) την ενεργή συνεργασία με τους ντόπιους κατοίκους για την καθιέρωσή μακροπρόθεσμων οικοτουριστικών επιχειρήσεων, που θα επιδεικνύουν τη φυσική ομορφιά του νησιού, (iv) την πρόσκληση και την συνεργασία με εμπειρογνώμονες ανανεώσιμης, εναλλακτικής ενέργειας σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κιότο, (v) την εργασία ως ισότιμος εταίρος στο Πρόγραμμα Life-φύση της ΕΕ για την Τήλο, τριετούς διάρκειας, (vi) την πραγματοποίηση προσκλήσεων και τη διοργάνωση εξορμήσεων για ομάδες σπουδαστών επιστημών, για να μελετήσουν την οικολογία του νησιού, (vii) την ανάπτυξη οικολογικών χαρτών και οδηγών για τους επισκέπτες, (viii) ντόπιες παρουσιάσεις στο λύκειο και εβδομαδιαίες ομάδες συζήτησης με επισκέπτες, για την εξύψωση της δημόσιας ευαισθητοποίησης για τους φυσικούς πόρους του νησιού και (ix) τη δημιουργία ενός Κέντρου Αποκατάστασης Πτηνών για τη φροντίδα τραυματισμένων πουλιών.

Αυτές οι δράσεις, μέσα στους μόλις πρώτους 30 μήνες της εγκαινίασης του ΣΠΤ, καθρεπτίζουν την ενέργεια, τον ενθουσιασμό και τον προσανατολισμό των στόχων του προσωπικού του ΣΠΤ και του συνολικού αριθμού των μελών του, των οποίων η δέσμευση εντείνεται με κάθε ολοκλήρωση, που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς μια προσπάθεια ομάδων.

Αυτή η ομαδική προσπάθεια εξηγείται από την ίδρυση του Κέντρου Αποκατάστασης των πτηνών [ ARC ] τον Σεπτέμβριο του 2004 ως μια δυνατότητα για στέγαση, σίτιση και φροντίδα για τα πουλιά που βρίσκονται στο νησί έχοντας υποστεί κακώσεις, εξάντληση κατά τη μετανάστευση ή/και τραυματισμούς.

Στους πρώτους 20 μήνες της λειτουργίας, το ARC έλαβε 21 πουλιά, που αντιπροσωπεύουν 13 ενδημικά και μεταναστευτικά είδη πτηνών, συμπεριλαμβανομένου του Μαυροπετρίτη (Eleonora Falcon), της Αετογερακίνας (Long Legged Buzzard), του Σταχτοτσικνιά(Gray Heron), της Αλκυόνης (Kingfisher), του Μικροτσικνιά (Little Bittern), της Τσίχλας (Song Thrush), του Γκιώνη (Scops Owl) και άλλων.

Το σχέδιο των υπαίθριων κλουβιών εμφανίζει δέντρα δάφνης, αμπέλια μούρων, δεντρολίβανα, θυμάρι, μαντζουράνα και lemon verbena, καθώς επίσης και νερο-πισίνες για να προσφέρουν καταφύγιο, σκιά, προστασία από τον αέρα και έναν φυσικό βιότοπο για τα πουλιά.

Χωρίς οποιουσδήποτε ειδικούς στα πτηνά ή κτηνίατρους στο νησί, το ΣΠΤ είναι τυχερό που έχει εθελοντές εμπειρογνώμονες, που δεν κατοικούν στην Τήλο, και ενημερώνουν το ARC για την κατάλληλη φροντίδα και τη σίτιση κάθε είδους. Οι κάτοικοι του νησιού και το εθελοντικό προσωπικό του ΣΠΤ παρέχουν τα αναγκαία, από τους προσωπικούς πόρους τους, για τα πουλιά που φέρνουν στο ARC οι κάτοικοι, που βρίσκουν τα πουλιά που χρειάζονται φροντίδα.

Πολλά από αυτά τα πουλιά ανάρρωσαν και απελευθερώθηκαν. Δυστυχώς, μερικά δεν επέζησαν, δεδομένου ότι οι τραυματισμοί τους ήταν πάρα σοβαροί. Κάθε ένα, εντούτοις, μοιράστηκε μαζί μας τα χαρακτηριστικά του, τη μοναδική προσωπικότητα του και τον αγώνα του για να επιζήσει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι κάθε ένα εμπλούτισε τη γνώση μας, για εκείνους με τους οποίους μοιραζόμαστε αυτό το νησί SPA.

Εάν επιθυμείτε να έρθετε κοντά μας, να μοιραστείτε τις ιδέες σας μαζί μας, που μπορούν να μετασχηματιστούν στην πραγματικότητα και να συμμετάσχετε στη συναρπαστική πρόοδο που σημειώνεται στην Τήλο προς την κοινωνικά υπεύθυνη διατήρηση, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο: tilopark@otenet.gr.

Θα είναι η ευχαρίστησή μας να σας παρέχουμε τις πληροφορίες και λεπτομέρειες για την εγγραφή σας ως μέλους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μοιραστούμε "τα όμορφα χρόνια που θα έρθουν ακόμα", όπως προέβλεψε ο Οδυσσέας Ελύτης.. "


Στοιχεία επικοινωνίας:
Λιβάδια, Τήλος 850 02, Ελλάδα
Τηλέφωνο: +30-22460-70880 Φαξ: +30-22460-70892 E-mail: tilopark@otenet.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×