op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία

"Η "Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου" (ΟΠΗ) είναι σωματείο, μη κερδοσκοπικό, που σκοπό έχει : 


α. Τη μελέτη, προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, μέσω και της συνεργασίας με τους περιβαλλοντικούς, επιστημονικούς και κοινωνικο-πολιτιστικούς φορείς του νησιού, της Ελλάδος και των άλλων Κρατών.


β. Την ανάληψη δράσεων που θα έχουν ως στόχο τους την υιοθέτηση φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών και τακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, τη χρήση “πράσινων” τεχνολογιών και την εφαρμογή δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.γ. Τη στήριξη και διοργάνωση δράσεων διάχυσης της επιστημονικής γνώσης και της τεχνογνωσίας στους άμεσα ενδιαφερόμενους, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον. 


δ. Τη στήριξη και διοργάνωση δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με στόχο την αλλαγή των στάσεων και των συμπεριφορών απέναντι στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και τη διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων ενεργών πολιτών, ικανών να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων στον οικείο τομέα.


ε. Την άσκηση πίεσης προς τις δημόσιες, δημοτικές και άλλες αρχές με κάθε νόμιμο μέσον (συμπεριλαμβανόμενων και δικαστικών) για σεβασμό του περιβάλλοντος, αστικού ή μη. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (ΟΠΗ) παρεμβαίνει με ουσιαστική και τεκμηριωμένη κριτική σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων στο Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη, όπως επίσης και σε ζητήματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ποιότητας ζωής, βιώσιμης κατανάλωσης, βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτισμού.

Επιδίωξη της ΟΠΗ είναι να προτείνει εναλλακτικές διεξόδους στα προβλήματα βασισμένες σε σύγχρονες ιδέες, τόσο από την εμπειρία των οικολογικών κινημάτων όσο και από την τοπική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά.


Η ΟΠΗ απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους πολίτες από όλους τους κοινωνικούς χώρους και τις ηλικίες με ενεργή συμμετοχή στους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος.


Έχει ασχοληθεί συστηματικά με μια σειρά από ζητήματα σε πολλά από τα οποία η δράση της έφερε σημαντικά αποτελέσματα :
 
Διαχείριση νερού 
Το φράγμα στον Αποσελέμη

Διαχείριση απορριμμάτων
Το σχέδιο για διαμετακομιστικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Νότια Κρήτη

Το σχεδιαζόμενο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι Πεδιάδας


Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με παραθεριστικές κατοικίες και γήπεδα γκολφ Υγρότοποι: επιχωματώσεις και υποβάθμιση Καταπατήσεις αιγιαλού και παραλίας Παράνομα λατομεία Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση, εκπομπές εργοστασίου ΔΕΗ, ενεργειακό μοντέλο Αστικό και περιαστικό πράσινο, πάρκα, ελεύθεροι χώροι Δικαιώματα πεζών, κυκλοφοριακό πρόβλημα Προστατευόμενες φυσικές περιοχές Βιολογική γεωργία, οικοκαλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (Μεταλλαγμένα) κ.α. 

Πώς δρα η ΟΠΗ Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Δρα και παρεμβαίνει με μια σειρά από μέσα για την επίτευξη των στόχων της, όπως: επιστημονικές ημερίδες και δημοσιοποίηση συμπερασμάτων, αναφορές, καταγγελίες, επιστολές ενημέρωσης και ερωτήσεων προς τους αρμόδιους φορείς, δελτία τύπου, συνεντεύξεις τύπου, αρθογραφία, δράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, νομικές προσφυγές προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, νομική υποστήριξη, εκστρατείες συλλογής υπογραφών, υποστήριξη του αγώνα ομάδων πολιτών, εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και με συμμετοχή στις δράσεις και τα μέσα του Δικτύου 'ΟικοΚρήτη'.


Όλο αυτό το πλέγμα δράσης βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εθελοντική προσφορά εργασίας και την οικονομική συνεισφορά από τα μέλη και τους φίλους της ΟΠΗ.

Τι δεν είναι η ΟΠΗ

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου δεν είναι υπηρεσία του κράτους ούτε διεκπεραιωτής ανώνυμων καταγγελιών. Αποτελείται από ενεργούς πολίτες που προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους και την ενέργειά τους. πληροφορείται από πολίτες για περιβαλλοντικά προβλήματα, για τα οποία φροντίζει να ενημερωθεί και πράττει με υπευθυνότητα ό,τι είναι μέσα στις δυνατότητές της. Προτιμά όμως να ενθαρρύνει τους πολίτες να σχηματίσουν δικές τους επιτροπές δράσης και να τους παρέχει όλη την υποστήριξη που μπορεί. Υποστήριξε το έργο της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου


 Γίνε μέλος:

 Συμπλήρωσε σήμερα την αίτηση μέλους και γίνε μέρος της λύσης! Πάρε ενεργά μέρος στις δράσεις της ΟΠΗ, ανάλαβε πρωτοβουλίες!


 Γίνε φίλη /ος της ΟΠΗ: Συμπλήρωσε σήμερα το έντυπο υποστήριξης της ΟΠΗ για να λαμβάνεις τακτική ενημέρωση για όλα τα θέματα με τα οποία ασχολείται και για να στηρίξεις οικονομικά το έργο της."

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας και αποτελεί σωματείο, μη κερδοσκοπικό.Στοιχεία επικοινωνίας:
Αγίου Φανουρίου 12, Ηράκλειο 716 01, Ελλάδα
2810 285715, 2810 300632, Fax: 2810 284520, 2810 300634 E-mail: oiko.par.her@gmail.com Facebook : ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×