op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας

Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία

Η συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κοινωνική και τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και η αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση της ποσότητας των στερεών αποβλήτων. Τα απορρίμματα αποτελούν σήμερα, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα πολυδιάστατο, με πλήθος αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που γίνεται αντιληπτό στο τελευταίο του στάδιο, αυτό της διάθεσης των απορριμμάτων.


Τα απορρίμματα, όπως πρέπει να αποκαλούνται και όχι «τα σκουπίδια», δημιουργούν σημαντικά υγειονομικά προβλήματα. Ξεχωριστή σημασία έχει η σωστή διάθεσή τους καθώς και η έγκαιρη και σωστή αποκομιδή τους. Στη χώρα μας έχει προσλάβει εκρηκτική διάσταση, εξαιτίας της έλλειψης, μέχρι τώρα, περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της απουσίας σύγχρονης ολοκληρωμένης πολιτικής για τα απορρίμματα. 

Σήμερα λειτουργούν περίπου 5.000 σκουπιδότοποι, από τους οποίους τα 2/3 χωρίς άδεια και χωρίς να τηρούν στοιχειώδεις κανόνες υγειονομικής ταφής. Η Ιεράπετρα, δυστυχώς ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Η αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη λειτουργία αυτών των χωματερών οδηγεί συχνά σε ρύπανση του υπεδάφους και των υπογείων νερών, ενώ η καύση των σκουπιδιών έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρότατη ρύπανση του αέρα.


Ωστόσο αν επικεντρώσουμε την προσοχή μας, μόνο στο ζήτημα των απορριμμάτων, παραμελείται το θέμα της παραγωγής τους, περιορίζοντας έτσι τον πολίτη στον ρόλο του παθητικού καταναλωτή. Παραβλέπεται, επίσης, η σπατάλη των πρώτων υλών και ενέργειας και η ρύπανση του εδάφους, του νερού και του αέρα.

Υπάρχουσα κατάσταση

Η αύξηση των απορριμμάτων στη χώρα μας είναι ραγδαία, αφού από το 1987 μέχρι σήμερα αυξάνονται κατά 600.000-700.000 τόνους το χρόνο. Σήμερα οι ποσότητες των οικιακών απορριμμάτων ανέρχονται σε 4.000.00 τόνους, περίπου, το χρόνο. Τα απορρίμματα αυτά αρκούν για να καλύψουν με τον όγκο τους την εθνική οδό από το Ναύπλιο ως την Αλεξανδρούπολη με ένα στρώμα ύψους ενός μέτρου. 

Η σύνθεσή τους είναι η εξής: Χαρτί 20%, μέταλλα 4,5%, γυαλί 4,5%, πλαστικό 8,5%, ύφασμα, ξύλο, λάστιχο 5%, αδρανή 3%, ζυμώσιμα 49% και υπόλοιπα 5,5%. Ο έλεγχος και οι κυρώσεις για τους όρους λειτουργίας των χωματερών είναι πράγματα ανύπαρκτα. Μόνο στην Αττική υπάρχουν 29 ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι. Στην περιφέρεια είναι συνηθισμένη η εικόνα της βουνοπλαγιάς, όπου οι γύρω κοινότητες «απαλλάσσονται» από τα σκουπίδια τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για το τι θα απογίνουν. 


Στην περιοχή μας, όλοι γνωρίζουμε την απαράδεκτη κατάσταση, με τα πλαστικά να καλύπτουν όλη τη γύρω περιοχή, τα φυτικά απόβλητα να δημιουργούν «γόνιμες…» προσχώσεις εκατέρωθεν του δρόμου κλπ.
Στο σκουπιδότοπο του Δήμου μας, οδηγούνται 500περίπου τόνοι απορριμμάτων ημερησίως, μεταξύ των οποίων και απορρίμματα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία (σφάγια, τοξικά κλπ), απορρίμματα ειδικού τύπου (μπάζα κλπ) καθώς και απορρίμματα που θα πρέπει να ανακυκλώνονται (ελαστικά αυτοκινήτων, ηλεκτρικές συσκευές κλπ).
Με την ανεξέλεγκτη απόρριψη των σκουπιδιών προκαλούνται πολλές και σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον. 

Αναφέρομαι στην απόρριψη απορριμμάτων όχι μόνο στους σκουπιδότοπους αλλά γενικότερα στη φύση. Έτσι τα απορρίμματα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα ζώα παγιδεύοντας, τραυματίζοντας ή και σκοτώνοντας (δηλητήρια κ.ά) διάφορα είδη όπως χελώνες, φώκιες, δελφίνια, πουλιά, κλπ. Το χαρακτηριστικότερο μέγεθος που περιγράφει την παραγωγή απορριμμάτων είναι η Μοναδιαία Παραγωγή Απορριμμάτων (Μ.Π.Α.), η οποία εκφράζεται από το βάρος των απορριμμάτων (Kg) που παράγει ένα άτομο (person) σε μια ημέρα (day).


H τιμή της Μ.Π.Α. για την Ελλάδα κυμαίνεται από 0,6 Kg/per/day για τις αγροτικές περιοχές ως 1,4 Kg/per/day για τις οικονομικά ακμαίες αστικές περιοχές. Για το Δήμο μας δεν νομίζω να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή, τώρα που σχεδιάζεται στρατηγικά, πιστεύω, η διαχείριση των απορριμμάτων, να γίνει μια τέτοια μελέτη. Η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας θα μπορούσε με τους ειδικούς επιστήμονες που διαθέτει να αναλάβει μια τέτοια μελέτη.


Η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, ιδρύθηκε το 2004 και σήμερα αριθμεί πάνω απο 50 ενεργά μέλη.  Είναι μέλος του Πανγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, του γνωστού ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ (βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα www.ecocrete.gr). 


Το Διοικητικό Συμβουλίο της ομάδας συνεδριάζει κάθε Τετάρτη στο ΣΤΕΚΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ (Φωνιαδάκη 8, 72200 Ιεράπετρα). Αν κάποιος θέλει να επικοινωνήσει για οποιοδήποτε θέμα μαζί μας υπάρχει το ΦΑΞ: 28420 51121 ή στο τηλέφωνο 6932403188 κ. Δασκαλάκη Παύλο."

Η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Κρήτη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Μιχαήλ Κόφρη 20 Ιεράπετρα, Ελλάδα
τηλ: 6932 632656, 6944 984784, 6977 651933 e-mail: oikoierapetra@gmail.com 6932 632656, 6944 984784, 6977 651933
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×