op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οικοκοινότητα

Οικοκοινότητες, Συνεργατικά - Αυτόνομα ΜΜΕ, Εκδόσεις, Εναλλακτικά Έντυπα - Ιστοσελίδες"Το γκρουπ oikologika-xoria ξεκίνησε το Μάιο του 2006 και είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική. Μετά από συνάντηση που έγινε στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και συγκεκριμένα στο Εργαστήρι που έγινε εκεί με τίτλο: «Zegg Γερμανικό Κοινοτικό πρόγραμμα – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Χωριών & Κοινοτήτων GEN».

Σκοπός του είναι η ενημέρωση και η διάδοση του κοινοτισμού (intentional communities) και της περμακουλτουρας (permaculture) στην Ελλάδα. 

To blog oikokoinotita δεν είναι το γκρουπ μιας συγκεκριμένης ομάδας ατόμων με καθορισμένα χαρακτηριστικά, αλλά ένας ευρύτερος διαδυκτιακός και πραγματικός τόπος για την συνεύρεση ατόμων, πληροφοριών και ιδεών πάνω στο κοινοτικό και κοινωνικό κίνημα.
Οι συναντήσεις μας λειτουργούν με ισονομία - ομοφωνία με έναν συντονιστή κάθε φορά.

Αν θέλετε να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα για το τι είναι μια Οικοκοινότητα και πως την φαντάζεστε, κατεβάστε αυτό το ερωτηματολόγιο στον υπολογιστή σας, απαντήστε το και αν θέλετε μας το στέλνετε με μέιλ!

Με βάση αυτό θα μπορούσαμε, όσοι το απαντήσουμε να κάνουμε και μερικές ειδικές συναντήσεις, για να συζητήσουμε το όραμά μας""Συνάντιστη Δικτύωσης Οικοκοινοτήτων με Open Space 6-7 Απριλίου
Σ υ ν ά ν τ η σ η Δ ι κ τ ύ ω σ η ς
ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
με την μέθοδο του OPEN SPACE

Πότε: Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2013
Από 10.30 πμ. έως 24.00 μμ.

Που γίνεται: Ασκληπιού 183
& Λ. Κατσώνη /Κοντά στην Λεωφ. Αλεξάνδρας 

Ποιος το διοργανώνει: 
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΧΩΡΙΩΝ &
ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ECOVILLAGE NETWORK IN GREECE
ΟPEN SPACE ATHENS 2013

E-mail: openspaceathens2013@ gmail.com
Blog: open-space-athens.blogspot.gr
Τηλ.επικοιν.: Ρηνιώ 6975103897. Λία 6056397687

Καλωσόρισμα

Aν είστε εκείνοι που θέλετε να περάσετε από το όνειρο στην πραγματικότητα, εκείνοι που θέλετε να δημιουργήσετε έναν καλύτερο κόσμο της Αγάπης στον Άνθρωπο και στη Φύση, ε, τότε σας καλωσορίζουμε! Βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

Η υπόθεση των οικοκοινότητων, της οικο-αυτάρκειας και της αρμονικής συμβίωσης είναι για μας αντικείμενο σοβαρής κουβέντας και αναπόφευκτή επιλογή στο τραπέζι των πολιτικών και οικονομικών δραματικών εξελίξεων.

Ανοίγουμε το χώρο:

σε όλους εσάς που έχετε ήδη προχωρήσει στη διαμόρφωση οικοκοινότητων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό,

σε όλους εσάς που έχετε ζήσει σε οικοκοινότητες και θέλετε να κοινωνήσετε τη νεοαποκτηθείσα γνώση,

σε όλους εσάς τους νέους ανθρώπους, για τους οποίους η σύμπραξη στη δημιουργία νέων επαναστατικών κοινωνικών δομών αποτελεί έμπνευση και πραγματική πρόκληση.

Πανάρχαιος βαθύς πόθος κάθε ανθρώπου είναι να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο.
Χώρος δικτύωσης

Εδώ είναι ένας χώρος, όπου μπορείτε να γνωριστείτε, να ανταλλάξετε πληροφορίες, διευθύνσεις και απόψεις. Εδώ μπορείτε μέσα από τη διαδικασία του Οpen Space* να φέρετε την καινοτόμο ιδέα σας, να παρουσιάσετε τη δουλειά σας. Εσείς έχετε το πρόσταγμα, την απάντηση. 

* To Open Space ή Ανοιχτός Χώρος είναι ένα απολαυστικό εργαλείο διαλόγου για την οργάνωση ημερίδων και συνεδρίων που απελευθερώνει την εγγενή δημιουργικότητα και την ηγετική ικανότητα των συμμετεχόντων και ενθαρρύνει τη συλλογική δράση μέσα από την αυτo-οργάνωση. 

Εμείς, από την πλευρά μας, επιδιώκουμε μέσα από το πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργατικότητας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να προκύψει η δυναμική της ανάπτυξης και της διαδικτύωσης των οικοκοινοτήτων της Ελλάδας, καθώς και της σύνδεσης τους με το Παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Σε όλον τον Πλανήτη, το οικοκοινοτικό κίνημα βρίσκεται σε εξέλιξη με τις Οικοκοινότητες, τα Οικοχωριά, τους Οικο-συνοικισμούς, τις συνεταιριστικές κολλεκτίβες, κοοπερατίβες αυτάρκειας, τα cοhοusing, τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς κ.α. 
OIKOKOINOTHTA είναι μία ομάδα ανθρώπων που θέτει συλλογικά τους όρους, βάσει των οποίων αυτοί συμβιώνουν και συνεργάζονται.

Η ατομικότητα δεν έρχεται σε αντίθεση με την ομάδα, ενώ η ανάπτυξη του κάθε ατόμου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων. 

Είναι ένας συνειδητά σχεδιασμένος οικισμός, που με τοπικές συμμετοχικές διαδικασίες ενεργοποιεί την ολιστική ενσωμάτωση των οικολογικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου για τη βιωσιμότητα και αναγέννηση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Πώς συναντάει η ζωή την οικοκοινότητα και πώς η οικοκοινότητα τη ζωή;

Από πού πηγάζει η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη;

Μπορώ να δημιουργήσω συνθήκες κοινοτικής συνύπαρξης στην πόλη;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της οικοκοινότητας στην οποία ζω και ποιες οι βασικότερες ανάγκες της;

Π ρ ό γ ρ α μ μ α    Η μ ε ρ ί δ α ς

ΣΑΒΒΑΤΟ, 6 Απριλίου 2013
10.30 π.μ. 
Προσέλευση
11.00 π.μ. ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Καλωσόρισμα από την ομάδα διοργάνωσης.
12.00 π.μ.Κύκλος τελετής έναρξης του Οpen Space.
12.30 π.μ. - 6.30 μ.μ.Ομάδες εργασίας.
6.30 μ.μ.Κύκλος τελετής λήξης του Οpen Space.
Από 8.00 μ.μ. Καλλιτεχνικό Σαββατόβραδο. Μουσική βραδιά.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 7 Απριλίου 2013
Από 10.00 π.μ. -6.00 μ.μ.
Ομάδες εργασίας που θέλουν να έχουνε συνέχεια.
Παρουσιάσεις Οικοκοινοτήτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

~~~~~~~~~~~~~~

“Είναι πιθανό ότι ο επόμενος Βούδας δεν θα έχει την μορφή ενός ατόμου. Μπορεί ο επόμενος Βούδας να έρθει με τη μορφή μιας κοινότητας – μιας κοινότητας που ασκείται πάνω στην κατανόηση και στην γεμάτη αγάπη καλοσύνη, μιας κοινότητας που ασκείται στη ζωή με επίγνωση. Αυτό μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για την επιβίωση της Γης. Thich Nhat Hanh

Η ΑΥΤΟ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Κατά την διάρκεια των δυο ημερών θα υπάρχει ένας ευχάριστος χώρος απασχόλησης των παιδιών. Παρακαλούμε δηλώστε συμμέτοχη στη Λία 6956-397687 για τον συντονισμό δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης των παιδιών.

ΤΟ ΑΥΤΟ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΜΑΣ

Θα λειτουργήσει με τις προσφορές όλων μας. Το μοίρασμα δημιουργεί αφθονία, ας την απολαύσουμε. Παρακαλούμε προσφέρετε στο καφενείο μας κουλουράκια, βουτήγματα, παξιμάδια, ψωμί, σαλατικά, φαγητά, καφέδες, βότανα, τσάι, ποτά και άλλα προϊόντα.

Ποιοι είμαστε;

Η διοργάνωσή της διημερίδας αποτελεί συνέχεια του Οpen Space 2012, που ήταν πρωτοβουλία της ομάδας Οικοχωριά. Φέτος συμπράττουν από κοινού οι παρακάτω συλλογικότητες (όπως αποφασίστηκε στο 1ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας τον Οκτ. 2012) :

Οικοχωριά - Κίνηση για τη διάδοση και τη δημιουργία οικοκοινότητων στην Ελλάδα,email: oikohoria@yahoo.gr
http://groups.yahoo.com/group/oikologika-xoria/ 
http://oikokoinotita.blogspot.gr/


Ηλιόσποροι - Δίκτυο πληροφόρησης και ενεργοποίησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία www. iliosporoi.net / myspace.com/iliosporoi 

Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημία Πλάτωνος
http://www.facebook.com/Kafeneio.Ak.Platona
http://www.european-village.org/

Ηλέσιον - Οργανισμός Περιβάλλοντος για τη Διάσωση, Διατήρηση και Διάδοση της Βιοποικιλότητας και Διατροφική μας Κληρονομιάς, www.helession.gr

Σπιθάρι-Waking life, www.spithari.org

Ζώνη συστημικής καινοτομίας - SIZ
www.the-siz.org, maria.scordialos@the-siz.org

Με την στήριξη του GEN 
The Global Ecovillage Network in Europe
http://www.gen-europe.org/


Πληροφορίες: Τηλέφωνο: Ρηνιώ 6975103897,Λία 6956397687
Email: openspaceathens2013@gmail.com
Blog: open-space-athens.blogspot.gr

Που θα μας βρείτε: Ασκληπιού 183, Αμπελόκηποι - Αθήνα 
(Στη διασταύρωση Αλεξάνδρας & Ασκληπιού & Ιπποκράτους)

Μέχρι τότε, ανυπομονούμε να συναντηθούμε - και φυσικά μπορείτε ελεύθερα να προωθήστε αυτήν την πρόσκληση στον κύκλο των φίλων σας. Καλή μας αντάμωση!!! 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
στις 3:53 μ.μ.
Κυριακή
Η Ομάδα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΧΩΡΙΑ σας προσκαλεί
την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013
σε πάρτυ - συνάντηση!
Φέρτε το χαμόγελό σας, ένα μουσικό όργανο,  κάποιο μεζεδάκι ή κάποιο γλυκό, χορευτική μουσική....

18/1 /13 μετά τις 8.00 μμ
ΣΤΟ ΑΛΛΗΛΕΓΥΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
http://www.european-village.org/
Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους
Ακαδημία Πλάτωνος, 104 42 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2112217260

Group: http://groups.yahoo.com/group/oikologika-xoria/
Sites: http://www.oikologika-horia.net/ 
http://oikokoinotita.blogspot.gr/"

Στοιχεία επικοινωνίας:
Αθήνα 114 74, Ελλάδα
Τη.: Ρηνιώ 6975103897 irinikourdaki@yahoo.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×