op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οικογιορτή του Μαραθώνα

Χωρίς Μεσάζοντες, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αλληλέγγυα Παιδεία , Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Συνεργατισμός, Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία, Οικογιορτές

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

"Λόγω πολιτικών, κοινωνικών και άλλων συνθηκών είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε τα τρέχοντα προγράμματα.

 Θα επανέλθουμε όμως με πληροφορίες σχετικές με τον νέο προγραμματισμό και θα σας κρατήσουμε ενήμερους. 

Ζητούμε συγνώμη για τυχόν αναστάτωση αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν εξεσφαλιστεί κάποια δεδομένα πριν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι."Μέσα σε παραστάσεις του λαϊκού Ζωγράφου Θεόφιλου, με αγιορείτικες τιμές στους μεζέδες καΚατά τη διάρκεια του Μαϊου (και εφόσον χρειαστεί και σε άλλα διαστήματα τους μήνες του καλοκαιριού) θα διεξαχθούν εργαστήρια που απευθύνονται σε φοιτητές αρχιτεκτονικής. Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στο χώρο του κτήματος της Οικογιορτής Μαραθώνα.  

Από τα εργαστήρια αυτά θα παραχθούν κατασκευές που θα χρησιμεύσουν για τη λειτουργία του χώρου, όπως περίπτερα, χώροι σκίασης και συναθροισης ατόμων, μεταξύ άλλων.Ο θεσμός των εργαστηρίων στις σπουδές αρχιτεκτονικής προσφέρει την βιωματική γνώση που προέρχεται από την εμπειρία που αποκτάται στο πεδίο, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται συνήθως με εμπειρίες συνεργασίας και συλλογικών δράσεων, ψυχαγωγία και γνώσεις σε σχέση με ένα πλήθος αντικειμένων, πολύτιμων στη διαμόρφωση ενός μελλοντικού ικανού αρχιτέκτονα και ενός συνειδητού πολίτη.


1.Τα εργαστήρια


Ο χαρακτήρας των εργαστηρίων είναι εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός ταυτόχρονα.

Οι σπουδαστές με την βοήθεια επιβλεπόντων αρχιτεκτόνων θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν από κοινού στη λήψη αποφάσεων για μία κατασκευή και να συνεργαστούν μεταξύ τους για την υλοποίησή της, αποκτώντας έτσι πρακτική εμπειρία για το αντικείμενο σε σχέση με τα υλικά και τις δυνατότητες τους, τις κατασκευαστικές μεθόδους και τεχνικές. Θα έχουν παράλληλα την ικανοποίηση να δουν υλοποιημένο το αντικείμενο του εργαστηρίου στο οποίο θα συμμετάσχουν και να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα σε ένα μιικρό σχετικά διάστημα.Μερικά απο τα αντικείμενα των εργαστηρίων είναι:

Εφελκυόμενες Κατασκευές σκίασης (πανιά ιστιοπλοϊας, σχοινιά, κλπ) 

Περίπτερο ενημέρωσης με διάφορες τεχνικές χρήσης πηλού

Πάγκος κουζίνας-μπαρ με αξιοποίηση ανακυκλωμένων υλικών (πόρτες, παλέτες, κλπ)

Κατά τη διάρκεια της Οικογιορτής -που για φέτος θα οριστεί στις αρχές του φθινοπώρου- ή και νωρίτερα, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και άλλα εξειδικευμένα εργαστήρια μέσα στο πνεύμα της Οικογιορτής, όπως κομποστικές τουαλέτες (τουαλέτες που δεν απαιτούν αποχέτευση και νερό), αυτοσχέδια ανεμογεννήτρια και κατασκευή θολωτής αίθουσας (yurt), ανάμεσα σε άλλα για τις οποίες θα υπάρχει ενημέρωση.


2. Οι παράλληλες δραστηριότητες

Ταυτόχρονα, η εμπειρία των εργαστηρίων της Οικογιορτής παρέχει την ευκαιρία για συνδυασμό συλλογικής δουλειάς και ψυχαγωγίας. Λόγω της θέσης του κτήματος, ανάμεσα σε άλλα καλλιεργημένα κτήματα στη μέση της αγροτικής γης του Μαραθώνα και χάρις στην εγγύτητα με ενδιαφέροντα σημεία όπως το Εθνικό Πάρκο Σχινιά με το περίφημο πευκοδάσος, την παραλία, το Κωπηλατοδρόμιο και τον υδροβιότοπο υπάρχει η δυνατότητα για πολλές εξερευνήσεις και δραστηριότητες σε μικρή απόσταση.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΜΑΙΟΣ 2012


Ημερομηνίες εργαστηρίων:  26-27 Μαΐου  και 2-3 Ιουνίου 2012. Εφόσον κριθεί σκόπιμο ενδέχεται να οριστούν επιπλέον ημερομηνίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Επιβλέποντες εργαστηρίων:
Γιώργος Φούκας και Άννα Ματρακίδου, αρχιτέκτονες
Παναγιώτης Βασιλάτος, αρχιτέκτων, Λέκτωρ ΕΜΠ
Ελένη Καϊρη, Νικηφόρος Δημακόπουλος, αρχιτέκτονες


Μηχανικοί της Γης, πολιτικοί μηχανικοί
Συντονιστής Οικογιορτής και εργαστηρίων: Νίκος Αναστασόπουλος, αρχιτέκτων, εκλ. Λέκτωρ ΕΜΠ


Συντονιστής Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και Οικογιορτή: Κώστας Μωραϊτης, αρχιτέκτων, Αναπληρ. Καθηγητής ΕΜΠ.


Η Οικογιορτή είναι μία αυτοδιαχειριζόμενη προσπάθεια.¨


Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι υπεύθυνοι ο κάθε φοιτητής/ τρια για την ακεραιότητα, την υγεία, την ασφάλεια του και τα προσωπικά του αντικείμενα. Κατάλληλος ρουχισμός, προφυλάξεις ηλίου και για τσιμπήματα εντόμων είναι ατομική ευθύνη του καθενός."


"Η 1η Οικογιορτή Μαραθώνα διοργανώθηκε από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Μαραθώνα σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το ΔΕΝΤΡΟ (http://todendro.blogspot.com/), υπό την αιγίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα (http://itia.ntua.gr/greenmarathon) και με την υποστήριξη του Δήμου Μαραθώνα. (http://www.marathon.gr/).

Η 1η Οικογιορτή μέσω του περιεχομένου της και του προγράμματος των εκδηλώσεων που τη συνοδεύουν έχει στόχο να δώσει έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τόπου όπως ο Μαραθώνας και τις δυνατότητες ενίσχυσης της αυτάρκειας της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Στην πρώτη αυτή διοργάνωση θα συμμετάσχουν βιοκαλλιεργητές της περιοχής του Μαραθώνα αλλά και διοργανωτές σημαντικών εργαστηρίων από άλλες περιοχές της Ελλάδας."


Στοιχεία επικοινωνίας:
Μαραθώνας 190 07, Ελλάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×