op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΜΚΟ Praksis Κέντρα Ημέρας Υποδοχής Αστέγων Ανοικτά Κέντρα Υποδοχής Αστέγων Day Centers, Drop In Center

Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Αλληλέγγυα Υγεία , Ανακύκλωση - Επαναχρησιμοποίηση, Δομές-Υποδοχή-Καταλύματα για άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες, κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες, ανήλικους, ψυχικά πάσχοντες, Τροφίμων, Ενδυμάτων, Φαρμάκων

"Η ΜΚΟ Praksis είναι δίκτυο Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας και αναλαμβάνει και τη συγκεκριμένη δράση με στόχο την άμεση ανακούφιση των ήδη αστέγων.

Τα Ανοικτά Κέντρα Υποδοχής Αστέγων λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιδιώκουν την προσφορά βασικών υπηρεσιών στους επισκέπτες τους. Ορισμένες υπηρεσίες προσφέρονται μέσω δικτύων και παραπομπών, προκειμένου να εξασφαλισθεί βάσει ατομικού πλάνου δράσης η μέγιστη δυνατή βοήθεια και να αξιοποιηθεί το υπάρχον κοινωνικό - προνοιακό σύστημα, με απώτερο στόχο τη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης των επισκεπτών. Συνέντευξη Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος ΜΚΟ Praxis από News247

Αυτά που θεωρούμε ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ,  έχουν γίνει  ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ για κάποιους συνανθρώπους μας. 


Τι προσφέρουμε στα Κέντρα Ημέρας:

•Την δυνατότητα χρήσης λουτρού και πλυντηρίων 

•Καθαρό ρουχισμό  

•Ιατρείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης γενικής ιατρικής 

•Δυνατότητα ανάπαυσης, ροφήματος και δεκατιανού

•Χρήση ιντερνετ

•Ψυχολογική στήριξη από εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες

•Βοήθεια με παραπομπές σε κοινωνικές υπηρεσίες, νοσοκομεία

•Σύνταξη βιογραφικού, στήριξη σε ανεύρεση εργασίας

 Οι επισκέπτες του Κέντρου Ημέρας, έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν σε ένα ασφαλές και ζεστό μέρος, να ασχοληθούν με την ατομική υγιεινή τους, να εξεταστούν από ιατρό, να πάρουν ρουχισμό, να κάνουν ατομικές συναντήσεις με το ψυχοκοινωνικό προσωπικό του προγράμματος για τη διατύπωση των αναγκών τους και τη διερεύνηση τρόπου δράσης που θα είναι καλό να ακολουθηθεί και αν το επιθυμούν, να παραπεμφθούν σε φορείς αντίστοιχους των αιτημάτων τους. Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν.

Κάθε επισκέπτης λαμβάνει ατομικό κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις των Κέντρων Ημέρας, με σκοπό την ατομική καθαριότητά και τον καθαρισμό του ρουχισμού τους όσο συχνά θέλει.

Επιπλέον οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Προγράμματος, πραγματοποιούν καθημερινά street work, με σκοπό την εντοπισμό και την ενημέρωση ατόμων που επιθυμούν τη χρήση των εγκαταστάσεων. 

Ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου Κέντρου Ημέρας στην οδό Δεληγιώργη 26-28, πλησίον της πλατείας Καραϊσκάκη, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.
" H PRAKSIS (Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας), είναι μία ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που έχει σαν κύριο στόχο τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης.

H PRAKSIS, δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και στο νησί της Λέσβου και στην περιοχή της Πάτρας. Ταυτόχρονα, πυρήνες εθελοντών της PRAKSIS βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.
Κύριος στόχος μας είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Τα προγράμματα της PRAKSIS, δε θεωρούνται «ξεκίνημα από το μηδέν», καθώς είναι «η επόμενη μέρα» προγραμμάτων που λειτουργούν από το Νοέμβριο του 1996. Προγράμματα που με βάση τα δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη προσφέρουν εδώ και 16 χρόνια.
 

Καταστατικός χάρτης


  1. Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής, κλπ. ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία, ηλικία, εθνικότητα, ιδεολογία ή πολιτικές πεποιθήσεις.
  2. Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Εκπαίδευση εθελοντών σε θέματα καταπολέμησης κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.
  3. Η συνεργασία με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου, με την ελληνική κοινωνία καθώς και με επίσημους κρατικούς φορείς.
  4. Η συνεργασία με φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών καθώς και η δημιουργία Δικτύων, FORUM καιconsortium για την εξυπηρέτηση των αναγκών και την επίτευξη των σκοπών της PRAKSIS.
  5. Η μαρτυρία (στην οποία εντάσσεται κατά περίπτωση και η καταγγελία) σε Ελληνικούς και διεθνείς πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς οργανισμούς καθώς και ενώπιον πάσης Αρχής, στην Ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη, της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο και της διαφθοράς ή εν γένει αδικίας που διαπιστώνονται από τη δράση μας.
Σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα όπως: παιδιά των φαναριών, οικονομικούς μετανάστες, αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες, άστεγους, χρήστες ναρκωτικών, τσιγγάνους, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), αποφυλακισμένους, ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης."Δέχονται μη ληγμένα φάρμακα και μεταχειρισμένα ρούχα.


 
1996

Δημιουργείται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, το πρώτο Πολυιατρείο στην Αθήνα για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε μετανάστες και πρόσφυγες.

 

1997

Ένα δεύτερο Πολυιατρείο δημιουργείται στην Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα διενεργείται μία πανελλαδική διερευνητική αποστολή για να καταγραφούν και οι υπόλοιποι πληθυσμοί που ξεφεύγουν από τα δίκτυα της κοινωνικής προστασίας και των βασικών παροχών υγείας.

 

1998

Με αφορμή την ψήφιση των πρώτων Προεδρικών διαταγμάτων που ανοίγουν το θέμα της νομικής κάλυψης των μεταναστών, ξεκινάει η λειτουργία του προγράμματος Νομικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη (Κέντρα Νομικής Πληροφόρησης και Υποστήριξης Μεταναστών/ Legal Information Centers).

 

1999

Αφού πραγματοποιήθηκε μία πρώτη επιδημιολογική ανάλυση των ιατρικών περιστατικών των δύο Πολυϊατρείων, ξεκινάει η εφαρμογή του προγράμματος Δημόσιας Υγείας και στις δύο πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Γίνεται διερεύνηση των αναγκών και των προβλημάτων των τσιγγάνων στην περιοχή του Εύοσμου Θεσσαλονίκης.

Οι εθελοντές και τα στελέχη της Αθήνας ξεκινούν τις παρεμβάσεις τους στο Θεραπευτικό Ανοικτό Πρόγραμμα «Διάβαση».

Οι εθελοντές των Ελληνικών Προγραμμάτων συμμετέχουν στην αποκατάσταση των πληγέντων από τους σεισμούς.

 

2000

Ξεκίνησε η έρευνα για τα παιδιά του Δρόμου της Θεσσαλονίκης. Τα σημαντικά αποτελέσματα και η έλλειψη αποτελεσματικών παρεμβάσεων οδήγησαν στο σχεδιασμό προγράμματος για αυτή την ομάδα στόχου.

Πραγματοποιείται έρευνα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να διερευνηθούν και να καταγραφούν τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες σχετικά με τη διαβίωση και την υγεία των κρατουμένων.

 

2001

Ξεκινάει η λειτουργία του προγράμματος Παιδιά της Διπλανής Πόρτας.

Το πρόγραμμα στις δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού έχει ήδη ξεκινήσει. Γίνονται παρεμβάσεις προαγωγής υγείας και κινητοποίησης κρατουμένων αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων στις φυλακές μέσα από σεμιναριακού τύπου ενημερώσεις σε θέματα υγείας (μεταδοτικά νοσήματα, μείωση της βλάβης από την χρήση).

Στην Αθήνα στο Κέντρο Πολλαπλής Παρέμβασης του ΚΕ.Θ.Ε.Α πραγματοποιείται εκπαίδευση σε θέματα μείωσης της βλάβης από την χρήση.

 

2002

Συνεχίστηκε το πρόγραμμα παρέμβασης στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού με στόχο την πραγματοποίηση ομιλιών στους κρατούμενους με θέματα: τις πρώτες βοήθειες, τα μεταδοτικά νοσήματα, τη μείωση της βλάβης από την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και την επανένταξη.

Ξεκινάει η συμμετοχή σε τρία προγράμματα Equal του α’ κύκλου (Ανάδραση – Ιστός: πρόγραμμα για τους αιτούντες άσυλο, Νέμεσις: πρόγραμμα για τα δικαιώματα και την ομαλή ένταξη των φυλακισμένων και αποφυλακισμένων, Forum για την κοινωνική συνοχή: πρόγραμμα της καταπολέμησης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού)

Ξεκινάει η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών: Γόνιμος Χώρος Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ομάδα στόχος: 60 μετανάστες και 60 πρόσφυγες)

 

2003

Τα προγράμματα εντός συνόρων συμμετέχουν στο άτυπο δίκτυο για το trafficking καθώς και στο ελληνικό forum για το Aids και Mobility.

Γίνονται αποστολές στις διάφορες πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων και παρέχονται νομικές, ψυχολογικές και υγειονομικές υπηρεσίες.

Το Δ. Σ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποφασίζει να ανοίξει την συζήτηση για την «επόμενη μέρα» των Εντός Συνόρων Προγραμμάτων του.

Ανατίθεται στο Διευθυντή Αποστολών η ανίχνευση εναλλακτικών λύσεων.

Ξεκινάει η αξιολόγηση των ελληνικών προγραμμάτων και η χαρτογράφηση του «τοπίου» των παροχών και των προγραμμάτων στην ελληνική επικράτεια για τους πληθυσμούς που μέχρι τότε εξυπηρετούσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Την 1η Δεκέμβρη τα προγράμματα Δημόσιας Υγείας διοργανώνουν καμπάνια ενημέρωσης για την παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

 

2004 

Ολοκληρώνεται η εσωτερική διερεύνηση και αξιολόγηση. Το Διοικητικό Συμβούλιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παραλαμβάνει το Μάρτιο του 2004 μία πρόταση για την δημιουργία ανεξάρτητης οργάνωσης η οποία θα περιλαμβάνει τα μέχρι σήμερα Εντός Συνόρων Προγράμματα της Οργάνωσης αλλά και θα «ανοιχτεί» και σε άλλες αποκλεισμένες ομάδες.

Τον Ιούνιο του 2004 η Γενική Συνέλευση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποφασίζει να δώσει το «πράσινο φως» για την δημιουργία του νέου φορέα και εγκρίνει την εφάπαξ χρηματοδότησή του για την έναρξη λειτουργίας του και για την βιωσιμότητά του για ένα έτος.

Το νέο σωματείο με την επωνυμία «PRAKSIS» ανακοινώνεται με επιστολή του Προέδρου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Κώστα Παπαϊωάννου, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση της νέας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Αποφασίζεται ο πλήρης διαχωρισμός του νέου φορέα τόσο διοικητικά όσο και οργανωτικά. Διαχωρίζονται οι δράσεις ενώ συμφωνείται ότι επικοινωνιακά τόσο οι Γιατροί χωρίς Σύνορα δεν αποποιούνται το παρελθόν τους όσο και η PRAKSIS τις ρίζες και την απαρχή της.

Τον Οκτώβριο του 2004 η PRAKSIS αποκτά επίσημη καταστατική μορφή και εγγραφή στο πρωτοδικείο Αθηνών.

… και εγένετο PRAKSIS!


Η PRAKSIS έχει ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία με 6 σχήματα Αναπτυξιακών Συμπράξεων για την συμμετοχή της στον β’ κύκλο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal.

Διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά –ως PRAKSIS πλέον- η Ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

 

2005

H PRAKSIS συμμετέχει σε εγκεκριμένες Αναπτυξιακές Συμπράξεις.

Ξεκινάει η υλοποίηση του προγράμματος «ΣΤΕΓΗ» που απευθύνεται σε νεοεισερχόμενους αιτούντες άσυλο και προάγει την αυτόνομη διαβίωσή τους σε προστατευμένα διαμερίσματα.

Διοργανώνεται η καθιερωμένη εκστρατεία ενημέρωσης κατά του AIDS

H PRAKSIS βραβεύεται ως Νησίδα Ποιότητας από την «Κίνηση Πολιτών» και παραλαμβάνει το βραβείο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Κάρολο Παπούλια.

 

2006

Λειτουργεί το Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων στην Αθήνα (με ιδίους πόρους)

Ξεκινάει η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών «ΠΡΑΞΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ» με ομάδα στόχου 200 άτομα (μονογονεϊκές οικογένειες, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, μετανάστες και πρόσφυγες).

Η καθιερωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS αποκτά πανελλαδική εμβέλεια και σύνθετο περιεχόμενο. Προσκαλούνται και άλλες οργανώσεις και δημιουργείται ένα τετραήμερο εκδηλώσεων και ενημέρωσης που προσπαθεί να αγγίξει όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα του πληθυσμού. Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας: Σταματάμε το AIDS, τηρούμε την υπόσχεση, αναλαμβάνουμε την ευθύνη.

Ο οργανισμός χρηματοδοτείται για τα προγράμματα των παιδιών της διπλανής πόρτας και για το Κέντρο νομικής αρωγής στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

2007

Η PRAKSIS συμμετέχει στο πρώτο απευθείας χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ε.Ε (πρόγραμμα DAPHNE) με την επωνυμία: ACT FOR CHILDREN

Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, η PRAKSIS υλοποιεί στα Χανιά και την Κω μία πρωτότυπη ενέργεια με τίτλο «Η πόλη μου με Ποδήλατο», καθώς και την πρωτοποριακή καμπάνια ενημέρωσης των νέων «Πρώτα Ρώτα».

Η οργάνωση αναλαμβάνει δράση για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων πληθυσμών σε Ηλεία και Εύβοια. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη υλοποιεί το πρόγραμμα «Επόμενη Μέρα».

H PRAKSIS βραβεύεται για δεύτερη συνεχή χρονιά ως Νησίδα Ποιότητας από την «Κίνηση Πολιτών» και παραλαμβάνει το βραβείο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια.

Διοργανώνεται η μεγαλύτερη καμπάνια ενημέρωσης για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids με σύνθημα «Η αγκαλιά μεταδίδει αγάπη…το προφυλακτικό ασφάλεια».


2008

Η PRAKSIS λειτουργεί πλέον οκτώ (8) προγράμματα πυρήνες

2 Πολυϊατρεία Αθήνας-Θεσσαλονίκης

2 Κέντρα Νομικής Αρωγής Αθήνας-Θεσσαλονίκης

2 Προγράμματα Δημόσιας Υγείας Αθήνας-Θεσσαλονίκης

1 Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων στην Αθήνα και

1 Πρόγραμμα Παιδιά της Διπλανής Πόρτας στη Θεσσαλονίκη

Ταυτόχρονα υλοποιούνται ήδη 18 συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από τα ελληνικά Υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Πρώτα Ρώτα καθιερώνεται ως νεανική καμπάνια ενημέρωσης με τη διοργάνωση πρωτότυπων εκδηλώσεων με αφορμή παγκόσμιες ημέρες, θεματικά απογεύματα και τη διοργάνωση πανελλαδικής εκστρατείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 H PRAKSIS βραβεύεται στα ACE Awards πρώτη για την Καμπάνια Ενημέρωσης νέων «Πρώτα Ρώτα!?» ως Διεθνές Εθελοντικό Πρόγραμμα (International Volunteering Project) στη Γένοβα.

 
2009

Η PRAKSIS παρενέβη στις πύλες εισόδου της Σάμου και της Θράκης με δράσεις νομικής και  συμβουλευτικής συνδρομής σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Καθιερώνεται συμβουλευτική γραμμή για την ηπατίτιδα B 800 11 11 600.

Η PRAKSIS ξεκινάει ως βασικός εταίρος το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Συνεργασία για μια Συνεκτική Κοινωνία», με στόχο την ενθάρρυνση και ενίσχυση της συμμετοχής όλων όσων έχουν ενεργό ρόλο στον τομέα της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και στη διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών, εστιάζοντας στις ομάδες: άνεργοι-φτωχοί εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι, γυναίκα- παιδί- οικογένεια, μετανάστες, ΑΜΕΑ.

 
Η PRAKSIS υλοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης των υπηκόων τρίτων χωρών μέσω προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης.

2010

Η PRAKSIS προχωράει ενεργά στη λειτουργία του Πιλοτικού Προγράμματος «Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Εξέτασης για τον H.I.V.» . Έτσι, δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να εξεταστεί δωρεάν , γρήγορα, ανώνυμα.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Πρόληψης και Ενημέρωσης της PRAKSIS , 800 11 11 600 , λειτουργεί καθημερινά και απαντάει σε ερωτήματα για Ηπατίτιδα Β αλλά και για H.I.V.  

Η PRAKSIS υποδέχεται στην Ελλάδα εθελοντές από όλον τον κόσμο διοργανώνοντας το «19ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκπαίδευσης στην Εθελοντική Δράση» ως μέλος του δικτύου Volonteurope.

 
Η PRAKSIS με σύμμαχο το Κινητό Σχολείο (Mobile School), βγαίνει στους δρόμους και φέρνει τα παιδιά δε βρίσκονται στις σχολικές τάξεις, σε επαφή με ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο πάντα την προώθησή τους στα σχολεία.

Η PRAKSIS συνδιοργανώνει με το Κέντρο Ζωής, την πρωτοποριακή καμπάνια για την ενημέρωση και πρόληψη για τον HIV «Ενημέρωση – Προφύλαξη – Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής»"


Στοιχεία επικοινωνίας:
Ζωσιμάδων 44, Πειραιάς 185 31, Ελλάδα
info@praksis.gr Τηλ.:6985 866432
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×