op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κτήμα Φούγκα

Οικοκοινότητες, Συνεταιριστικά / Συνεργατικά Εγχειρήματα

Το Κτήμα Φούγκα αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στον Νομό Ηλείας. Σαν παραμύθι ..

 
"Μια φορά κι ένα καιρό επτά άνθρωποι, κυνηγημένοι από την πανέμορφη αλλά κακιά μάγισσα Αθήνα, ξεκίνησαν να βρουν την τύχη τους αλλού. Δρόμο παίρνουν, δρόμο αφήνουν, έφτασαν στην Ηλεία!!!


Εκεί η καλή γριούλα, που τη βοήθησαν να μεταφέρει τα ξύλα και που - όπως σε όλα σχεδόν τα παραμύθια - ήταν η καλή νεράϊδα, τους υπέδειξε ένα μικρό παράδεισο: ένα κτήμα, δίπλα σ' ένα μεγάλο δάσος με πανύψηλες βελανιδιές, όπου ένα μικρό ποτάμι κυλούσε μέσα από πυκνή βλάστηση και μια δροσερή πηγή, κάτω από αρχαία πλατάνια, ανάβλυζε τα κρυστάλλινα νερά της. Εκεί ... "φούγκεψαν" οι επτά μας φίλοι.Η Καλλιόπη (σπουδές γραφιστικής) και ο Δημήτρης (μηχανικός), η Ράνια (σπουδές νομικής) και ο Λεωνίδας (σπουδές ηλεκτρονικών υπολογιστών), ο Τάσος (σπουδές ψυχολογίας και συγγραφέας), ο Χρήστος (σπουδές ψυχολογίας) και ο Γιάννης (σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και ψυχολογίας) εγκατέλειψαν τις καρριέρες τους και ακολούθησαν το όνειρό τους το οποίο είχαν σχεδιάσει από το 1986 και ξεκίνησαν να πραγματώνουν το 1992 με την αγορά του Κτήματος Φούγκα, που πραγματικά βρίσκεται δίπλα σ' ένα από τα μεγαλύτερα δρυοδάση των Βαλκανίων.Μέσα στο κτήμα, δίπλα σε μια πανέμορφη ρεματιά, γεμάτη από αηδόνια, μια πηγή με κρυστάλλινα νερά κάνει τη Φούγκα να έχει αυτάρκεια νερού, ενώ ένας υδραυλικός κριός (μηχάνημα που λειτουργεί μόνο με την κίνηση των νερών του ποταμού) βοηθάει στην παροχή νερού από το ποτάμι, για την κάλυψη των γεωργικών εργασιών.

Η ρευματοδότηση του κτήματος γίνεται με ηλιακές κυψέλες και μόνο όταν υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη (π.χ. μεγάλες περίοδοι χωρίς ηλιοφάνεια) μπορεί επικουρικά - αλλά όχι απαραίτητα - να χρησιμοποιηθεί ρεύμα από τη ΔΕΗ.Στο διάστημα πριν την εγκατάστασή μας ενημερωνόμασταν διαρκώς, μελετώντας και παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια (μελισσοκομικά, ελαιουργικά κ.λ.π.), ώστε με την εγκατάσταση ξεκινήσαμε αμέσως να εφαρμόζουμε τη θεωρία στην πράξη.

Διάφορα πειράματα και μελέτες βοήθησαν να ολοκληρώσουμε αυτό που σήμερα μπορούμε να παρουσιάζουμε σχεδόν τελειοποιημένο.


Ξεκινώντας, εφαρμόσαμε βιολογικές-φυσικές μεθόδους για λόγους συνείδησης και φιλοσοφίας για τη ζωή και όχι γιατί κάποια νομοθεσία το επέβαλε (όπως άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με βιοκαλλιέργειες). Εξάλλου, η βιολογική μελισσοκομία, για παράδειγμα, καλύπτεται νομικά στην Ελλάδα μόλις από το 2003, ενώ εμείς - ανεξάρτητα από το ότι δεν μπορούσαμε να την ονομάσουμε "βιολογική μελισσοκομία" - την είχαμε ξεκινήσει από το 1993 (βλ. Μέλι).Το Κτήμα Φούγκα δεν είναι απλά ένας τόπος παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Είναι ένας τόπος εναλλακτικού τρόπου ζωής που έχει σαν φυσικό επακόλουθο την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Το Κτήμα είναι ανοικτό σε επισκέψεις, μετά όμως από συνεννόηση, επειδή, για παράδειγμα, η άνοιξη και το καλοκαίρι, που ο κόσμος προτιμάει να κάνει τις επισκέψεις του, για μας είναι περιόδοι εντατικών εργασιών. Αυτό, φυσικά, δεν καθιστά αδύνατες τις επισκέψεις κατά την περίοδο αυτή, απλά τις περιορίζει."
ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Στο "Κτήμα Φούγκα" αναγνωρίζουμε την υποχρέωσή μας και αποδεχόμαστε τις ευθύνες μας ως προς τη συνεχή διάθεση ασφαλών προϊόντων μελιού και προϊόντων μελισσοκομίας με σεβασμό προς το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεσμευόμαστε για τη συνεχή συμμόρφωση με τις νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις, καθώς και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας προς τους πελάτες μας σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων μας, διατηρώντας υψηλά πρότυπα ασφάλειας και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΕΣ

Αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας και δεσμευόμαστε για τη συνεχή συμμόρφωσή μας με τις δηλώσεις, καθώς και για την εκπλήρωση των στόχων της παρούσας πολιτικής παρέχοντας τους απαραίτητους πόρους, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους διαύλους επικοινωνίας και μεταδίδοντας το αίσθημα της ευθύνης και των υποχρεώσεων σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης.
Αναγνωρίζουμε τις ευθύνες μας και δεσμευόμαστε για την αποτελεσματική εφαρμογή και βελτίωση του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων που έχουμε αναπτύξει.
Όλο το απασχολούμενο προσωπικό είναι υποχρεωμένο να συμμορφώνεται με τις διαδικασίες και οδηγίες που καθορίζονται στα πλαίσια του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων και εξουσιοδοτημένο να αναφέρει οτιδήποτε δύναται να επηρεάσει την ασφάλεια ή τη νομιμότητα των προϊόντων μας.


 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τυχόν νέο προσωπικό εκπαιδεύεται στους κανόνες ατομικής υγιεινής και ορθής πρακτικής, καθώς και στους πιθανούς κινδύνους των διεργασιών μας, πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, ώστε να επιτυγχάνεται πλήρης έλεγχος αυτών. Επιπλέον εκπαίδευση πραγματοποιείται όπου απαιτείται ανάλογα με το αποτέλεσμα των εσωτερικών ελέγχων και των επιθεωρήσεων.ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Η παρούσα Πολιτική Ασφάλειας Τροφίμων υποστηρίζεται από μετρήσιμους στόχους που αφορούν στην ορθή εφαρμογή των προληπτικών μέτρων και ανασκοπείται ετησίως.


Το Ινστιτούτο BIO Hellas, δραστηριοποιείται, με ακεραιότητα και αξιοπιστία, στον τομέα ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων. Η προστασία του   καταναλωτή, η βελτίωση ποιότητας των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων, η προώθηση των βιολογικών προϊόντων, αλλά και η μέριμνα για το περιβάλλον αποτελούν τους πλέον σημαντικούς στόχους του BIO Hellas.
Το Ινστιτούτο BIO Hellas ιδρύθηκε το 2001. Αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ως Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων με κωδικό Ε.Ένωσης EL-BIO-03 (νέος κωδικός GR-BIO-03). Το Νοέμβριο του 2002 διαπιστεύτηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) ως προς το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 45011 ως φορέας ικανός να διενεργεί πιστοποιήσεις προϊόντων. Το 2008 διαπιστεύτηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA) ως ικανός φορέας πιστοποίησης σύμφωνα με το πρότυπο USDA/NOP. Το BIOHELLAS είναι μέλος της IFOAM.

To Ινστιτούτο BIO Hellas έχει παρουσία και λειτουργεί ως οργανισμός ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στη Μολδαβία και στη Βουλγαρία από όπου έχει λάβει έγκριση λειτουργίας από τα αρμόδια υπουργεία. Σύμφωνα με το διεθνή κατάλογο Organic Certification Directory 2008 συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων οργανισμών πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο. ( πηγή: ΒιοΕλλας ).


Το Bureau Veritas είναι ένας διεθνής όμιλος που δραστηριοποιείται στις αξιολογήσεις συμμόρφωσης που εφαρμόζονται στα διαχειριστικά συστήματα Ποιότητας (Quality), Υγιεινής & Ασφάλειας (Health & Safety), Περιβάλλοντος (Environment), και Κοινωνικής Υπευθυνότητας (Social Accountability) (QHSE-SA).  Το Bureau Veritas εξυπηρετεί περισσότερους από 280.000 πελάτες .
Το 1988, για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για ανεξάρτητη πιστοποίηση διαχειριστικών συστημάτων δημιουργήθηκε η Bureau Veritas Quality International (BVQI).  Το 2006 συνεχίζουμε και προσαρμοζόμενοι στην αυξημένη ζήτηση για παγκόσμια προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες μας, το BVQI γίνεται Bureau Veritas Certification


Ο σκοπός της Bureau Veritas Certification είναι να διενεργεί αξιολογήσεις σε διαχειριστικά συστήματα έναντι εθνικών και διεθνών προτύπων σε θέματα καθώς και σε πρότυπα: Ποιότητας, Υγιεινής & Ασφάλειας, Περιβάλλοντος, και Κοινωνικής Υπευθυνότητας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, ο επιθεωρούμενος οργανισμός λαμβάνει πιστοποιητικό το οποίο αποδεικνύει τη συμμόρφωσή του. όλον τον κόσμο.

Η Bureau Veritas Certification είναι ενεργό μέλος οργανισμών όπως EFQM, EOTC, IIOC, IAF, ISO TC 176 και είναι προς το παρόν αναγνωρισμένο με βάση το πρότυπο EN 45012 από 35 φορείς διαπίστευσης. (πηγή Bureau Veritas Ελλας ). 
 
Το Κτήμα Φούγκα, βρίσκεται σε μια πλαγιά στα Ορεινά του Νομού Ηλείας σε μικρή απόσταση από το Δρυοδάσος της Φολόης"


Στοιχεία επικοινωνίας:
Λουκάς 270 69, Ελλάδα
info@ktimafuga.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×