op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κοι.Σ.Π.Ε. των μελών ΡΟΤΑ

Αστικοί Λαχανόκηποι, Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης

"Η Κοι.Σ.Π.Ε. ΡΟΤΑ αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Κεφαλονιά. Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός ΡΟΤΑ αποτελεί μία πρωτοποριακή δράση για την Ελληνική πραγματικότητα. 

Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που η τοπική αυτοδιοίκηση (συγκεκριμένα ο Δήμος Αργοστολίου), παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000 ως αστικός συνεταιρισμός, εξελίχθηκε σε Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.), εντάχθηκε δηλαδή σε ειδικό θεσμικό πλαίσιο, τον Ν. 2716/99 που αφορά στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Το 35% των ιδρυτικών μελών του είναι άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και τα υπόλοιπα μέλη είναι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και εκπρόσωποι φορέων.Ποιό είναι το όφελος για τα άτομα από την συμμετοχή τους στον Συνεταιρισμό;

Η απασχόληση σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον συνεισφέρει:

- Στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησής τους

- Στην οικονομική τους ανεξαρτησία

- Στην συνεισφορά τους στο οικογενειακό εισόδημα, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η θέση τους στην οικογένεια

- Στην αποτροπή της διαρκούς ενασχόλησης με την ενεργή συμπτωματολογία τους

- Στη δημιουργία νέων ισότιμων σχέσεων και κοινωνικών επαφών με τους άλλους ανθρώπουςΒασικός στόχος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού είναι η διασφάλιση, η υποστήριξη και η προαγωγή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό πρακτικά σημαίνει: ζωή με νόημα και ίσες ευκαιρίες για όσους μέχρι σήμερα ζούσαν έξω από τη κοινωνία, στη σιωπή που επιβάλλει ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Παράλληλα, ο συνεταιρισμός μας συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την άρση του φόβου και της άγνοιας για την ψυχική ασθένεια μέσα από πραγματικά παραδείγματα ένταξης και όχι τη θεωρητική συζήτηση.

Η λειτουργία ανάλογων δράσεων χαρακτηρίζει ανοικτές κοινωνίες με ευαισθησία και υπευθυνότητα, που αποδέχονται τη διαφορετικότητα και διακρίνονται από υψηλές κοινωνικές αξίες.

Η ΔΕΚΑ.Α. παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του Συνεταιρισμού. Παρέχει συμβουλευτική και υποστηρικτική εργασία στα μέλη και τις οικογένειές τους και στηρίζει τεχνικά, αλλά και οικονομικά μέσω του Δήμου Αργοστολίου, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Mια από τις πρώτες δραστηριότητες του Συνεταιρισμού μας αφορά στη: 


- Λειτουργία παραδοσιακού καφενείου στην πλατεία Καμπάνας 

Το κτίριο που στεγάζει την δραστηριότητα του καφενείου μας, μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αργοστολίου, χτίστηκε για πρώτη φορά κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας, για να στεγάσει το πρώτο ρολόι της πόλης και έχει ιστορική αξία για την πόλη. 

- Στο καφενείο μας προσφέρουμε εκτός από τα καθιερωμένα...

Τοπικά αναψυκτικά όπως σουμάδα, βυσσινάδα, σπιτική δροσιστική λεμονάδα. Σπιτικά γλυκά δικής μας παρασκευής, όπως γλυκά του κουταλιού, κέικ, γαλατομπούρεκο, αμυγδαλόπιτα καρυδόπιτα κ.α. Ποικιλίες και ριγανάδα για να απολαύσετε το ούζο, το κρασί ή την μπύρα σας. 

Caring services: Τα τελευταία χρόνια επίσης δραστηριοποιούμαστε στο χώρο του Catering, αναλαμβάνοντας την παροχή αντίστοιχών υπηρεσών για κάθε κοινωνική και επαγγελματική εκδήλωση. Όλα φτιάχνονται με αγνά υλικά από μέλη του Συνεταιρισμού μας. 

H πιο πρόσφατη δραστηριότητά μας είναι η λειτουργία του WINE BAR Οινοθήκη Βινάριες.

Το κτίριο που λειτουργεί ο πολυχώρος εκδηλώσεων και το WINE BAR, ανήκει στο Δήμο Αργοστολίου, ανακατασκευάστηκε το 1986 και είναι μέρος του Θαλασσόμυλου, ο οποίος στο παρελθόν λειτουργούσε ως μύλος που άλεθαν το σιτάρι και το κριθάρι για την παραγωγή μπύρας.

Η ευρύτερη περιοχή πήρε το όνομα Βινάριες από την έντονη οινοπαραγωγική δραστηριότητα που υπήρχε εκεί στο παρελθόν. Πολύ κοντά λειτουργούσε το πρώτο οινοποιείο του νησιού. 

Στο WINE BAR οι πελάτες μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν όλες τις τοπικές ποικιλίες, οι περισσότερες από τις οποίες ξεχωρίζουν σε πανελλαδικό επίπεδο για την ποιότητα τους (η Κεφαλλονίτικη Ρομπόλα, η Μαυροδάφνη, το Μοσχάτο).

Παράλληλα με τις ντόπιες ποικιλίες, μπορεί κανείς να δοκιμάσει και άλλα επιλεγμένα Ελληνικά κρασιά. Συνοδευτικά στο κρασί σερβίρουμε κρύα πιάτα με τυριά και αλλαντικά και άλλους μεζέδες. Το WINE BAR έχει τη δυνατότητα να σερβίρει και καφέ, ούζο ή μπύρα. 

Η διοργάνωση μουσικών πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων είναι μια ακόμη σημαντική δραστηριότητα του Κοι.Σ.Π.Ε. με σκοπό την επιχειρηματική εκμετάλλευση της πανέμορφης αυλής.

Στο κτήμα που μας παραχώρησε η Βαλλιάνειος Γεωργική Σχολή ξεκινήσαμε την παραγωγή καλλωπιστικών και καλλιέργειες κηπευτικών με ήπιες μεθόδους χωρίς την χρήση χημικών φυτοσκευασμάτων. Στόχος μας η βιολογική καλλιέργεια."

"Αγαπητοί φίλοι,

Όλη αυτή την προσπάθεια την ονειρευτήκαμε πριν από χρόνια. Και επειδή το όνειρό μας δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο, πιστεύουμε πως σε πολλά τα καταφέραμε!

Πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί η ζωή μπορεί να είναι ομορφότερη για όλους! Στον καθένα μας αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια. Να ζει μια ζωή απαλλαγμένη από το στιγματισμό και την κοινωνική απομόνωση, χωρίς προκαταλήψεις και βλέμματα εχθρικά με ευκαιρίες για το ατομικό και συλλογικό καλό. 

Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας για να ολοκληρωθεί το όνειρο να φτιάξουμε μια κοινωνία ανοικτή, θετική, χωρίς αποκλεισμούς!!!"


Κείμενα - Παρουσίαση: Κατερίνα Γαρμπή πηγή: kefalonitis.com

Στοιχεία επικοινωνίας:
Λιθόστρωτο 52Β, Κεφαλονιά 281 00, Ελλάδα
info@rotasocialcoop.gr ;koisperota@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×