op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κοινωνικό Κέντρο Στέκι Μεταναστών

Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Αλληλέγγυα Παιδεία , Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Στέκια Μεταναστών, Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα

"Το Κοινωνικό Κέντρο Στέκι Μεταναστών αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Θεσσαλονίκη. Πολυχώρος έμπρακτης αλληλεγγύης στους/στις μετανάστες/τριες, αλλά & ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος συνάντησης κινημάτων & αντιστάσεων.

Το Στέκι και το Εντευκτήριό του είναι ανοιχτό κάθε βράδυ μετά τις 19:00.

Η Διαχειριστική Συνέλευση, υπεύθυνη για τη λειτουργία του Στεκιού, είναι ανοιχτή για όλους και όλες που θέλουν να συνεισφέρουν: συναντιόμαστε κάθε Δευτέρα στις 20:30.

Ο καθένας και η καθεμία μπορεί να συμμετέχει εθελοντικά στις υποστηρικτικές δράσεις που οργανώνει το Στέκι, όπως τα μαθήματα ελληνικών και άλλων γλωσσών, η ενισχυτική διδασκαλία στα μαθήματα του σχολείου, η λειτουργία νησίδας Η/Υ, η βοήθεια στην κουζίνα αλληλεγγύης, αλλά και να προτείνει νέες δράσεις.

Οικονομικά το Στέκι στηρίζεται μόνο στις συνδρομές των ομάδων και στα έσοδά του εντευκτηρίου.

Όλοι/ες τέλος μοιραζόμαστε τις καθημερινές εργασίες, όπως οι βάρδιες στο εντευκτήριο και η καθαριότητα του στεκιού.

Τον Απρίλη του 2004 ξεκινήσαμε στη Θεσσαλονίκη τη λειτουργία του Στεκιού Μεταναστών, θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα χώρο έμπρακτης αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες, αλλά και έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο συνάντησης κινημάτων και αντιστάσεων.

Πήραμε την πρωτοβουλία για ένα νέο Στέκι Μεταναστών, πιο συμμετοχικό, πιο πλούσιο, πιο ανοιχτό.

 Έτσι λοιπόν το παλιό ξενοδοχείο «Κοσμοπολίτ» στο νούμερο 23 της Ερμού, πάνω από το μνημείο του Λαμπράκη, φιλοξενεί από το Σεπτέμβρη του 2009 τις συναντήσεις και τις δράσεις μας.


Αντιλαμβανόμαστε το Στέκι ως ένα χώρο έμπρακτης αλληλεγγύης απέναντι στην εκμετάλλευση της αγοράς, την καταπίεση κάθε εξουσίας, το ρατσισμό και το σεξισμό, την εξατομίκευση της κατανάλωσης.

Θέλουμε να λειτουργεί στη βάση της ίσης συμμετοχής όλων, της εθελοντικής προσφοράς και της αυτοδιαχείρισης, χωρίς κέρδη, εξαρτήσεις και χρηματοδοτήσεις.

Όλα τα άλλα μένουν πάντα ανοιχτά. Άλλωστε, στόχος μας δεν είναι η δημιουργία άλλης μιας πολιτικής ομάδας ή συνέλευσης, αλλά η λειτουργία ενός κοινωνικού κέντρου που θα φιλοξενεί ομάδες, δράσεις, πρωτοβουλίες.Το Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι Μεταναστών είναι ένας πολιτικός χώρος συνάντησης κοινωνικών κινημάτων και αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες.

Είναι ένας χώρος ελεύθερος, ανοιχτός, προσβάσιμος πλέον ακόμη και σε ανάπηρους/ες -μετά την επιτυχή ολοκλήρωση μιας καμπάνιας που ξεκίνησε με το άνοιγμα του Στεκιού τέσσερα χρόνια πριν- και πλήρως αυτοδιαχειριζόμενος, καθώς στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία όσων συμμετέχουμε σε αυτό.
Στο Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι των Μεταναστών συμμετέχουν οι συλλογικότητες:


Homophonia-Thessaloniki Pride
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Ένωση μεταναστών από τη Σενεγάλη και άλλες αφρικανικές χώρες
Θεατρική Ομάδα Στεκιού Μεταναστών
Κόκκινη Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Κουζίνα Αλληλεγγύης
Ομάδα Μαθημάτων «Εκτός Τάξης»
Ομάδα νομικών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών
Σύλλογος Γεωργιανών
Σύλλογος Νιγηριανών
Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης
Σχολείο Αλληλεγγύης “Οδυσσέας”


Και τη νέα χρονιά, που για μας ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη, στο Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι Μεταναστών θα λειτουργεί καθημερινά εντευκτήριο (καφέ-μπαρ), ενώ θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις όπως:


· μαθήματα ελληνικών, ξένων γλωσσών, μουσικής
· ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου

· νομική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες

· πρόβες/συναντήσεις της θεατρικής ομάδας του Στεκιού

· πρόβες χορευτικών ομάδων μεταναστών

· κουζίνα αλληλεγγύης κάθε Σάββατο και Κυριακή

· νησίδα υπολογιστών και ανταλλακτική βιβλιοθήκη

· προβολές ταινιών κάθε Κυριακή

· εκδηλώσεις, συζητήσεις, συνελεύσεις, συναυλίες, κινηματικά πάρτι
Ενίσχυσέ κι εσύ τις δράσεις μας με τη συμμετοχή σου

Έλα μαζί μας για να βοηθήσεις να γίνουν πράξη

Φέρε στο Στέκι τους φίλους σου και τις δικές σου ιδέες

Ας κάνουμε όλες και όλοι μαζί το Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι Μεταναστών τον κινηματικό χώρο που αξίζει στην πόλη μας!"


Στοιχεία επικοινωνίας:
Ερμού 23, Θεσσαλονίκη 546 24, Ελλάδα
socialcenter@espiv.net
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×