op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κίνηση Περιβάλλοντος και Οικολογίας Σάμου

Συνεργατικά - Αυτόνομα ΜΜΕ, Εκδόσεις, Εναλλακτικά Έντυπα - Ιστοσελίδες, Οικολογικές - Περιβαλλοντικές Οργανώσεις - Αειφορία

"Η Κίνηση Περιβάλλοντος και Οικολογίας Σάμου αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Σάμο. ΤΟ 1992 ξεκίνησε η μακρά πορεία του Συλλόγου « Κίνηση Περιβάλλοντος και Οικολογίας Σάμου»
Πέντε άνθρωποι κάθισαν ένα βράδυ γύρω από ένα τραπέζι στην παραλία της πόλης και αποφάσισαν να δημιουργήσουν και στο νησί μας ένα Περιβαλλοντικό Σύλλογο.

Αφορμή υπήρξε το μπάζωμα των ακτών και η αλλοίωση της φυσιογνωμίας της παραθαλάσσιας πόλης. Ο Σύλλογος από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, βρέθηκε μπροστά σε δυο σπουδαία γεγονότα. Το πρώτο ήταν το παράνομο μπάζωμα των ακτών στη πόλη της Σάμου [ Βαθύ Ταμπάκικα – Μαλαγάρι και το 2ο, η παράνομη λειτουργία του Λατομείου στο Μερτζίκι-Κούκουρα [ περιοχή Παλαιοκάστρου] από την εταιρία ΚΟΜΒΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Στο αρχείο μας υπάρχει ολόκληρη η αλληλογραφία με τις υπηρεσίες της Σάμου και το Υπουργείο για τα δυο θέματα. Υπήρξε παρέμβαση στην Ελληνική Βουλή από την μοναδική οικολόγο βουλευτή Ιατροπούλου, για το Μερτζίκι. Ύστερα από πολυετείς αγώνες, η πολιτεία αποφάσισε το κλείσιμο του λατομείου και την ποινική δίωξη της εταιρείας «Κόμβος Ελλάς Α.Ε.»

 Από τις δραστηριότητες του Συλλόγου, ξεχωρίζουν η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον «Κάβο Φονιά» και την μετατροπή της ιστορικής τοποθεσίας, σε αποδέκτη λυμάτων.


Μια δεύτερη προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας έγινε σε συνεργασία με την κοινότητα Κοκκαρίου, για τους ρύπους και την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ.

Επίσης σε συνεργασία με τον οικολογικό σύλλογο Καρλοβάσου και Πυθαγορείου, έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κατασκευής στο υδροβιότοπο του Μεσόκαμπου, μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, από το 1995, προχωρήσαμε στην έκδοση Διμηνιαίας οικολογικής εφημερίδας με τίτλο Η ΒΙΓΛΑ που κυκλοφορεί χωρίς διακοπή, ως σήμερα.
 
Μέλη του Συλλόγου συμμετέχουν στις επιτροπές για το Περιβάλλον της Νομαρχίας Σάμου και του Δήμου Σαμίων [Βαθύ].
 
Κατά καιρούς έχουμε υποβάλει υπομνήματα σε όλες τις Αυτοδιοικήσεις [ Νομαρχία- Δήμος Σάμου] για θέματα Ανακύκλωσης, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ύδρευσης και αντιμετώπισης όλων των περιβαλλοντικών προβλημάτων της νήσου Σάμου και Ικαρίας.

Παλέψαμε για τους υδροβιότοπους του νησιού μας [ Αλυκή-Μεσόκαμπος-Γλυφάδες- υγρότοπους Χώρας] και συντελέσαμε στην σύνταξη μελετών της ΑΛΥΚΗΣ και ΣΕΪΤΑΝΙΑ, που παραμένουν την υλοποίηση τους, όταν και οπότε θα έρθει.

Κατασκευάσαμε παρατηρητήριο πουλιών στην Αλυκή και μαζέψαμε τα σκουπίδια που υπήρχαν στον υδροβιότοπο.
 
Έχουμε ακόμα να θυμηθούμε την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση του Συλλόγου στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ Σάμου, με ανοιχτά τα θέματα που απασχολούσαν την κοινωνία: ΔΕΗ- ΣΕΪΤΑΝΙΑ- ΔΑΣΟΣ και ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ που είχε αποφασίσει η Γαλλία.
Στο διάστημα τις συγκέντρωσης, διαβάστηκε ψήφισμα και μαζεύτηκαν 350 υπογραφές ενάντια στις πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας. Το σχετικό ψήφισμα διαβιβάστηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

Το 2003 πραγματοποιήθηκε στη Σάμο, με πρωτοβουλία της Κίνησης Περιβάλλοντος και Οικολογίας Σάμου, το 15o Πανελλαδικό συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ [ Οικολογικών Οργανώσεων Ελλάδας] σε συνεργασία με τη ΚΕΔΚΕ [ Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας]. Στο συνέδριο πήραν μέρος 350 αντιπρόσωποι.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθοκάμπου, πραγματοποιήσαμε στο Μαραθόκαμπο ημερίδα για το Περιβάλλον και έκθεση φωτογραφιών."

Στοιχεία επικοινωνίας:
Θεμιστοκλέους 12, Σάμος 831 00, Ελλάδα
Υπ. Επικοινωνίας: ΜΙΧΑΛΙΑΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, Τηλ.: 2273080401, 2273080402, 2273080403
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×