op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κ-ΒΟΞ

Αλληλέγγυα Υγεία , Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Καταλήψεις

"Το Κ*ΒΟΞ αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Στις πρώτες μέρες του 2012, άτομα που οριζόμαστε πολιτικά μέσα από τη συμμετοχή μας στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο και ταξικό αντικαπιταλιστικό κίνημα, προχωρήσαμε σε κατάληψη του κτιρίου ΒΟΞ (ιδιοκτησίας ΙΚΑ) στην πλατεία Εξαρχείων, με στόχο τη μετατροπή του σε ανοιχτό κοινωνικό κέντρο. 

Το Κ*ΒΟΞ θέλουμε να αποτελέσει ένα χώρο αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, συναναστροφής και δημιουργίας, χωρίς ιεραρχίες και ειδικούς, θεαματικά και καταναλωτικά πρότυπα. Ένα χώρο συντροφικότητας, αλληλεγγύης και αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας.
Τρίτη-Κυριακή 12:00-23:00 λειτουργεί Αυτοδιαχειριζόμενο Καφενείο. 

Παράλληλα, υπάρχει βιβλιοθήκη και χώρος εκδηλώσεων."
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ Κ* ΒΟΞ, ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2/2


"ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΞ 

Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, τα καθεστωτικά ΜΜΕ και οι μηχανισμοί καταστολής, μην έχοντας να πουλήσουν τίποτα άλλο εκτός από «νόμο και τάξη», επιτίθενται στις καταλήψεις.

Μαζί με τις επιθέσεις στις καταλήψεις Villa Amalias και Πατησίων και Σκαραμαγκά, είχαμε και τις καταπατήσεις του ασύλου με την αστυνομία να εισβάλει στην ΑΣΟΕΕ και την Πολυτεχνειούπολη.
Το ίδιο κάνουν και απέναντι σε κάθε εργατικό αγώνα που αμφισβητεί έμπρακτα την αντικοινωνική πολιτική του κεφαλαίου, του κράτους και των διεθνών μηχανισμών, επιστρατεύοντας μέσα που συνήθως χούντες χρησιμοποιούν. 
Σ’ αυτό το πλαίσιο, στοχοποιείται, με συκοφαντικά δημοσιεύματα, κυβερνητικές δηλώσεις και αστυνομικούς τραμπουκισμούς, και το Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ, ένας σημαντικός αυτοδιαχειριζόμενος χώρος στα Εξάρχεια και όχι μόνο. 

Όλοι εμείς, στέκια, καταλήψεις, συλλογικότητες και οργανώσεις, που δρούμε στην ευρύτερη περιοχή, θεωρούμε την κατάληψη του ΒΟΞ υπόθεση όλων μας, αντιστεκόμαστε στην κρατική καταστολή, αγωνιζόμαστε  για τη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος που θα αντιστέκεται στη βαρβαρότητα και θα διεκδικεί μια ζωή που μας αξίζει. 

Καλούμε το Σάββατο στις 12:00 πμ στην Πλ. Εξαρχείων σε συγκέντρωση και διαδήλωση. 

Πρωτοβουλία Αλληλλεγγύης Στο Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ .

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν μέχρι στιγμής:  
Κατάληψη Τσαμαδού 15 Στέκι Μεταναστών, Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων, Αστέρας Εξαρχείων, Nosotros, Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων, Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΝΟΠΕ, Λέσχη Υπογείως στην Καλλιδρομίου, Ελεύθερος κοινωνικός χώρος ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, ΕΑΑΚ Αρχιτεκτονικής, Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών, Αριστερή Ενότητα Νομικής, Αρχιτεκτονικής, Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας, Νεολαία Συνασπισμού Π.Κ. Εξαρχείων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τ.Ο. Εξαρχείων, ΑΚΟΑ, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό Εξαρχείων, Εφημερίδα Βαβυλωνία Εφημερίδα Δράση. "


Λίγα λόγια για την ανακατάληψη του ΒΟΞ

"Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Απρίλη 24 ώρες μετά τη σφράγιση, εκατοντάδες αναρχικών- αντιεξουσιαστών και αλληλέγγυου κόσμου έκαναν ανακατάληψη του κοινωνικού κέντρου ΒΟΞ.

Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα σύντροφοι, αλληλέγγυοι και κάτοικοι της περιοχής διέλυσαν τη σιδερένια κατασκευή που επί δώδεκα ώρες χθες έκτιζαν συνεργεία με τη συνδρομή δεκάδων διμοιριών και εκατοντάδων μπάτσων που είχαν αποκλείσει μεγάλο μέρος του κέντρου των Αθηνών, επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις "Νόμου και Τάξης". Τους απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχημένη… παρακώληση κυκλοφορίας.  

Δηλώνουμε στα ίσια πως ανακατάληψη θα γίνει όσες φορές χρειαστεί."

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΥΓΕΙΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Ταυτότητα

Η Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας Εξαρχείων (ΑΔΥΕ) αποτελεί μια προσπάθεια κοινοτικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, η οποία στηρίζεται ως δομή και στελεχώνεται από γιατρούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς και κατοίκους. 

Ως κοινωνικό εγχείρημα είναι  ανοικτό σε κάθε επιστήμονα του χώρου της υγείας που θα ήθελε να προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν προς την κοινωνία, ανεξαιρέτως για όλους, και αποδέχεται τις οριζόντιες διαδικασίες ως πλαίσιο λειτουργίας.

Από τη μία πλευρά, καθιστούμε σαφές ότι δεν στοχεύουμε να υποκαταστήσουμε το υπάρχον κρατικό σύστημα υγείας που καταρρέει, και από την άλλη δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν προσφέρουμε κανενός τύπου φιλανθρωπία.

Θεωρούμε τη σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ως πόλεμο ενάντια στην κοινωνία. Γι’ αυτό, στον πόλεμο αυτό συμμετέχουμε στο πλευρό των αδυνάτων και του αγωνιζόμενου λαού για την κοινωνική χειραφέτηση.

Άξονες  Λειτουργίας

Η ΑΔΥΕ έχει χαρακτήρα κινηματικό και αντιθεσμικό, διέπεται από τον αντιιεραρχικό τρόπο λειτουργίας του, την ισότιμη συμμετοχή και τον αμεσοδημοκρατικό τρόπο λήψης αποφάσεων.

Η ΑΔΥΕ δεν συνεργάζεται με κρατικούς φορείς, δημόσια ή ιδιωτικά σώματα ασφαλείας και ΜΚΟ, ούτε αποτελεί συνιστώσα κανενός κόμματος. Οι ενέργειές του δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πράξεις φιλανθρωπίας ούτε αστικό ανθρωπισμό (τύπου Ερυθρού Σταυρού) αλλά στοχευμένες ενέργειες κοινοτικής άμεσης δράσης ενταγμένες στο κίνημα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Δεν προσφέρουμε απλώς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική βοήθεια στους φτωχούς και τους αποκλεισμένους, αλλά προσπαθούμε να συνεργασθούμε μαζί τους για τη χειραφέτηση όλων.

Βασικός στόχος και πεποίθηση όσων συμμετέχουμε είναι ότι η αλληλεγγύη μας προσφέρεται με βάση την αμοιβαιότητα και όχι εγωιστικά, δεδομένου ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει, μετανάστες, άστεγοι, άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Για τον λόγο αυτό είναι ξεκάθαρη η θέση μας υπέρ των κοινωνικών εγχειρημάτων που έχουν σαν στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας, όπου όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν πρόσβαση στην εργασία, στην υγεία, στη στέγη, στη μάθηση και στον πολιτισμό. 

Γι’ αυτό πήραμε την απόφαση να συνεργασθούμε προς όφελος όλων και να ανακτήσουμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια μας.

Ελάχιστη συμφωνία συμμετοχής:   

1. Η Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας Εξαρχείων λειτουργεί σύμφωνα με το γενικό πλαίσιό της με στόχο την προαγωγή της υγείας και την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων.

2. Οι βασικές λειτουργίες της ΑΔΥΕ, είναι η προσφορά πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, άμεσης βοηθείας (λ.χ. σε περιπτώσεις διαδηλώσεων), ψυχολογικής υποστήριξης και η προαγωγή της υγείας όλων, χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, καταγωγής, σεξουαλικής ταυτότητας  ή θρησκείας. 

Για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να συμμετέχουν άτομα με ρατσιστικές, εθνικιστικές, ξενοφοβικές, ομοφοβικές  ή φασιστικές ιδέες συμπεριφορές και πρακτικές, ούτε άτομα που συνεργάζονται με κρατικές ή ιδιωτικές δυνάμεις ασφαλείας.

3. Οι αποφάσεις της ΑΔΥΕ λαμβάνονται στη γενική συνέλευσή του αμεσοδημοκρατικά κατά σειρά με ομοφωνία, σύνθεση απόψεων ή ευρεία πλειοψηφία από τους παρόντες και δεσμεύουν και τους απόντες. Κανένας δεν δικαιούται να εμφανίζεται ότι εκπροσωπεί τη συνέλευση χωρίς προηγούμενη ανάθεση από αυτήν και για συγκεκριμένο σκοπό.

4. H χρήση του ονόματος της ΑΔΥΕ για ιδία χρήση καθώς και η άσκοπη αναπαραγωγή-προβολή δεν είναι σύμφωνη με το γενικό πνεύμα της συνέλευσης και αποφεύγεται.

Η ανοιχτή συνέλευση της ΑΔΥΕ πραγματοποιείται κάθε Τρίτη στις 20.00 στο Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο ΒΟΞ." 

Στοιχεία επικοινωνίας:
Θεμιστοκλέους και Αραχώβης, Αθήνα 106 81, Ελλάδα
http://en.squat.net/contact/
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×