op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κατάληψη Καρραδείου Χίου

Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Καταλήψεις , Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ, Συνεργατικά - Αυτόνομα ΜΜΕ, Εκδόσεις, Εναλλακτικά Έντυπα - Ιστοσελίδες

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

"Ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος της Πρωτοβουλίας Καρραδείου "Η Πρωτοβουλία Καρραδείου είναι μια ομάδα νέων (φοιτητών και μη) που με αφορμή της καταλήψεις ενάντια στο νόμο της Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφάσισε να συνεχίσει τη δράση της, όχι μόνο για φοιτητικά θέματα, στο χώρο της Χίου.

Κάθε Τετάρτη:
Αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο από τις 19:00

Κάθε Σάββατο:
Ανοιχτή συνέλευση στις 18:00Σε μια εποχή που οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους και ο αυτοπροσδιορισμός μοιάζει πιο πολύ με επιθεώρηση παρά με ουσιαστική τοποθέτηση, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα κοινά μας προτάγματα: 

· Αντικαπιταλισμός. Έχουμε την πεποίθηση ότι το οικονομικό-πολιτικό σύστημα του καπιταλισμού είναι η βαθιά ρίζα των περισσότερων προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία σήμερα. 

Είναι ένα σύστημα που επιτρέπει την αχαλίνωτη συσσώρευση κέρδους σε συνδυασμό με την απόλυτη φτώχεια.Την ίδια στιγμή που οι αγρότες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ καίνε τις σοδειές για να αποφευχθούν κρίσεις υπερπαραγωγής, υπάρχουν μάζες ανθρώπων που πεθαίνουν από υποσιτισμό. 

Εκτός από άδικο το καπιταλιστικό σύστημα περιορίζει τις δυνατότητες παραγωγής, ουσιαστικά πλέον οπισθοδρομεί και όπως όλα δείχνουν καταρρέει με δυνατό βρόντο, τις συνέπειες του γεγονότος αντιλαμβανόμαστε όλοι με την παγκόσμια οικονομική κρίση.


· Αυτονομία, και με την έννοια της αυτοδιαχείρισης και με την έννοια του να δίνουμε το νόμο στον εαυτό μας (αυτό-νομία), να μην ετεροκαθοριζόμαστε, να μη λαμβάνουν αποφάσεις άλλοι για μας, να έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία και στη λήψη απόφασης για κάθε τι που μας αφορά. 

Σε αυτό το πλαίσιο είναι προφανές ότι λειτουργούμε με οριζόντιες δομές και αναγνωρίζουμε ως μοναδικό όργανο λήψης αποφάσεων την συνέλευση μας. · Αναρχία/Αντιεξουσία. Αν η λέξη δημοκρατία δεν είχε αμαυρωθεί σε τέτοιο βαθμό, χάνοντας το νόημά της δεν θα υπήρχε λόγος να ξεκαθαριστεί το εξής: Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας που δεν πηγάζει από τη βάση, από το λαό. Δεν μας καλύπτει ούτε η κοινοβουλευτική δημοκρατία της ανάθεσης και της εκπροσώπησης, ούτε οι εκλεγμένες ελιτ ειδικών.

Απαραίτητο στοιχείο για να μην απονεκρωθεί η διαδικασία της λήψης αποφάσεων από το κοινό είναι να ανήκει στο κοινό. · Είναι προφανές ότι ως αντικαπιταλιστές είμαστε κάθετα αντίθετοι σε όλες τις μορφές που παίρνει για να γίνει πιο αρεστός ή πιο εχθρικός. Ρατσισμός, φασισμός, σεξισμός και άλλα απόβλητα του καπιταλισμού μας αηδιάζουν.Σε πολλούς ίσως φαίνονται τα παραπάνω ρομαντικά, χιλιοειπωμένα και ουτοπικά. Ουτοπία είναι να πιστεύεις ότι ο κόσμος που ζούμε δε θα αλλάξει, ότι θα συνεχίσει η ανθρωπότητα να ζει σε αυτό το μεσαίωνα, τον αγώνα επιβίωσης, την κανιβαλική πεποίθηση ότι μόνο «αν πατήσεις επί πτωμάτων» επιβιώνεις.
 Ευτυχώς για την ανθρώπινη ιστορία υπήρχαν άνθρωποι που δεν το πίστευαν αυτό, γι αυτό το μεσαίωνα τον ακολούθησε η αναγέννηση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα την ακολουθούν οι αγώνες, οι θυσίες, οι επαναστάσεις και οι ανατροπές.Ακούμε συχνά την ερώτηση «με ποιόν είστε;». Η απάντηση είναι η εξής: Είμαστε με τον καταπιεσμένο αυτού του κόσμου. Με τον εργάτη που δουλεύει σα σκυλί και βλέπει το αφεντικό του να γκρινιάζει για την 0.2% πτώση των κερδών τον τελευταίο χρόνο, με τον δημόσιο υπάλληλο που απολύεται για να «εξυγιανθεί» η δημόσια διοίκηση και βλέπει το βύσμα συνάδελφό του να παραμένει στη θέση του, με το μετανάστη που σπάει την τρομοκρατία και βρίσκει το κουράγιο να αγωνιστεί, με το φοιτητή που αηδιάζει με την βρωμιά των καθεστωτικών παρατάξεων και σηκώνει κεφάλι, με τον αντάρτη στα βουνά των Ζαπατίστας, τον Ισπανό αγανακτισμένο, τον Αμερικανό φαντάρο που γύρισε από το Ιράκ και κατεβαίνει σε πορείες έχοντας καταλάβει τι παίζεται στις πλάτες τους. 

Είμαστε με τους σημερινούς αδικημένους αυτού του κόσμου, τους αυριανούς νικητές. Είμαστε ρεαλιστές γιατί γνωρίζουμε ότι η δικαιοσύνη θα επιβληθεί της αθλιότητας και θα ζήσουμε να περπατήσουμε έναν κόσμο πιο όμορφο κι από ένα όνειρο."
Κείμενο Κατάληψης Ραδιοφωνικού Σταθμού
Δημιουργία Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου

"Με αφορμή την εορτή της 17/11 (μια γιορτή πιο επίκαιρη από ποτέ) αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον χώρο του Ραδιοφωνικού Σταθμού των Φοιτητών, ο οποίος στεγάζεται στην Καρράδειο. Πρόκειται για έναν χώρο που λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από την φοιτητική κοινωνία εδώ και πέντε χρόνια δεν χρησιμοποιούταν από κανέναν και βρισκόταν σε αχρηστία. 

Παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες (που συνήθως έχουν και έναν χαρακτήρα κατευνασμού και καταστολής) ανοίξαμε τον χώρο, τον καθαρίσαμε με σκοπό να τον λειτουργήσουμε ως «αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο».


Με τον όρο αυτό εννοούμε έναν χώρο κοινωνικής έκφρασης και προβληματισμού που αφορά όλα τα μέρη της κοινωνίας, που φιλοδοξεί με την οργάνωση και τις δράσεις  του να αντιτάξει μια λογική διαφορετική από την κυρίαρχη (ιεραρχική, κερδοσκοπική) τόσο στο εσωτερικό όσο και στις εκδηλώσεις του.

Λειτουργεί με αντιιεραρχική και αμεσοδημοκρατική συνέλευση που είναι η μόνη υπεύθυνη να αποφασίζει, στη βάση της ομοφωνίας, για οτιδήποτε αφορά το χώρο.
Η διαχείριση και η συντήρηση του ολοκληρώνεται και υπόκειται στην αυτοδιάθεση και το ενδιαφέρον του καθενός.

Στόχος του είναι η δημιουργία όλων αυτών των δράσεων (ατομικών ή συλλογικών με τη μορφή εκδήλωσης , έκθεσης κλπ) που δεν σκοπεύουν στο κέρδος και στο ατομικό όφελος, αλλά στην προσπάθεια επίλυσης των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων που μας αφορούν. 

Από την κοινωνία μας έλειπε ένας ανεξάρτητος και μη υποκινούμενος χώρος έκφρασης των πολιτών, όπου θα μπορούν να συνδιαλέγουν και να συνδιαμορφώνουν τις απόψεις τους.


Φασιστικές, σεξιστικές, ρατσιστικές, ιεραρχικές αντιλήψεις είναι ανεπιθύμητες και δεν έχουν καμία θέση στο συγκεκριμένο χώρο.


Απευθυνόμαστε ανοιχτά σε οποιονδήποτε θεωρεί πως οι συγκεκριμένες απόψεις τον βρίσκουν σύμφωνο και θέλει να συμμετάσχει παραθέτοντας ιδέες και προβληματισμούς."
        "

Στοιχεία επικοινωνίας:
Χρήστου Μάντικα 11, Χίος 821 00, Ελλάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×