op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Γιορτές Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας - 4η Πανθεσσαλική Γιορτή, Βόλος

Χωρίς Μεσάζοντες, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Αλληλέγγυα Παιδεία , Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Οικογιορτές4-6 Οκτωβρίου 2013 στο πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου

 
"Οι Γιορτές Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια.

Ήταν τότε που μια χούφτα συνειδητοποιημένοι αγρότες και παραγωγοί, από όλη την χώρα, ξεκίνησαν να διοργανώνουν κάθε χρόνο μια γιορτή με σκοπό την εξάπλωση της οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας. 
Οι γιορτές είναι σήμερα, μια εικοσαετία μετά, επίκαιρες όσο ποτέ αφού προτείνουν μια υγιή απάντηση στην παραγωγική, κοινωνική, οικολογική και οικονομική κρίση που βιώνουμε στη χώρα μας και παγκοσμίως.Βασικός στόχος της πανελλαδικής γιορτής (www.oikogiorti.gr) ήταν και είναι η δημιουργία τοπικών γιορτών όπως αυτής που πραγματοποιείται φέτος για 4η χρονιά στην πόλη του Βόλου.

Η 4η Πανθεσσαλική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας πραγματοποιείται από την Παρασκευή 4 έως την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου.
Θα βρεθούμε στο χώρο της γιορτής παραγωγοί από όλη την χώρα για να εκθέσουμε και να διαθέσουμε τα προϊόντα μας, να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες γύρω από τον οικολογικό τρόπο καλλιέργειας, χτίζοντας κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.
Στο χώρο της γιορτής θα παρουσιαστούν παιδικά αλλά και επιμορφωτικά εργαστήρια και θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. 

Συγκεκριμένα την Παρασκευή η Πανθεσσαλική Οικογιορτή υποδέχεται, με φιλική συμμετοχή, τον τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου καθώς και το σχήμα παραδοσιακής μουσικής Τζίτζικες. 

Το Σάββατο ξεκινάει με ένα σχήμα από την πόλη του Βόλου και έπειτα θα χορέψουμε με τη γνωστή ρέγκε μπάντα One Drop Fwd.

 Την Κυριακή θα παιχτεί η θεατρική παράσταση "Αθολέτου" από την ομάδα Προσάναμα και η μέρα θα κλείσει με ροκ τζαμάρισμα.
 
(είσοδος ελεύθερη για κάθε εκδήλωση)
 
Το πλήρες πρόγραμμα της γιορτής μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα: oikogiortivolos.blogspot.gr"

Τι είναι η οικογιορτη.
 
Ελεύθερα πανεπιστήμια, 
Οικο-δίκτυα, Οικοχωρια. 

Οι γιορτές οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας είναι μια μεγάλη συνάντηση διαφορετικών ανθρώπων από όλη την 
Ελλάδα , που τους ενώνει η αγάπη για την φύση και για τον άνθρωπο.  

Όλες οι εργασίες για την διοργάνωση γίνονται εθελοντικά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες . Σκοπός αυτής της μεγάλης συνάντησης είναι η ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών σε τομείς όπως η γεωργία , η μεταποίηση , η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον , η ποιότητα ζωής , το δίκαιο εμπόριο , οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας , οι θεραπευτικές ιδιότητες φυτών και βοτάνων , η φυσική δόμηση , και πολλά άλλα , που ευνοούν την δημιουργία αυτάρκειας και απεξάρτησης από το σύγχρονο βιομηχανοποιημένο μοντέλο ανάπτυξης σε όλα τα παραπάνω .Οι γιορτές οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας είναι μια υπέροχη ευκαιρία στο να δημιουργήσουμε γέφυρες μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών , μεταξύ παράλληλων ομάδων , μεταξύ αλληλέγγυων ανθρώπων . Η γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια για να μας γεμίσει γνώσεις και ελπίδα, για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πως μπορούμε να ζούμε με αυτάρκεια και αρμονία με το φυσικό μας περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας δημιουργώντας. Στηρίζουμε την άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, την καθαρή και ποιοτική τροφή για όλους, την τοπικότητα των προϊόντων, την ανασύνδεση του ανθρώπου με την κοινωνία και την φύση, και την αποσύνδεση μας από τη βιομηχανοποίηση και από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων.Δεν έχουμε καμία σχέση με εκθέσεις βιολογικών προϊόντων κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προβάλλουν το σύγχρονο «πράσινο» καπιταλισμό όπου μεγάλες εταιρίες με γνώμονα το κέρδος ανακαλύπτουν μια νέα αγορά για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα πλούσια κέρδη τους. Λειτουργούμε με βάση την αυτό – οργάνωση και την εθελοντική προσφορά . 

Προτάσσουμε και προωθούμε τα καθαρά οικολογικά προϊόντα, τις προσιτές και δίκαιες τιμές τους, τη μικρή παραγωγή και οικοτεχνία, τη μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους, τα συλλογικά εγχειρήματα και τις συνεργασίες.

Δεν ζητάμε πιστοποιήσεις, άδειες και σφραγίδες.

Ζητάμε αληθινές ανθρώπινες σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης. Μιλάμε για Οικολογική Γεωργία και όχι για βιολογικά εμπορεύματα. 

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε σημαντικά προβλήματα της γεωργίας, του περιβάλλοντος και του ανθρώπου γενικότερα, προτείνοντας νέους δρόμους, φέρνοντας σε άμεση επαφή και ζύμωση παραγωγούς, χειροτέχνες, συλλογικότητες και γενικότερα ανθρώπους με κοινό όραμα για ένα καλύτερο κόσμο.

Διαλέξαμε ένα τρόπο ζωής κοντά στο φυσικό μας περιβάλλον, κοντά στις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις, μέσα στον κόσμο, δίχως να βάζουμε ταμπέλες.

Γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι η ζωή δεν μπορεί να χειραγωγηθεί, ότι η ελευθερία δεν μπορεί να σκλαβωθεί. 

Πιστεύουμε στην ελευθερία, στην ειρηνική στάση ζωής, στην αλληλεγγύη, στην ήπια χρήση και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, σε ένα καλύτερο κόσμο για όλους. 
Η ειλικρινής ανάγκη να μείνουμε άνθρωποι σε σχέσεις εμπιστοσύνης, ελευθερίας, αλληλεγγύης και αρμονίας, απειλείτε από τον ψυχρό καθεστώς με την άδικη νομοθεσία που καταστρέφει, ελέγχει και καταδυναστεύει κάθε καλή δημιουργία, ενδυναμώνοντας τους ισχυρούς και αφανίζοντας τους ασθενέστερους και αυτό το γεγονός μας επιβάλει να συσπειρωθούμε.Μαζί με την δική σου ενεργή συμμετοχή μπορούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους, να φέρουμε τον καλύτερο κόσμο που οραματιζόμαστε πιο κοντά μας.Εμείς έχουμε την δύναμη της αλλαγής, με τις σκέψεις και με τα λόγια, με τις πράξεις και με τις επιλογές μας διαμορφώνουμε αυτό που ζούμε. Αγάπη και δύναμη σε όλο τον κόσμο.

 Πανελλαδικό δίκτυο οικολογικών γιορτών"

                    
                      Συμμετοχή

"Ως διοργανωτές μπορούν να αναλάβουν την διοργάνωση της οικογιορτής μόνο ήδη συμμετέχοντες, και έπειτα από απόφαση της ανοιχτής γενικής συνέλευσης που γίνετε στην προηγούμενη πανελλαδική οικογιορτή .

Η οικογιορτή δεν δέχεται σπόνσορες , ούτε μπορεί να οργανωθεί από εταιρία ή άλλη μη κυβερνητική οργάνωση.

Διατηρεί πάντα την ανεξαρτησία και ελευθερία της.

Παράλληλα αγκαλιάζει και προωθεί , πάντα ως διοργανώτρια αρχή , όλες τις ομάδες με δράσεις παράλληλες προς τις αρχές της .Για συμμετοχή ως παραγωγός και χειροτέχνης θα πρέπει

1.Δύο ήδη συμμετέχοντες να σε συστήσουν ως σύμφωνο με τις αρχές της οικογιορτής.

2.Να μην χρησιμοποιείς  χημικά φάρμακα και λιπάσματα στις καλλιέργειες , ούτε τροποποιημένους σπόρους .

Ιδανικά να καλλιεργείς ντόπιες ποικιλίες .

3.Να μην χρησιμοποιείς χημικά χρώματα , πετρέλαιο παράγωγα , βαρέα μέταλλα στις χειροτεχνίες.

4.Κατά την όλη παραγωγική διαδικασία να αφήνεις το ελάχιστο πράσινο αποτύπωμα (να μην μολύνεις ).

5.Να μην κάνεις εκμετάλλευση των εργατών σου.

6.Να είσαι μικρός παραγωγός , η οικογιορτή έγινε για να στηρίξει τους μικρούς , όχι τους μεγάλους βιομηχάνους .

7.Να είσαι εσύ αυτός που παράγει τα προιόντα .Κάθε μεταπώληση αποκλείεται .

8.Να προσφέρεις όσο μπορείς από την ενέργεια σου για την οργάνωση της γιορτής.

9.Να διατηρείς σχέση αλληλεγγύης και συνεργατικότητας με τους γύρω σου .

Η οικογιορτή δεν είναι ανταγωνιστικό παζάρι .

10.Η συσκευασία των προιόντων σου να έχει όσο το δυνατών ελάχιστο πλαστικό , να αφήνει τα ελάχιστα σκουπίδια και να ανακυκλώνεται.

Σε κάθε γιορτή υπάρχουν ειδικά ερωτηματολόγια για κάθε ιδιότητα συμμετοχής. 

Αν κατά την διάρκεια της γιορτής παρατηρηθεί ότι κάποιος έδωσε ψευδή στοιχεία , θα του ζητηθεί να αποχωρίσει άμεσα ."Εθελοντισμός

Η  γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας διοργανώνεται για να αναδείξουμε έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στις αξίες της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης, του μοιράσματος, του κοινοτισμού, του σεβασμού προς την φύση.

Παράλληλα είναι αυτοοργανωμένη και αυτοδιαχειριζόμενη. 

Δηλαδή χρειάζεται τη βοήθεια του καθενός και της καθεμιάς μας για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του εγχειρήματος. 

Έτσι θα είμαστε όλοι οργανικά μέρη ενός συνόλου που έχει ένα σκοπό. Να αναδείξει το δικό της πολιτισμό. Και ο τρόπος που οργανώνουμε τις γιορτές μας σίγουρα είναι μέρος και δείγμα του πολιτισμού μας.

ΚΟΥΖΙΝΑ
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
ΦΥΛΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΦΥΛΑΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ"
                     ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ


Πανελλαδική γιορτή:

http://oikogiorti.gr/

Οικογιορτή Βόλου :

http://oikogiortivolos.blogspot.gr/

Οικογιορτή Θεσσαλονίκης:

oikogiortithessalonikis.blogspot.gr

Οικογιορτή Κατερίνης:

http://oikogiorti-katerini.blogspot.gr/

Οικογιορτή Ηρακλείου Κρήτης

http://en-oiko.blogspot.com/

Κοινότητα Πελίτι

http://peliti.gr/

Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία

http://www.aegilops.gr/live/
Στοιχεία επικοινωνίας:
Εθνική Οδός Βόλου Πορταριάς, Βόλος, Ελλάδα
https://www.facebook.com/oikogiortiallileggiis2013 oikogiortivolos@gmail.com kyttaroneasgis@yahoo.com https://www.facebook.com/Oikogiortes https://www.facebook.com/oikogiortiallileggiis2013
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×