op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Γάιδαρος Αμολητός

Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Συνεπιβατισμός

Ο Γάιδαρος Αμολητός αποτελεί δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα.

Προσοχή : «ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΑΜΟΛΗΤΟΣ»  κυκλοφορεί στα Βριλήσσια ! (κ όχι μόνο)

Από τη λαϊκή παροιμία: Γάιδαρος αμολητός, αλίμονο στα λάχανα…

 

δυο λόγια για την ομάδα 

ΓΙΑΤΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΗ;

Γιατί τα 'χουμε πάρει...

 • Με το χάλι που επικρατεί σε πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, πλατείες και ελεύθερους χώρους της περιοχής μας.
 • Mε όσους παρκάρουν πάνω σε διαβάσεις πεζών, ράμπες καροτσιών, διάδρομους τυφλών, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο και, φυσικά, στην πλατεία.
 • Επειδή αν είσαι ΑΜΕΑ, δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι σου και να κυκλοφορήσεις.
 • Γιατί φοβόμαστε πως θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα βρούμε την πλατεία (τον κατεξοχήν ελεύθερο χώρο συνάθροισης, βόλτας, συλλογικοποίησης και διασκέδασης στο αστικό μας περιβάλλον) πλήρως κατειλημμένη από καρέκλες και αυτοκίνητα.
 • Που έχει καταντήσει ρουτίνα και –το χειρότερο– έχει γίνει κοινή πεποίθηση πως δεν αλλάζει τίποτε, ενώ οι "αρμόδιοι" παραμένουν εδώ και χρόνια στις διαπιστώσεις, χωρίς να κάνουν το παραμικρό.
 • Που κανείς δεν είδε και κανείς δεν άκουσε, κανείς δεν ξέρει τις υποχρεώσεις του και, φυσικά, κανείς δεν ασχολείται με τις εξόφθαλμες κακοτεχνίες που υπάρχουν στα δημόσια έργα: στα πεζοδρόμια, τον ποδηλατόδρομο και τους ελευθέρους χώρους.
 • Που το να περπατήσεις, να τρέξεις ή να κάνεις ποδήλατο σε αυτήν την πόλη έχει καταντήσει πολύ επικίνδυνο. 

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ:

 • Συναντηθήκαμε στο γόνιμο χώρο της φυσιολατρικής κίνησης “Βριλησσός” και είμαστε "περιηγητές" αυτής της πόλης: όλων των ηλικιών δρομείς, πεζοπόροι, ορειβάτες, αστικοί ποδηλάτες, καροτσάτοι γονείς και παππούδες με παιδάκια. Mε λίγα λόγια, είμαστε οι "ευαίσθητοι χρήστες" αυτής της πόλης και η ζωή μας είναι αναπόδραστα δεμένη μαζί της. 

ü  Για το καλό όλων μας και γιατί το δικαιούμαστε, θεωρούμε πως αυτή η κατάσταση που βλέπουμε όλοι γύρω μας ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει ΑΜΕΣΑ! ΠΡΕΠΕΙ η πόλη μας να γίνει ΦΙΛΙΚΗ προς τους χρήστες – κατοίκους της.

 • Είμαστε ενεργοί πολίτες και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα στην πόλη μας. Με τις πράξεις μας θέλουμε να συμβάλουμε στην αλλαγή στάσεων, συμπεριφορών και  συνηθειών στον τομέα της μετακίνησης στην πόλη μας.

ü  Μας ενδιαφέρουν οι αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν αν οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι πόλεις απομακρυνθούν από το αυτοκινητο-κεντρικό μοντέλο μετακινήσεων και λειτουργήσουν σε μια πιο ανθρωποκεντρική λογική.

ü  Διεκδικούμε τα αυτονόητα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο: 
ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ & ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ, 
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ
ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΣΙΑ! 

ü  Θέλουμε οι ελεύθεροι χώροι της πόλης μας να παραμείνουν ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΟΛΗΤΟΙ ΓΑΪΔΑΡΟΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ;

 • Όσοι παρκάρουν ή σταματούν παράνομα σε χώρους ή ράμπες διάβασης ΑΜΕΑ.

·         Αυτοκίνητα ή οχήματα τροφοδοσίας που καταλαμβάνουν με το "έτσι θέλω" το πεζοδρόμιο, τις διαβάσεις πεζών και τον ποδηλατόδρομο μπροστά σε μικρά ή μεγάλα καταστήματα. Αυτός είναι δημόσιος, ελεύθερος χώρος, όχι ιδιωτικό πάρκινγκ!

·       Οι "πονηροί" που αυθαιρετούν με την ανοχή ή την αποδοχή των Αρχών, κάνοντας κατάληψη στους δημόσιους χώρους και τα πεζοδρόμια σαν να είναι τσιφλίκι τους.

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ:

 • Οργανωμένο αστικό ακτιβισμό διεκδικώντας με δυναμικό τρόπο το χώρο που μας ανήκει.
 • Happenings ενημέρωσης των συμπολιτών μας.
 • Κολλάμε αυτοκόλλητα "ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΑΜΟΛΗΤΟΣ" σε σημεία όπου δεν προκαλεί ζημιά στη βαφή και μόνο στα αυτοκίνητα ή σε όποιο άλλο όχημα εμποδίζει με το παρκάρισμα του.

ü  Όλοι οι νομικοί συμφωνούν ότι το κόλλημα του αυτοκόλλητου πάνω σε αυτοκίνητο ΔΕΝ στοιχειοθετεί παράνομη ενέργεια και ΔΕΝ αποτελεί φθορά ξένης περιουσίας.

 • Προσπαθούμε πάντα με χιούμορ, καλοπροαίρετα κι ευγενικά να μιλάμε στον "παραβάτη", αλλά και σε όσους τύχει να μας εγκαλέσουν, ακόμη και να μας τραμπουκίσουν για τη δράση μας.
 • Δημοσιεύουμε τις εμπειρίες μας και τα χειρότερα στιγμιότυπα των "Αμολητών Γαϊδάρων" στο facebook και στο blog της ομάδας Gaidaros Amolitos.
 • Κάνουμε προτάσεις στην τοπική κοινωνία.
 • Επειδή όσο βαθαίνει η κρίση, πυκνώνουν τα επεισόδια λεκτικής και ψυχολογικής βίας εναντίον όλων όσων τολμούν να επικαλεσθούν την προστασία των αυτονόητων, η ομάδα έχει από το ξεκίνημά της νομική υποστήριξη, διαθέσιμη επί τόπου σε οργανωμένες δράσεις όταν και αν αυτό χρειαστεί.
 • Σκοπεύουμε να τρέξουμε το «gaidaros amolitos» το δίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου και αμέσως μετά να συζητήσουμε τις εμπειρίες μας, αλλά και τη συνέχεια του εγχειρήματος με κάλεσμα που θα γίνει στην περιοχή μας.

 

η πρώτη μας εξόρμηση 

Το Σάββατο 5 Μαρτίου η ομάδα των γαϊδάρων πραγματοποίησε την πρώτη της δράση επί της Λεωφόρου Πεντέλης αλλά και σε σημεία επί της οδού Γράμμου στα Βριλίσσια. Σε διάστημα δύο ωρών παρατηρήσαμε αρκετές γαϊδουριές από την πλευρά των οδηγών και σε εκείνες τις περιπτώσεις που θεωρήσαμε υπερβολικές κολλήσαμε τα αυτοκόλλητα μας.

 

Στις πιο "light" γαϊδουριές τοποθετήσαμε το ενημερωτικό μας φυλλάδιο και παράλληλα ενημερώσαμε πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς στην περιοχή. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ήταν συνολικά θετική!

 

Επόμενη εξόρμηση  μας το Σάββατο 19 Μαρτίου – δείτε λεπτομέρειες  3 μέρες πριν στο 

http://gaidarosamolitos.blogspot.gr/  και στο fb  gaidarosamolitosΣτοιχεία επικοινωνίας:
Αναλήψεως 15A, Βριλήσσια 152 35, Ελλάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×