op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Free and Real

Οικοκοινότητες, Συνεταιριστικά / Συνεργατικά Εγχειρήματα, Εργασιακές Κολεκτίβες


Οι freeandreal (www.freeandreal.org) είναι μια -«αδιάφορη» για τα ελληνικά ΜΜΕ, ωστόσο διάσημη στο εξωτερικό- οικοκοινότητα η οποία δημιουργήθηκε από την πρωτοποριακή ομάδα νέων κοντά στον οικισμό Αγιος του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού στην Βόρεια Εύβοια και αποτελεί δίκτυο Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας . 

Εκεί  φτιάχνουν το πρώτο οικολογικό χωριό.

Τη ζωή και τη δράση τους έχουν παρουσιάσει με εκτενή ρεπορτάζ τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου. Δες ενδεικτικά: -BBC-Reuters-NPR

Σύνθημά τους το «ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι»"Το εγχείρημα λειτουργεί εδώ και περίπου 3 χρόνια με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από κάθε άκρη του πλανήτη. Μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook εδώ για να βρείτε αναλυτικά φωτογραφικά άλμπουμ από όλα όσα έχουμε καταφέρει με την πολύτιμη βοήθεια όλων όσων μας έχουν επισκεφτεί και συνεισφέρει το χρόνο τους μέχρι τώρα.

Τα τελευταία νέα μας είναι ότι μόλις ολοκληρώσαμε το σκάψιμο για την δημιουργία της λίμνης που θα βοηθήσει στην αλλαγή του κλίματος και την διαμόρφωση του δασόκηπου φυσικής καλλιέργειας (φωτογραφίες εδώ). Επίσης μόλις ξεκίνησε η κατασκευή ενός ακόμη yurt (4ο κατά σειρά) το οποίο θα φέρει την πρακτική μας έρευνα στο 99% για τον συγκεκριμένο τύπο δόμησης (πολλές φωτογραφίες εδώ). Πολλά περισσότερα νέα στο News.FreeandReal.org

Περισσότερες πληροφορίες στα θέματα που ερευνούμε, τους στόχους μας, τις συνεργασίες μας και όλα όσα είναι το FreeandReal μπορείτε να βρείτε στο Telaithrion.freeandreal.org (σε 6 γλώσσες) και στο FreeandReal.org.

Με αυτή την καμπάνια και την ανεκτίμητη υποστήριξη σας, σκοπεύουμε να περάσουμε το εγχείρημα σε μία ακόμη επόμενη φάση!

Η συγκεκριμένη καμπάνια θα μαζέψει τα απαραίτητα κεφάλαια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δημιουργίας της λίμνης, εσωτερικά (μεμβράνη, μονωτικά υλικά, πηλός κτλ) και εξωτερικά (φύτεμα φυτών και δέντρων στις όχθες της και μεταφορά υλικού για ενίσχυση του εδάφους). Ακόμα θα βοηθήσει για την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Yurt (υλικά, μουσαμάς, μόνωση, κτλ) και τέλος θα βοηθήσει σε μία ακόμη μεγάλη αγορά δέντρων η οποία προγραμματίζεται να γίνει για φέτος τον χειμώνα για την επιτάχυνση της δημιουργίας του δασόκηπου, ήδη έχουν φυτευτεί περισσότερα από 500 καρποφόρα και μη δέντρα.

Θα είμαστε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο!Το εγχείρημα Τελαίθριον έχει ως στόχο την δημιουργία της πρώτης, απόλυτα αναγκαίας, οίκο-κοινότητας στην Ελλάδα η οποία θα λειτουργήσει ως σχολείο αυτάρκειας και ως πρότυπο μοντέλο, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, ανανεώσιμες πηγές για ενέργεια, καθαρά και αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς, και συνεχή έρευνα και εκπαίδευση σε όλα τα σχετικά θέματα και τεχνολογίες, τα οποία θα είναι προσβάσιμα και διαθέσιμα σε όλους.Αναζητώντας έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής  
στην ύπεθρο, η οικο-κοινότητα «free and real» αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι μία νέα αυτάρκης κοινωνία είναι εφικτή αν βασίζεται σε καινοτόμες ιδέες, συνεργατισμό, συνεχή κατάρτιση και ανιδιοτελείς σχέσεις.    
Σκοπός τους είναι να μοιραστούν τις  γνώσεις, τις δεξιότητες ,την τεχνογνωσία και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να ζήσουν μια διαφορετική ζωή .  Χτίζοντας μια αυτάρκη οικο-κοινότητα, η οποία  θα σέβεται τους πόρους που χρησιμοποιεί  και δεν θα επιβαρύνει το οικοσύστημα.


To site τους είναι υπέροχο και ενημερώνεται συνεχώς με πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και νέα.

Δείτε εδώ το τριήμερο εργαστήριο για το περιπετειώδες ταξίδι τους στον κόσμο των μανιταριών και «θα πάθετε την πλάκα σας»!

Θα διαπιστώσετε πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ότι, εκτός από τις πραγματικές ουτοπίες, υπάρχουν και οι ουτοπικές πραγματικότητες.Έχουμε αναλάβει ως ταξίδι μας την έρευνα, τη δημιουργία και την εφαρμογή μιας άρτιας κοινωνικής δομής σε μία υπό ανάπτυξη πρότυπη, αυτάρκη οίκο-κοινότητα στην Ελλάδα η οποία θα είναι εύκολο να αντιγραφεί σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, γιατί όχι και του πλανήτη και η οποία θα λειτουργεί σαν σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας για όλους.


Η κοινωνική της δομή θα βασίζεται στα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα, θα χαρακτηρίζεται από μία οικονομία που διαχειρίζεται στρατηγικά την τεχνολογία και τους πόρους με βάση πρακτική γνώση και πραγματικά δεδομένα, θα κινητοποιείται από μία ιδεολογία ανιδιοτελούς προσφοράς (όχι ανταλλαγής) και θα έχει ένα χαρακτήρα επιμονής και διάθεσης για εξέλιξη και εύρεση αυταρκών λύσεων.Κατά την διαδικασία αυτή, θα προτρέπουμε και θα βοηθάμε ενεργά άλλες παρόμοιες προσπάθειες ανθρώπων ή ομάδων να ερευνήσουν ή/και να πραγματώσουν αντίστοιχα παραγωγικές και αυτάρκης ιδέες, δομές και κοινότητες.


Το «Εγχείρημα Τελαίθριον» ευελπιστεί να δείξει ότι μία αυτάρκης κοινωνία αληθινών κινήτρων και ανιδιοτελούς προσφοράς, μπορεί να υπάρξει και να εφαρμοστεί «στην πράξη», και ότι θα μπορούσε να ευδοκιμήσει ακόμη και αν την υιοθετούσε όλη η ανθρωπότητα.Θέλουμε να μοιραστούμε όλες τις πρακτικές γνώσεις, τις πληροφορίες, τις τεχνολογίες και εν τέλει τις λύσεις τις οποίες θα ανακαλύψουμε, διερευνήσουμε και εφαρμόσουμε στο ταξίδι μας αυτό. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εμψυχώσουμε, ενδυναμώσουμε, εκπαιδεύσουμε και εμπνεύσουμε όλους τους συνανθρώπους που θα συναντήσουμε ώστε να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι προς την όσο το δυνατόν περισσότερο ισορροπημένη συμβίωση των φυλών και των ειδών στον πλανήτη.


Θέλουμε να μάθουμε από τα λάθη μας, να εξελίξουμε την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του περιβάλλοντος και των αναγκών μας, και τελικά να κάνουμε πράξη όλη την έρευνα και τη γνώση της ανθρωπότητας σε ότι αφορά την υγεία, την τεχνολογία, την ενέργεια, την εκπαίδευση, τις καλλιέργειες, την κοινωνία, την ψυχαγωγία και την ενσυναίσθηση (πνευματισμό).Να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα και να γίνουμε καλύτεροι από τους ίδιους μας τους εαυτούς, δεχόμενοι την καθημερινή ανάδραση (feedback) ως τροφή για ενσυνείδητη σκέψη και αρμονική δημιουργική και παραγωγική επικοινωνία. 

Θέλουμε να ζήσουμε με όσο το δυνατόν χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία στην εκπαίδευση (πληροφορία) και στην δημιουργική διαβίωση." 


Με την ίδρυσή μας την Άνοιξη του 2008, και αφού αποκτήσαμε το δικό μας χώρο στην Αθήνα, πήραμε τα ηνία στα χέρια μας, κάνοντας τα πρώτα βήματα στην διοργάνωση δικών μας δράσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων, προβολών, ημερίδων, και επιχορηγούμενων προγραμμάτων.                                                            
Τα τελευταία χρόνια και πλέον έχουμε ως νέα έδρα την Β.Εύβοια, όπου κάνουμε πράξη τη συνεχή έρευνα πάνω στους βασικούς τομείς αυτάρκειας (υγεία, καλλιέργεια διατροφής, δόμηση, ενέργεια), συμμετέχουμε στη μεγάλη οικογένεια του ελληνικού οικοδικτύου παραγωγών, χειροτεχνών και συλλογικοτήτων.

Διαδίδουμε πληροφορίες και πρακτικές λύσεις πάνω σε ποικίλα θέματα, διαδίδουμε και προωθούμε προϊόντα αυτάρκειας και δίκαιου εμπορίου,  αλλά και του παγκόσμιου δικτύου οίκο-κοινοτήτων (GEN).
Συνεργαζόμαστε ανιδιοτελώς με τοπικούς συλλόγους, φορείς και απλούς πολίτες διαδίδοντας το Freeconomy (οικονομία προσφοράς).Οι στόχοι μας πιο αναλυτικά είναι:

Η καλλιέργεια μιας ολοκληρωμένης και άρτιας παιδείας – για όλους τους ανθρώπους – που επιφέρει συνείδηση:Συμβιωτικότητας των ανθρώπων με τη φύση.

Η αναγέννηση του περιβάλλοντος στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και καλλιέργεια συνείδησης ενότητας μεταξύ αυτής και των ανθρώπων.Μιας παγκόσμιας οικονομίας πόρων υποστηρικτικής ανάπτυξης – Επανασχεδίαση πόλεων, μέσων μετακίνησης/μεταφοράς, γεωργίας και βαριάς βιομηχανίας ώστε να είναι αποδοτικές, καθαρές, και ικανές να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων απρόσκοπτα.                                                 

Ανάπτυξη, εφαρμογή και διάδοση συστημάτων καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και συστημάτων διαχείρισης οργανικών και ανόργανων λυμάτων, ενέργειας και νερού με βάση της αρχές της αεικαλλιέργειας (permaculture), ώστε να επέλθει ποιοτική βιωσιμότητα της ανθρωπότητας και αειφορία.Ενός ανθρώπινου πολιτισμού σοφίας και γνώσης – Ώστε να περάσουμε από την περιορισμένη πληροφόρηση, στην πρακτική και εμπειρική εξέλιξη της διαβίωσης των ανθρώπων και στην ελεύθερη γνώση. Ανάπτυξη, διάδοση και εκμάθηση της «επικοινωνίας» ως εργαλείου μάθησης, επίλυσης διαφορών, και πρωτεύοντος εργαλείου συμβίωσης

Ανάπτυξη και εφαρμογή τρόπων εκπαίδευσης που να προάγουν τη διάθεση,  τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τη θέληση, την εξέλιξη.Μιας εκούσια συμμετοχικής κοινωνίας αληθινών κινήτρων – Δημιουργία συνθηκών που προωθούν την δημιουργικότητα, την επικοινωνία, την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, την άσκηση του μυαλού και του σώματος, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνουν την διαφορετικότητα έναντι της συνήθειας και της άβουλης επιλογής. 

 Ενθάρρυνση και εκπαίδευση ανθρώπων προς τη δημιουργική σκέψη και την παραγωγή ωφέλιμου και ουσιαστικά ολιστικού έργου. Κατάργηση της εξουσιαστικής αρχής ως ιδέα και αναγέννηση της εθελούσιας συμμετοχής, της ανιδιοτελούς συνεισφοράς και της αμεροληπτικής συλλογικότητας.Άρτιας  σωματικής, νοητικής και συναισθηματικής υγείας – Ώστε να περάσουμε από την απλή καταπολέμηση των συμπτωμάτων στην φυσικά, συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά υγιεινή διαβίωση.
Απελευθέρωση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών προς όφελος όλων.                    
Μελέτη, κατασκευή και διανομή υψίστης ποιότητας και αντοχής προϊόντων, φιλικών προς το περιβάλλον, με σκοπό τον περιορισμό της δημιουργίας άσκοπων ρύπων και άσκοπου καταναλωτισμού.
Έρευνα και εφαρμογή τεχνολογιών, οι οποίες όχι μόνο θα είναι δυνατό να να κατασκευάζονται και να αντιγράφονται εύκολα αλλά θα είναι εξίσου προσιτή και εύκολη η δυνατότητα συντήρησης, επιδιόρθωσης και χρήσης τους.Προσαρμογή και εφαρμογή της μεθοδολογίας της Επιστημονικής Μεθόδου, στην λήψη αποφάσεων, μέσα από προσδιορισμένη έρευνα και εργασία, παρά μέσα από τυχαίες εμπειρίες ή επηρεασμένες γνώμες.

Δωρεάν παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, αγαθών ή και μέσων (εργαλείων επίτευξης στόχων) με μόνο κίνητρο το μεράκι του κάθε ανθρώπου.Επανάκτηση των ποιοτικών και χαρούμενων ανθρωπίνων σχέσεων μέσα από ελεύθερη συναλλαγή και συνεισφορά (open sourcing) πληροφοριών, ικανοτήτων, πρακτικής γνώσης, υπηρεσιών, χώρων και υλικών αγαθών μεταξύ όλων.Μορφωτική, οικολογική και κοινωνική καλλιέργεια όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων, η ενθάρρυνση και προώθηση της ενασχόλησης των ανθρώπων, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, με θέματα δημιουργίας υγιεινών και αυτόνομων συνθηκών κοινωνικής διαβίωσης όπως για παράδειγμα:
χρήση φυσικών πόρων, όπως αιολική/ηλιακή ενέργεια, φυσική καλλιέργεια, κατασκευή οικισμάτων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, κ.λ.π. η ανάπτυξη, διάδοση και προώθηση αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, η προώθηση και ανάπτυξη της επικοινωνίας, της επαφής και της αλληλεγγύης όλων των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα θέματα αυτά, και η παροχή, του απαραιτήτου χώρου και των κατάλληλων συνθηκών για τέτοιου είδους έρευνες και εγχειρήματα.


Οι ενέργειες

Πρακτικό Εργαστήριο Καλλιέργειας Μανιταριών και Συλλογής Μανιταριών από το Δάσος. Επιστρέφουμε και πάλι στον περιπετειώδες και μαγικό κόσμο των μανιταριών μετά τις πολλές καταπληκτικές εμπειρίες που αποκτήσαμε στα περασμένα εργαστήρια που διοργανώσαμε.

Στα πλαίσια της δημιουργίας του σχολείου αυτάρκειας και βιωσιμότητας του εγχειρήματος Τελαίθριον διοργανώνει πρακτικό εργαστήριο με θέμα: Διατροφική αυτάρκεια, συνδυασμοί τροφών, υγεία, χορτοφαγία και μεταποιήσεις.Πρακτικό Εισαγωγικό Εργαστήριο Permaculture και Φυσικής Καλλιέργειας. Το Free and Real, στα πλαίσια του εγχειρήματος Τελαίθριον, σε συνεργασία με την Έλενα Συμεωνίδου από το Permaculture-Greece, διοργανώνει 5ήμερο πρακτικό εργαστήριο με θέμα την περμακουλτούρα (αεικαλλιέργεια).

Πρακτικό και θεωρητικό εργαστήριο στους χώρους του εγχειρήματος στην βόρεια Εύβοια με θέμα: Οικολογική Δόμηση, Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική και Ολοκλήρωση Κατασκευής Yurt 4.0 

Εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας με σκοπό την συνέχεια της διαμόρφωσης της έκτασης του δασόκηπου, στον χώρο όπου δημιουργείτε το σχολείο βιωσιμότητας και αυτάρκειας στη Βόρεια Εύβοια κοντά στην Αιδηψό, στο Τελέθριον Όρος.
Παρουσίαση για το Σχέδιο Μετάβασης -Transition Project το οποίο αφορά τη μετάβαση μιας περιοχής (πόλη, χωριό) σε μια μορφή ζωής που δεν εξαρτάται από το πετρέλαιο και είναι αυτάρκης και ανθεκτική ως προς τις επιδράσεις από τον εξωτερικό κόσμο.Όλα για το Free and Real http://www.freeandreal.org/
Καθημερινές ενημερώσεις και νέα http://news.freeandreal.org/
Τα πάντα για εγχείρημα Τελαίθριον http://telaithrion.freeandreal.org/

Everything about Free and Real http://www.freeandreal.org/
About the Telaithrion Project in many languages http://en.telaithrion.freeandreal.org/ — με Alex Vibes, υπερίων υπονοών, Chryssa Traikopoulou, Αληθινά Ελεύθερα και Julischka Pusteblumeυν μετατραπεί σε συνδιοργανώσεις και ταξίδια που επεκτείνονται και εκτός Ελληνικών συνόρων.


Στοιχεία επικοινωνίας:
Άγιος Bόρεια Εύβοια 343 00, Ελλάδα
info@freeandreal.org https://www.facebook.com/FreeandReal Τηλ. 22260 31696 6932505056 Απόστολος Tweets by @freeandreal Για να κανονίσουμε την επίσκεψη σας, για απορίες ή προτάσεις, ευχές και πληροφορίες και οτιδήποτε άλλο: info@freeandreal.org Για προβολή, επισκέψεις, ρεπορτάζ, συνεργασίες, κτλ: media@freeandreal.org Για υλικό που αφορά έρευνα και ανάπτυξη, τεχνολογία, ενέργεια, φυσική δόμηση, κτλ: research@freeandreal.org Για εκδηλώσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, φεστιβάλ, οικογιορτές, κτλ: events@freeandreal.org Για ερωτήσεις και προτάσεις που αφορούν κομπόστ, καλλιέργειες, περιβάλλον, φύση, κτλ: nature@freeandreal.org Για θέματα σχετικά με την ταινιοθήκη,τη βιβλιοθήκη, ντοκιμαντέρ, μεταφράσεις, υποτιτλισμούς, εκδόσεις, κτλ: translations@freeandreal.org Για θέματα σχετικά με τις ιστοσελίδες ή το περιεχόμενό τους, αλλά και για κατασκευή και φιλοξενία δικών σας ιστοσελίδων: webmaster@freeandreal.org Βρείτε μας στο Skype [Skype Username: FreeandReal]
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×