op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου Θεσσαλονίκης

Χωρίς Μεσάζοντες, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Άμεση Δημοκρατία - Λαϊκές Συνελεύσεις, Χαριστικά-Ανταλλακτικά Παζάρια, Πρωτοβουλίες ενάντια σε χαράτσια, κατασχέσεις, διακοπές ρεύματος, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία


"Η επιτροπή κατοίκων Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας. Είμαστε μια συλλογικότητα, μια ανοιχτή ομάδα εργαζόμενων, άνεργων, νέων και συνταξιούχων που ζούμε στο Κέντρο της πόλης και με αφορμή το περσινό παράνομο και άδικο χαράτσι της ΔΕΗ βρεθήκαμε και αποφασίσαμε να δράσουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση που βιώνουμε.

Μας ενώνει η αντίθεση στα μνημονιακά μέτρα που επιβάλλουν εδώ και 3 χρόνια οι κυβερνήσεις και η τρόικα εξοντώνοντας τον κόσμο της εργασίας αλλά και η διάθεση για αντίσταση, αυτοοργάνωση και ανυπακοή.

Κομμάτι αυτού του αγώνα είναι και οι δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, ώστε να μπορέσουμε όλοι εμείς, οι μη προνομιούχοι, να φτιάξουμε οι ίδιοι τις δομές και τις βάσεις για να αντιπαλέψουμε την κατάσταση αυτή." 
Χαράτσι – ΔΕΗ-ΦΟΡΟΙ
παρέμβαση στην Ε΄ΔΟΥ Θεσσαλονίκης

http://www.egnatia.tv/node/5875

Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης φορώντας μάσκες με το πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα και του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά συγκεντρώθηκαν στην ΔΕΗ, στην Εθνικής Αμύνης με Τσιμισκή και διαμαρτυρήθηκαν με αυτόν τον ιδιόμορφο τρόπο για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ και τα χαράτσια που έχουν οδηγήσει τα ελληνικά νοικοκυριά στην εξαθλίωση. Μετά την διαμαρτυρία έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ, ανέβηκαν στο γραφείο το διευθυντή και παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.Την άμεση επέμβαση και διάλυσtη των αγορών απευθείας διάθεσης προϊόντων ζήτησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών κ. Πάππου κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Αντιδημαρχείας Επιχειρηματικότητας και Απασχόλης (κ. Χασδάϊ Καπόν)  μεταξύ των επιτροπών κατοίκων και εκπροσώπων των ΕΚΠΟΙΖΩ, ΚΕΠΚΑ, Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών. 

Η συνάντηση αυτή ήταν το αποτέλεσμα της παρέμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της επιτροπής κατοίκων Κέντρου, της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας, της Συνέλευσης Γειτονιάς Καλλιδοπούλου-Μαρτίου, της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Σχ.Τυφλών-Φαλήρου-Ευζώνων, του Ανοιχτού Δικτύου και ομάδας παραγωγών τη Δευτέρα 25/2/13, που καλούσε τον Δήμο Θεσσαλονίκης να πάρει θέση  για το κίνημα «απευθείας διάθεσης προϊόντων».

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι επιτροπές κατοίκων (Επιτροπή κατοίκων Κέντρου,Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας,Συνέλευση Γειτονιάς Καλλιδοπούλου-Μαρτίου,Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Σχ.Τυφλών-Φαλήρου-Ευζώνων, Ανοιχτό δίκτυο για την απευθείας διάθεση προϊόντων στη Θεσσαλονίκη)στη συνάντηση συζητήθηκαν και αναγνωρίστηκαν οι χρόνιες παθογένειες των λαϊκών αγορών και συνομολογήθηκε η κοινωνική ανάγκη επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου.

Οι ομάδες του κινήματος απευθείας διάθεσης επισήμαναν  επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας  νέας σχέσης και συνεργασίας καταναλωτών και παραγωγών.

Αλγεινή εντύπωση δημιούργησαν, όπως αναφέρεται,  οι απειλές του Προέδρου του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών κου Πάππου, ο οποίος μέσω εξωδίκων προς τους δήμους και την ΕΛΑΣ απαιτεί την άμεση επέμβαση τους και διάλυση των αγορών απευθείας διάθεσης.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Καπόν, ζήτησε από τα ενδιαφερόμενα μέλη να στείλουν σε εύλογο χρονικό διάστημα τις προτάσεις τους προς το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι επιτροπές κατοίκων έθεσαν το επανειλημμένο αίτημα τους για παραχώρηση και χρήση χώρου για τις αγορές τους, εκθέτοντας τα επιχειρήματά τους και απαντώντας εμπεριστατωμένα στα θέματα που τέθηκαν για την επιλογή και τον τρόπου ελέγχου των παραγωγών, την φορολόγηση τους καθώς και την ελληνικότητά των προϊόντων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του κ. Καπόν αρνήθηκε την παραχώρηση άδειας μέχρι το τέλος της διαβούλευσης.

“Οι εμπλεκόμενες συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης στο κίνημα απευθείας διάθεσης προϊόντων μπαίνουν μπροστά, θεμελιώνουν την θωράκιση του κινήματος προς όφελος των καταναλωτών και των παραγωγών.” καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι επιτροπές κατοίκωνΚυριακή πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου αλλά και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η Επιτροπή κατοίκων κέντρου διοργανώνει μια μικρή λαϊκή διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει.

Όχι γιατί τα προϊόντα είναι διαφορετικά από αυτά που προσφέρονται στις κλασσικές λαϊκές αλλά γιατί ο σκοπός της δράσης αυτής διαφέρει.

Αυτό που ενώνει τα μέλη της επιτροπής κατοίκων, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές είναι τόσο μια προσπάθεια συλλογικής αντιμετώπισης της φτώχειας όσο και η δημιουργία μιας διαφορετικής σχέσης μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών. Μια σχέση χωρίς μεσάζοντες.


H αλληλεγγύη είναι μονόδρομος


Στην πλατεία της αρχαίας Ρωμαϊκής αγοράς έχει πολύ κόσμο αυτήν την Κυριακή, ανακοινώσεις για άλλες αλληλέγγυες κινήσεις και πράξεις αντίστασης μέσα στην πόλη διακόπτουν τα τραγούδια που ακούγονται από τα μεγάφωνα και σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνέντευξη τύπου.

Αυτή η Κυριακή «χωρίς μεσάζοντες» είναι διαφορετική από τις άλλες για τους κατοίκους της επιτροπής του Κέντρου και όχι τυχαία μετά από όσα έχουν συμβεί το περασμένο διάστημα και αφορούν μια ιδιότυπη καταστολή των λαϊκών αυτών εκ μέρους των δημοτικών αρχών .

Η προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος χωρίς μεσάζοντες εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της τρόικας για περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων."

Η Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου συνέρχεται κάθε Τετάρτη στις 7 μμ στην ΕΔΟΘ.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Προξένου Κορομηλά 51, Θεσσαλονίκη 546 22, Ελλάδα
katoikoikentrouthess@gmail.com Τηλ:6909870976
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×