op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Εν Οίκω - Ετήσια Συνάντηση Οικοκαλιεργητών και Οικοχειροτεχνών στο Ηράκλειο Κρήτης

Χωρίς Μεσάζοντες, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Συνεργατισμός, Οικογιορτές


"Η Eτήσια συνάντηση οικοκαλλιεργητών και συλλογικοτήτων είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στο Ηράκλειο. Όσοι εργαζόμαστε για τη συνάντηση «εν- οίκω» δεν είμαστε μέλη κάποιου σωματείου.

Δουλεύουμε συλλογικά και με τη σκέψη μας στραμμένη σε μια αυτοοργανωμένη κοινωνία. Δεν υπάρχουν χορηγοί, αρχηγοί και ψηφοφορίες. Η ομάδα του «εν- οίκω» είναι ανοιχτή, όπως και οι συνελέυσεις της μέχρι τη διοργάνωση."

"Φέτος θελήσαμε τα πράγματα να γίνουν λίγο διαφορετικά... 

Μαζευτήκαμε ένας πυρήνας λίγων ατόμων που τρέχει τη διοργάνωση της φετινής γιορτής του Εν-Οίκω, με την υποστήριξη ανθρώπων που διοργανώνουν το Εν-Οίκω τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη ανθρώπων που επιθυμούν να λάβουν μέρος, ανθρώπων που ζουν στα πλαίσια της οικολογίας και της αλληλεγγύης, με την υποστήριξη οποιουδήποτε του αρέσει η όλη ιδέα της αυτοοργάνωσης, με την υποστήριξη όσων χαίρονται τέτοιες κινήσεις στην πόλη μας.Είμαστε ωστόσο πολύ λίγοι...χρειάζονται κι άλλοι...

Οι ιδέες είναι πολλές και οι εργασίες που τρέχουν πίσω από το όλο εγχείρημα...ακόμη περισσότερες...

Έχουν απομείνει λίγες ημέρες μέχρι τη διεξαγωγή της γιορτής και το Εν-Οίκω ζητά και φέτος... χέρια βοηθείας....

Χρειαζόμαστε χέρια δυνατά και όμορφα μυαλά για να κουβαλήσουμε και να στήσουμε όλοι μαζί τα απαραίτητα (πάγκους, φώτα, κουζίνα) στο Πάρκο Γεωργιάδη την Πέμπτη 11 Ιούλη.

Και σίγουρα το Εν-Οίκω θέλει και χέρια εκεί, τις ημέρες διεξαγωγής του...ηλεκτρολόγοι, κουβαλητές, μαγείροι, καφετζήδες, διασκεδαστές, παιδιαγιαολεςτιςδουλειές.....μαζευτείτε...

Η προσφορά όποιας βοήθειας θα γίνει και εθελοντικά όπως τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ανταλλακτικά για όσους το επιθυμούν...εργασία σε ανταλλαγή με προϊόντα από τους εκθέτες, με φαγητό και ροφήματα από την κουζίνα...

Κάνω τη μαγειρική μου, παίρνω το αντίστοιχο κουπόνι και ανταλλάσσω με αυτή την ωραία κρεμούλα που φτιάχνει η μαρία, τη μαρμελάδα μου απ'τη σοφία, τις ντομάτες μου απ'το χρήστο ή παίρνω το χυμό μου, τη σαλάτα μου ή οτιδήποτε μου αντιστοιχεί από την κουζίνα.
 
Ετσι μπορούν όλοι να συμμετέχουν και να αποκτήσουν κάτι που μπορεί να θέλουν ανεξάρτητα οικονομικής κατάστασης..."

Τι χρειάζεται να γνωρίζουν όσοι κάνουν αίτηση συμμετοχής στο «εν οίκω» του 2013:

Η συνάντηση «εν οίκω»  είναι μία ετήσια γιορτή που στόχο  έχει την αφύπνιση και ενημέρωση σε θέματα οικολογίας, βιώσιμης ανάπτυξης, οικοτεχνίας, τοπικής οικονομίας και αυτοδιαχείρισης της καθημερινής ζωής.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα έρθουμε σε άμεση επαφή με ανθρώπους που με δημιουργικό τρόπο θα μοιραστούν την πολύτιμη γνώση  τους μέσα από εργαστήρια, σεμινάρια, παρουσιάσεις και προβολές.

Δε ζητάμε πιστοποιήσεις. Βασιζόμαστε στις σχέσεις εμπιστοσύνης και στη δέσμευση του κάθε συμμετέχοντος στις αρχές που προβάλλει η συνάντηση «εν οίκω». Είναι ο λόγος, η εντιμότητα, η στάση του καθενός απέναντι στους συνοδοιπόρους του.

Η γενική συνέλευση του «εν οίκω» αποτελείται από άτομα που ζουν εφαρμόζοντας έμπρακτα την οικολογική γεωργία, τη μεταποίηση και την οικοτεχνία. Σκοπός μας είναι να προάγουμε αυτή τη στάση ζωής εκ των έσω... Οι αποφάσεις μας δεν παίρνονται με ψηφοφορίες αλλά μέσω γενικών συνελεύσεων και όλες οι εργασίες γίνονται εθελοντικά.


Όροι συμμετοχής:

Στη φετινή συνάντηση βασική προϋπόθεση είναι ο κάθε συμμετέχων να οργανώσει και να παρουσιάσει τουλάχιστον ένα εργαστήριο/σεμινάριο μεταδίδοντας τις γνώσεις του στο κοινό. Ο κάθε εκθέτης έχει δικαίωμα να επιλέξει μια θεματική ενότητα έκθεσης και παρουσίασης από τις παρακάτω:

-Πρακτική οικολογία (όπως καλλιεργητές, μεταποϊητές, μελισσοκόμοι, ομάδες φυσικής δόμησης, αυτονομία στην ενέργεια κλπ)


-Θεραπευτικό Χωριό (όπως βοτανοθεραπεία, τεχνικές μάλαξης, γιόγκα, φυσικά καλλυντικά κλπ)

-Χωριό Χειροτεχνίας (όπως κεραμίστες, χειροτέχνες, κόσμημα, κλπ)

-Κουζίνα/προετοιμασία τροφής, διατροφικές προτάσεις, κλπ.

Ο κάθε εκθέτης οφείλει να συμμετέχει εθελοντικά σε κάποια από τις παρακάτω εργασίες:

-Καθαριότητα
-Φύλαξη
-Κουζίνα
-Στήσιμο/ξεστήσιμο της οικογιορτής 

Για να είμαστε σωστοί με τους εθελοντές θα γίνεται ανταλλαγή προϊόντων των συμμετεχόντων με  τους  εθελοντές  ανάλογα  με  τις  ώρες  εργασίας των εθελοντών.

Επίσης  αντίστοιχο κουπόνι ανταλλαγών τροφίμων/ποτών θα  λαμβάνει  ο  εθελοντής για την κουζίνα (διαφυλάσσοντας πάντοτε και τον εκθέτη ώστε να υπάρχει ένα όριο ανταλλαγών και τον εθελοντή που βοηθά στην καλή λειτουργία της συνάντησης).

Διαδικασία επιλογής συμμετεχόντων:


Βασικά κριτήρια για φέτος θα είναι η μοναδικότητα, εφευρετικότητα, δημιουργικότητα και χρηστικότητα του σεμιναρίου/εργαστηρίου προς παρουσίαση καθώς επίσης κια η καθαρότητα και ποιότητα των πρώτων υλών. 

Οι αιτήσεις εξετάζονται μία-μία από τη γενική συνέλευση του «εν οίκω» γι' αυτό και θα μας βοηθούσε ιδιαίτερα να είστε σαφείς και ειλικρινείς στα ερωτηματολόγια. 

Αν έχετε κάποιες συμπληρωματικές πληροφορίες ή επιπλέον παρατηρήσεις για να προσθέσετε υπάρχει ειδική θέση στο τέλος του ερωτηματολογίου... Αξιοποιήστε αυτό το χώρο ώστε να διευκολύνετε και το δικό μας έργο.

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε άμεσα στην αίτησή σας ώστε να γνωρίζετε από νωρίς εάν έχει γίνει δεκτή. Μόλις στείλετε την αίτησή σας επικοινωνήστε μαζί μας για να επιβεβαιώσετε ότι την έχουμε παραλάβει και ν' αποφευχθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις. 

Το κόστος συμμετοχής: 

Προσπαθώντας να σας επιβαρύνουμε με το ελάχιστο ποσό, επιλέξαμε το κόστος συμμετοχής να κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ ανά εκθέτη, ανάλογα με τα έσοδα της κουζίνας, την οποία προσπαθούμε να βελτιώνουμε χρόνο με το χρόνο. Κατανοώντας τα έξοδα μεταφοράς των εκθετών που βρίσκονται εκτός Κρήτης αποφασίσαμε ότι τα άτομα αυτά θα απαλλαγούν από το κόστος συμμετοχής.

Πάγκος: 

Για τη δική σας ευκολία και εξυπηρέτηση θα χρειαστεί να έχετε δικό σας πάγκο και καθίσματα για την έκθεση των προϊόντων σας, ειδικά αν έχετε την έδρα σας στην Κρήτη. 

Ο πάγκος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 μέτρα σε μήκος και τα 80 εκατοστά σε πλάτος γιατί τίθεται θέμα χώρου. Στην περίπτωση που δεν έχετε πάγκο θα πρέπει να το γνωρίζουμε από τώρα ώστε να σας εξασφαλίσουμε εμείς. Σας γνωστοποιούμε όμως ότι θα επιβαρυνθείτε με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Αν χρειάζεστε σκίαση καλό θα είναι να το έχετε προβλέψει από μόνοι σας. Οι πάγκοι κλείνουν υποχρεωτικά την ώρα του μεσημεριανού γεύματος γιατί μόνο τότε είναι καλή ευκαιρία για να γνωριστούμε καλύτερα.

Παρακαλούμε να έχετε μαζί σας ένα μεγάλο πανί για να καλύπτετε τον πάγκο σας όταν και αν χρειαστεί. Την ευθύνη για την ασφάλεια του πάγκου, των εκθεμάτων και των προσωπικών ειδών έχουν αποκλειστικά οι συμμετέχοντες.

Υποδοχή, στήσιμο έκθεσης: 

Θα διευκόλυνε ιδιαίτερα τη συνέλευση του «εν οίκω» και εσάς τους ίδιους το να βρίσκονται οι συμμετέχοντες στο χώρο του πάρκου το πρωί της Παρασκευής 12 Ιουλίου. Αφού κάνουν γνωστή την παρουσία τους στη γραμματεία, θα τους υποδειχτεί ο διαθέσιμος χώρος όπου θα στήσουν τον πάγκο τους εντός της θεματικής τους ενότητας. Ταυτόχρονα θα δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους για να βοηθήσουν στις υπόλοιπες εργασίες και δραστηριότητες του  «εν οίκω». Κατά την διάρκεια της συνάντησης δε στήνουμε ούτε και ξεστήνουμε πάγκους.

Συμμετοχή στη διοργάνωση:

Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να συμβάλλουν στη λειτουργία του «εν οίκω». Η συμμετοχή αυτή δεν θα ξεπερνά τις 3-4 ώρες για όλο το 3ήμερο,θα είναι όμως υποχρεωτική γιατί έχουμε ανάγκη και τη δική σας βοήθεια σε αυτή την τελική ευθεία... 

Θα ανατεθούν καθήκοντα σε διάφορες ομάδες όπως η ομάδα νυκτερινής φύλαξης και περιφρούρησης (2ωρες βάρδιες ανά 3 άτομα περίπου), η ομάδα καθαριότητας, ομάδες που θα αναλάβουν το στήσιμο και το ξεστήσιμο της έκθεσης και ομάδες που θα προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους στην κουζίνα.

Οι ώρες λειτουργίας της συνάντησης:
10:00 - 14:30, 15:00 - 17:00 Φαγητό, 17:00 - 22:00, 22:00 - … Μουσικό γλέντι.

Κουζίνα.

Πρωινό και μεσημεριανό παρέχεται δωρεάν στους εκθέτες, καθώς και στους επισκέπτες με ένα μικρό αντίτιμο. Παρακαλούμε να φέρετε μαζί σας ένα πλήρες σετ σερβίτσιου (πιάτο, μαχαιροπίρουνα, κουτάλια, ποτήρια) και ό,τι άλλο θεωρείτε απαραίτητο για σας.

Η κουζίνα θα σερβίρει τα προϊόντα αποκλειστικά σε χαρτί και κεραμικά ποτήρια.

Τα κεραμικά ποτήρια χρεώνονται στο ελάχιστο κόστος τους ενός (1) ευρώ αλλά μπορείτε στο τέλος, αν θέλετε, να τα επιστρέψετε και να πάρετε πίσω τα χρήματά σας.

Δεν θα υπάρχουν πλαστικά σκεύη γιατί θέλουμε να περάσουμε και στους επισκέπτες μας το οικολογικό μας μήνυμα. Το πλαστικό δεν μας είναι απαραίτητο και μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα υλικά. 

Δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε νερό σε πλαστικά μπουκάλια μιας και φροντίσαμε ώστε να υπάρχει άφθονο καθαρό πόσιμο νερό για όλους. 

Δε χρειάζεται να αγοράσετε προϊόντα σε ποτήρια ή συσκευασίες μιας χρήσεως μιας και η κουζίνα θα σερβίρει στα κεραμικά ή τα δικά σας ποτήρια καφέ, τσάι και άλλα ροφήματα καθώς και τοπικά προϊόντα όπως κρασί, τσικουδιά και μπύρα.

Τα έσοδα της κουζίνας θα καλύψουν μεγάλο μέρος από τα έξοδα της συνάντησης, γι’ αυτό εμείς και οι φίλοι μας ας την ενισχύσουμε όσο μπορούμε!

Οικολογία - καθαριότητα - υγιεινή:

Ο οικολογικός χαρακτήρας της συνάντησης απαιτεί την αντίστοιχη συνείδηση απ' όλους μας. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ πλαστικές σακούλες παρά μόνο χάρτινες, πάνινες ή βιοδιασπώμενες αμύλου.

Μέσα στο πάρκο θα υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι κάδων 

1) μπλε χρώματος για ανακύκλωση, 

2) πράσινου χρώματος για οργανικά που θα κομποστοποιηθούν (στην οποία ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ φλούδια από πορτοκάλια και λεμόνια ούτε φαγητά τα οποία είναι μαγειρεμένα) και 

3) καφέ χρώματος για τα κοινά σκουπίδια που θα καταλήξουν στη χωματερή.

Φροντίζουμε να κρατάμε το χώρο γύρω μας καθαρό και να διαχωρίζουμε τα σκουπίδια μας στους κάδους. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε το πάρκο για τουαλέτα. Το πάρκο διαθέτει πεντακάθαρες, δημόσιες τουαλέτες. Ας φροντίσουμε όλοι μας ώστε εμείς οι ίδιοι, οι επισκέπτες και κυρίως τα μικρά παιδιά να περάσουν ευχάριστες στιγμές σε ένα καθαρό περιβάλλον."

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ηράκλειο 713 06, Ελλάδα
ecofest@gmail.com 6997 712 017
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×