op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

Τράπεζες Χρόνου, Εθελοντικές Οργανώσεις, Δομές-Υποδοχή-Καταλύματα για άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες, κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες, ανήλικους, ψυχικά πάσχοντες, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα

" Το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης είναι μία γυναικεία οργάνωση βάσης, Σωματείο μη κερδοσκοπικό, με εθελοντικό χαρακτήρα. Συμμετείχε στην ίδρυση του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης το 1983, στη Λισσαβώνα, από 12 χώρες.

Στους στόχους του Δικτύου περιλαμβάνονται: ίσα δικαιώματα και ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δύο φύλα, εστιάζοντας κυρίως στην προσωπική και οικονομική ανάπτυξη (ενδυνάμωση-συμμετοχή) των κοινωνικά αποκλεισμένων γυναικών.

Το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης έχει έναν τομέα νεότητας που στοχεύει στη στήριξη της διαφορετικότητας και την ενδυνάμωση των νέων μέσα από σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες.

Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης είναι ιδρυτικό μέλος αρκετών άλλων Ευρωπαϊκών δικτύων, όπως το E.W.L. (European Women’s Lobby) και το ENAR (European Network Against Racism). Το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης ασχολείται με τα παρακάτω αντικείμενα:
  • Προγράμματα κατά της βίας για γυναίκες και παιδιά, εκλαμβάνοντας τη βία ως το μεγαλύτερο μέσο παρεμπόδισης της ανθρώπινης ανάπτυξης: SOS Γραμμή και φιλοξενία για την ενδοοικογενειακή βία και για στήριξη θυμάτων σωματεμπορίας, με κάλυψη πανελλαδική, από το 2003, με 11.500 περιπτώσεις.
  • Μελέτες, συνέδρια και διεθνής συνεργασία για την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την παρακολούθηση των φορέων σχεδιασμού πολιτικής. Συνεργασία με διάφορες Ευρωπαϊκές οργανώσεις για κοινές εκστρατείες. Άσκηση πίεσης στους θεσμούς για πιο αποτελεσματικές πολιτικές για τις γυναίκες.
  • Οικοδόμηση ειρήνης και ανάπτυξης: Αντιρατσιστική εκπαίδευση. Έρευνα πάνω στη Διαχείριση Συγκρούσεων.
  • Έρευνα και δραστηριότητες που σχετίζονται με τη δυνατότητα σύστασης γυναικείων συνεταιρισμών και μικρών επιχειρήσεων.
  • Ίδρυση και λειτουργία από το 2005 της πρώτης Τράπεζας Εθελοντικού Χρόνου με σεμινάρια και ανταλλαγή υπηρεσιών, στηρίζοντας άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.Τράπεζα Χρόνου

Η Τράπεζα Χρόνου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να στηριχθούν οικογένειες με προβλήματα αλλά και για να αξιοποιήσουν την διάθεση προσφοράς τους οι εθελοντές, άτομα που θέλουν να συνδράμουν το κοινωνικό έργο των οργανώσεων με παροχή υπηρεσιών προς περιθωριοποιημένες οικογένειες από εθελοντική βάση, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Σε μια τράπεζα χρόνου, ένας γιατρός ή δικηγόρος που προσφέρει μια ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών, δικαιούται μια ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως βάψιμο, μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, πράγματα δηλαδή που μπορεί να προσφέρει κι ένα όχι ειδικευμένο άτομο. Έτσι και τα άτομα που βοηθούνται νοιώθουν καλύτερα με την οπτική πως έχουν κάτι ανταλλάξιμο με αξία, δηλαδή τον χρόνο τους, και παράλληλα βοηθούνται να επανενταχτούν, εφόσον η εργασία όλων στην τράπεζα αξιολογείται ποιοτικά και αυτό λειτουργεί ως ανταμοιβή αλλά κι ως κίνητρο αναβάθμισης προσόντων.

Κάθε άτομο που γίνεται μέλος, πρέπει να νοιώθει την εμπιστοσύνη από και προς τους άλλους εταίρους. Δεν υποχρεώνεται να κάνει τίποτα που δεν έχει προσφερθεί το ίδιο να κάνει αλλά πρέπει να προσπαθήσει να αποδώσει το καλύτερο που μπορεί.

Αναζητείστε την Τράπεζα Χρόνου Αθήνας στο facebook
Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ. 210 6411449 και 210 9700814Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Δικτύου, μέσω των οποίων το Δίκτυο παρέχει στα θύματα ψυχολογική υποστήριξη, νομική κάλυψη, οικονομική ενίσχυση, ακόμα και εύρεση εργασίας. Λειτουργούν δύο υποστηρικτικές τηλεφωνικές γραμμές,: «SOS Δίπλα σου», για γυναίκες (αλλά και άνδρες και παιδιά) που υφίστανται σωματική ή ψυχολογική βία στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον τους,  «SOS κατά της σωματεμπορίας», για γυναίκες που έχουν ήδη πέσει θύματα ή τους ασκείται πίεση να εκδοθούν και γενικά, για άτομα που ζουν σε συνθήκες καταπίεσης.

Καταφύγιο(2004-2010): Ειδικά για τις γυναίκες-θύματα κακοποίησης, λειτουργούσε καταφύγιο στο οποίο μεταφέρονταν τα θύματα μαζί με τα παιδιά τους όποτε κρινόταν ανάγκη.

Προσπάθειες παρέμβασης στο νομοθετικό πλαίσιο για την καλυτέρευση των κρατικών υπηρεσιών και την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, γίνονται ενέργειες για τη βελτίωση των θεσμών και την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, ακόμα και σε πλαίσιο ευρωπαϊκής πολιτικής.

Οι προσπάθειες αποβλέπουν και στη συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την συνέχιση και την ανάπτυξη της δράσης του Δικτύου. "


Στοιχεία επικοινωνίας:
Αμαλιάδος 15, Αθήνα 115 23, Ελλάδα
Τηλ: 210 6411449, 210 97 00 814 Email: diktuo.gunaikwn@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×