op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Αλληλέγγυα Υγεία , Στέκια Μεταναστών, Δομές-Υποδοχή-Καταλύματα για άνεργους, άστεγους, πρόσφυγες, κακοποιημένες γυναίκες, χρήστες, ανήλικους, ψυχικά πάσχοντες, Ατομικές Ελευθερίες - Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα

"Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών δημιουργήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1995 με πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, την περίοδο που ξεκίνησε η μαζική μετανάστευση προς την Ελλάδα, κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες.

Απαρτίστηκε από άτομα που είχαν συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες και επιτροπές για τα δικαιώματα των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων και των μειονοτήτων, μέλη πολιτικών οργανώσεων, μετανάστες/ριες και πρόσφυγες, με στόχο:
 

  • την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα προβλήματα των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα
  • την ανάδειξη των πολιτικών παραμέτρων του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος
  • την υπεράσπιση του πολιτικού ασύλου και των δικαιωμάτων των μεταναστών
  • την παρέμβαση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και την οργάνωση δομών αλληλεγγύης
  • την αναχαίτιση του ανερχόμενου κρατικού και κοινωνικού ρατσισμού
  • τη στήριξη στις υπάρχουσες μορφές οργάνωσης και την ώθηση μεταναστών και προσφύγων στη δημιουργία συλλογικών οργάνων.
Από την πρώτη στιγμή το Δίκτυο πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις και η καμπάνια για τη νομιμοποίηση αποτελεί κεντρικό άξονα της δράσης του.

Οι θέσεις του συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων εκ μέρους πολιτικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, με βασικό πολιτικό αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και το πολιτικό άσυλο.

Αίτημα που, από την πρώτη εκδήλωση για τη νομιμοποίηση που έγινε στο Πολυτεχνείο το Μάρτη του 1996 μέχρι την τελευταία διαδήλωση στις 2 Δεκεμβρίου του 2006, συνεχίζει να είναι κεντρικό αίτημα του μεταναστευτικού κινήματος.Επειδή η αντίσταση στο ρατσισμό, η αποδοχή του άλλου και η αλληλεγγύη κατακτώνται βήμα βήμα, μέσα από την καθημερινή πρακτική αλλά και τις κοινές δραστηριότητες και διεκδικήσεις τον Μάη του 1997 αρχίζει να λειτουργεί το Στέκι των Μεταναστών, στην οδό Βαλτετσίου 35.

Ένας χώρος ο οποίος ενθαρρύνει την ουσιαστική γνωριμία αλλά και την καλλιέργεια δεσμών μεταξύ ελλήνων και μεταναστών, που προωθεί την πολυπολιτισμικότητα στην πράξη.

Ένας χώρος ο οποίος μέσα στα χρόνια έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες συζητήσεις και συνελεύσεις, προβολές ταινιών και εκθέσεις, ενώ λειτουργεί σαν σημείο αναφοράς του αντιρατσιστικού και μεταναστευτικού κινήματος όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Επίσης, στον ίδιο χώρο, ξεκινούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες και πρόσφυγες από την ομάδα εθελοντών δασκάλων «Τα Πίσω Θρανία» που συγκροτήθηκε το 1999.

Στόχος της ομάδας είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και οι παρεμβάσεις σε ευρύτερα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση αλλοδαπών στο ελληνικό σχολείο.

Φέτος λειτουργούν καθημερινά τρία τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας κάθε απόγευμα στο χώρο του Στεκιού.

Το 2003 το Στέκι των μεταναστών μετακόμισε στην οδό Τσαμαδού 13 ενώ οι δραστηριότητες μας διευρύνθηκαν.

Έτσι στο Στέκι των Μεταναστών λειτουργούν τμήματα μουσικής και χορού ενώ τα δύο τελευταία χρόνια παραδίδονται και μαθήματα υπολογιστών από το Underground Free University (U.F.U.), μια ομάδα εθελοντών με γνώσεις στους υπολογιστές.

Στο χώρο του Στεκιού, από τις αρχές του 2000, λειτουργεί επίσης το Γραφείο Ενημέρωσης Μεταναστών του Δικτύου, που πληροφορεί πρόσφυγες και μετανάστες πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που τους απασχολούν (άδειες παραμονής και εργασίας, εκπαιδευτικά, υγειονομικά και ασφαλιστικά προβλήματα κλπ), παρεμβαίνοντας σε ζητήματα γραφειοκρατίας, παράνομων κρατήσεων, απελάσεων, ρατσιστικής συμπεριφοράς κρατικών δομών και φορέων κλπ.


Για την μόνιμη επικοινωνία και την συνεργασία με μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, με πρωτοβουλία του Δικτύου, δημιουργείται τον Φεβρουάριο του 1996 το Συντονιστικό των Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, που αποτελεί μόνιμη δομή συνεργασίας όλων των συντελεστών του μεταναστευτικού κινήματος και συνεδριάζει στο χώρο του Στεκιού.

Η πρώτη εκδήλωση του Συντονιστικού γίνεται στις 30 Μαρτίου 1996, στο Πολυτεχνείο με θέμα «Νομιμοποίηση και δικαιώματα των μεταναστών», με μεγάλη συμμετοχή μεταναστών και πολιτικών προσφύγων.

Από τότε μέχρι σήμερα το Συντονιστικό έχει διοργανώσει κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, συζητήσεις ενώ τακτικά εκδίδει πολύγλωσσα φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση προσφύγων και μεταναστών/ριων.

Στις 6 και 7 Ιουλίου 1996, το Συντονιστικό διοργανώνει το πρώτο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Με συζητήσεις, θεματικούς χώρους, συναυλίες, εικαστικά και πολιτιστικά δρώμενα, μουσικές και κουζίνες απ’ όλον τον κόσμο, τρεις μέρες κάθε χρόνο, ντόπιοι και ξένοι συναντιούνται, συζητούν και γιορτάζουν αντιστεκόμενοι στον ρατσισμό και την εκμετάλλευση, διεκδικώντας μια πολυπολιτισμική και ελεύθερη κοινωνία.

Με την πάροδο του χρόνου τα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ εξαπλώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο Ρέθυμνο, στα Γιάννενα και την Λάρισα.

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, χρόνο με το χρόνο αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερες οργανώσεις ελλήνων και αλλοδαπών και αποτελεί πλέον πραγματικό θεσμό για το μεταναστευτικό και αντιρατσιστικό κίνημα. "


"Τα Πίσω Θρανία συγκροτήθηκαν το φθινόπωρο του 1999 στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών ως μια πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης σε οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.

Στόχος της ομάδας είναι η δωρεάν παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες, η ενημέρωση και βοήθεια των οικογενειών των μεταναστριών και μεταναστών σε θέματα που αφορούν τη φοίτηση των παιδιών τους στο ελληνικό σχολείο και, τελικά, η θεμελίωση της έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο μεταξύ ελλήνων και μεταναστών όσο και μεταξύ των μεταναστών από διαφορετικές χώρες προέλευσης.

Σκοπός του διδακτικού μέρους των Πίσω Θρανίων είναι, αφενός η διδασκαλία ενός βασικού λεξιλογίου στα ελληνικά, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για τη στοιχειώδη ένταξη στην ελληνική κοινωνία, και αφετέρου η γνώση των απαραίτητων γραμματικών και συντακτικών κανόνων για μια σωστή γραπτή και προφορική χρήση της ελληνικής.

Παράλληλα συμμετέχουμε σε ευρύτερες κινηματικές διαδικασίες, όπως είναι το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που διοργανώνει το Συντονιστικό των Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, οι πορείες, τα συλλαλητήρια και οι κινητοποιήσεις εναντίον κάθε ρατσιστικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Διεκδικούμε όλοι και όλες μαζί έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους!

Αθήνα 14 /10/2011"Το γραφείο εξυπηρέτησης μεταναστών/ριών λειτουργεί καθημερινά απο τις 16:00-20:00  στην οδό Τσαμαδού 13, Εξάρχεια (τ.κ. 11472)

Εκπρόσωπος: Ιωάννα Κούρτοβικ
Μέλος: Κώστας Αργαλιώτης, 6944-277516

Στοιχεία επικοινωνίας:
Βαλτετσίου 35, Αθήνα 106 81, Ελλάδα
τηλέφωνο: 210-3813928, φαξ:210-3830098 e-mail: metanaston@diktio.org, diktio@hol.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×