op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση

Ελεύθερο Λογισμικό-Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

"Το όνομα της ομάδας είναι μια μακρινή αναφορά στους Monty Python και συγκεκριμένα στην ταινία τους “Life of Brian”. 

Κατά την συζήτηση για την επιλογή του ονόματος προτάθηκε και ένα όνομα η αγγλική εκδοχή του οποίου θα ήταν αρκετά κοντά σε μια ήδη υπάρχουσα συλλογικότητα. 

Αναπόφευκτα, κάποιος αναφέρθηκε σε μια σκηνή της ταινίας στην οποία ομάδες λίγων ατόμων με παρόμοια όσο και βαρύγδουπα ονοματα όπως “People’s Front of Judea”/”Judean People’s Front”/”Popular Front of Judea” αγωνίζονται περισσότερο για την μεταξύ τους επικράτηση παρά για την απελευθέρωση της Ιουδαίας. 

Με αφορμή αυτή την αναφορά λοιπόν προτάθηκε το Digital Liberation Network, το οποίο μας άρεσε τόσο για τον αυτοσαρκαστικό χαρακτήρα του (αφού θέτει έναν εν πολλοίς ουτοπικό στόχο ο οποίος είναι δυσαναλογα μεγάλος για οποιαδήποτε παρόμοια ομάδα) όσο και για το ότι είναι εύηχο τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική του μορφή. 

Οι σεχταριστές του Ψηφιακού Απελευθερωτικού Δικτύου θα μας βρουν μπροστά τους!"

Manifesto
"Το παρόν κείμενο αποτελεί κατάθεση θέσεων και αρχών του Δικτύου για την Ψηφιακή Απελευθέρωση, μίας πολιτικής συλλογικότητας που παλεύει για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Το κείμενο αυτό είναι το σημείο αφετηρίας και αναφοράς για τη δημόσια δράση μας.

Η υπό συγκρότηση συλλογικότητα έχει ως σκοπούς :

1. Την ανατροπή των επιλογών που θέτουν οι κυρίαρχοι συσχετισμοί εξουσίας για την κοινωνία της πληροφορίας.

2. Την αλλαγή κεντρικών πολιτικών στην κοινωνία της πληροφορίας με βάση μία ριζοσπαστική πολιτική ατζέντα, που θα προκύπτει από την πρακτική των κοινωνικών κινημάτων και τις ανάγκες της κοινωνίας.

3. Τη μαχητική παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο σε σχέση με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ελευθερίες πάνω στη βάση της πολιτικής αυτής ατζέντας.

4. Την παραγωγή λόγου και γνώσης, ώστε τα κοινωνικά κινήματα να δίνουν από καλύτερες θέσεις τους αγώνες για την πρόοδο της κοινωνίας της πληροφορίας σε συνθήκες ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Για την πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών κρίνουμε πως πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στα κοινωνικά κινήματα και στην κοινωνία και προς διεκδίκηση απέναντι στους κυρίαρχους θεσμούς εξουσίας οι ακόλουθες σκέψεις, θέσεις και αρχές


Νέες Τεχνολογίες και Κοινωνίες – Μια Σχέση [Αλληλεπίδρασης]

Η σχέση ανάμεσα στις τεχνολογίες και τις κοινωνίες είναι μία σχέση [αλληλεπίδρασης]. Από τη μία οι κοινωνίες εξελίσσουν τεχνολογίες ως μέσα για την επίτευξη σκοπών και από την άλλη η χρήση των τεχνολογιών από τους ανθρώπους συντελεί σε κοινωνικές αλλαγές. Εξαιτίας όμως του ότι οι σημερινές κοινωνίες είναι ιεραρχικές και διαστρωματωμένες, τόσο η επιλογή των σκοπών, που υπηρετεί η τεχνολογία, όσο και οι κοινωνικές αλλαγές, που συντελούνται, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα εκάστοτε κυριαρχικά στις κοινωνίες συμφέροντα. Συνεπώς, η τεχνολογία ως μέσο επίτευξης σκοπών και ως μοχλός κοινωνικής αλλαγής αποτελεί κρίσιμο αντικείμενο πάλης για τα κοινωνικά κινήματα στο δρόμο προς την κοινωνική απελευθέρωση.


Η Τεχνολογία ως Μέσο για την Κοινωνική Απελευθέρωση

Οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών δημιουργούν τις προϋποθέσεις τόσο για νέες μεθόδους και τακτικές κυριαρχίας και ανταγωνισμού πάνω στις κοινωνίες όσο και, την ίδια ώρα, για νέες δυνατότητες και προοπτικές για τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, την πολιτική συμμετοχή και την κοινωνική απελευθέρωση. Οι προοπτικές αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση τις υπάρχουσες σχέσεις κυριαρχίας και δημιουργούν ελπίδα για ένα μέλλον πέρα από τον καπιταλισμό. Σε συνάρτηση με αυτές τις δυνατότητες και προοπτικές οι σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών βρίσκονται στην καρδιά εκρηκτικών κοινωνικών αλλαγών, που συντελούνται σήμερα τόσο σε τοπικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Διαμόρφωση και Εφαρμογή των Σύγχρονων Τεχνολογιών ως Κρίσιμο Πεδίο Πάλης.

Η πραγμάτωση των απελευθερωτικών προοπτικών των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών δεν εναπόκειται σε μία αναπόδραστη αλληλουχία ιστορικών γεγονότων αλλά στην ανθρώπινη συλλογική δράση. Τα κινήματα, που αγωνίζονται για την κοινωνική απελευθέρωση, οφείλουν να αναγνωρίσουν τη διαμόρφωση και εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών ως ένα κρίσιμο πεδίο πάλης. Ο στόχος της συλλογικής μας δράσης θα πρέπει να είναι διττός, δηλαδή να κατευθύνεται τόσο προς την πραγμάτωση τέτοιων απελευθερωτικών προοπτικών όσο και προς την καταπολέμηση τεχνολογικών επιλογών, που ενισχύουν την κυριαρχία μέσα στις κοινωνίες." (...)"

Στοιχεία επικοινωνίας:
Βατερά 813 00, Ελλάδα
https://twitter.com/dln_gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×