op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αυτοδιαχειριζόμενο Παντοπωλείο Εξαρχείων Ο Ζήκος - ΛΑΪΚΗ ΤΟΥ ΖΗΚΟΥ χωρίς μεσάζοντες

Χωρίς Μεσάζοντες, Τράπεζες - Ανταλλακτήρια Σπόρων, Αστικοί Λαχανόκηποι, Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής, Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Κοινωνικά Παντοπωλεία


"Το Αυτοδιαχειριζόμενο Παντοπωλείο Εξαρχείων «ΖΗΚΟΣ» είναι ένα δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική. Είναι μια συμμετοχική δομή που στηρίζει και προωθεί το οριζόντιο και αλληλέγγυο εμπόριο φιλοδοξώντας μέσα από συλλογικές, αδιαμεσολάβητες διαδικασίες να συμβάλλει στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών της κοινότητας των Εξαρχείων. 
Είναι μια δομή κοινωνικής αντεπίθεσης, δημιοYργημα της Συνέλευσης «Κατοίκων, Συλλογικοτήτων και Κοινωνικών Εγχειρημάτων των Εξαρχείων» και αποτελεί τμήμα ενός συλλογικότερου αγώνα για χειραφέτηση και αυτονόμηση από τους μηχανισμούς της εξουσίας και του κράτους.
 Συνδιαμορφώνουμε και αποφασίζουμε στη συνέλευση του παντοπωλείου: παραγωγοί – καταναλωτές – ομάδα διαχείρισης.

Επιδιώκουμε σύνδεση και συνεργασία με κολεκτίβες, κοινωνικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, αυτοδιαχειριζόμενα αγροτικά εγχειρήματα, αυτόνομες μικρές μονάδες παραγωγής, μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, δομές αλληλέγγυου εμπορίου.

Σε αυτή τη δομή εντάσσεται και η «ΛΑΪΚΗ ΤΟΥ ΖΗΚΟΥ» που πραγματώνει την αδιαμεσολάβητη σύνδεση του καταναλωτή με δίκτυα μικρών παραγωγών. 

Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός Διατροφικού Δικτύου, μιας Πλατφόρμας ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και αλληλοϋποστήριξης στο πλαίσιο της διάχυσης της διατροφικής αυτονομίας, της δημιουργίας δομών αντίστασης και του πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα παρόμοιων εγχειρημάτων."ΔΩΡΕΞΑΡΧΕΙΑ: ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Στην Αθήνα, που βιώνει εντονότερα από κάθε άλλη γωνιά της Ελλάδας τις συνέπειες της κρίσης,  η αναζήτηση λύσεων συλλογικά σε προβλήματα όπως η στέρηση του δικαιώματος στην εργασία, στη στέγαση, στην περίθαλψη και στην εκπαίδευση, οδηγεί στη δημιουργία δομών κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης με στόχο την ανασύσταση του κοινωνικού ιστού.

Στα Εξάρχεια, μια γειτονιά με πλούσια ιστορία κοινωνικών αντιστάσεων ήδη από τη δεκαετία του ΄80 αναπτύσσονται , όσο πουθενά αλλού, ελευθεριακά εγχειρήματα που διαπραγματεύονται την ισότητα, την αλληλεγγύη και την αυτοδιαχείριση. Και όμως στις μέρες μας ακόμα και εδώ αντιμετωπίζουμε με φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού.


Ρατσισμός, σεξισμός, φασιστικές συμπεριφορές, ληστείες με θύματα φτωχούς ανθρώπους, περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, μαφίες που λειτουργούν με στυγνή ιεραρχία και λυμαίνονται τους κοινόχρηστους χώρους επιβάλλοντας το νόμο της σιωπής ή λιντσάρουν αντιπάλους τους στο όνομα της προστασίας της γειτονιάς, κινήσεις βίαιου εκτοπισμού τοξικομανών από μπράβους και θαμώνες της περιοχής, όλα μαζί επιτυγχάνουν να διαιωνίζουν αυτοματισμούς που εξασφαλίζουν την κοινωνική συναίνεση και την παθητικότητα.

Αυτά τα φαινόμενα ενισχυμένα από τον κυρίαρχο λόγο ευθύνονται και για την εμπέδωση του φόβου  που λειτουργεί διασπαστικά και σπρώχνει την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Η ανάγκη για τάξη και ασφάλεια που μόνιμα προβάλλεται σαν πρώτη προτεραιότητα αφήνει χώρο σε επίδοξους προστάτες που στο μέλλον δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν ακόμα και αιματοκύλισμα των καταπιεσμένων μεταξύ τους.


Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε τη γειτονιά μας στη βαρβαρότητα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δημόσιος χώρος έχει ζωτική σημασία καθώς μέσα σε αυτόν αναπτύσσονται οι μικρές καθημερινές αντιστάσεις που ευελπιστούμε να γίνουν τα κύτταρα μιας νέας μορφής κοινωνικής οργάνωσης, είναι ακόμα τόπος πολιτικών ζυμώσεων, αμφισβήτησης και έμπρακτων μορφών αλληλεγγύης και σαν τέτοιο θα τον υπερασπιστούμε. 

Δεν πρόκειται να τον παραχωρήσουμε, ούτε στις μαφίες, ούτε στους φασίστες, ούτε στους μπάτσους. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στη σιωπή και την αποξένωση να μας καταπιεί.


Θέλουμε γειτονιές ζωντανές, όχι αποστειρωμένες. Η γνωριμία, η σύνδεση, η επικοινωνία μεταξύ μας θα οδηγήσουν στη συλλογική αναζήτηση λύσεων, στη δημιουργία ενός σημείου συνάντησης προς αυτή την κατεύθυνση. Αν εμείς αλλάξουμε, υπάρχει ελπίδα, σε πείσμα των καιρών, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία διαφορετική.

Η άμυνά μας απέναντι στην πείνα και την εξαθλίωση είναι η σύνδεσή μας με δίκτυα παραγωγών για την προμήθεια αγροτικών προϊόντων καλής ποιότητας, χωρίς μεσάζοντες, η δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων, οι συλλογικές κουζίνες, η οργάνωση χαριστικών και ανταλλακτικών παζαριών και γιορτών δρόμου.

Η άμυνά μας απέναντι στην υποβάθμιση της υγείας είναι η δημιουργία κοινωνικού ιατρείου για την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας χωρίς αντίτιμο και η συγκέντρωση φαρμάκων για χορήγηση σε  ανασφάλιστους και σε ανέργους.

Η άμυνά μας απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό είναι η λαϊκή αυτοάμυνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μαζί δομές αλληλεγγύης που θα μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια ενάντια στη βαρβαρότητα.

Αθήνα 02/02/2013

ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝΕΑΘΕΡΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Γυμνασίου Λυκείου – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ"

Στοιχεία επικοινωνίας:
Πλατεία Εξαρχείων, Αθήνα 106 83, Ελλάδα
sk_ex@espiv.net
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×