op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ Το γιαπί

Εναλλακτική Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Αυτοδιαχείριση, Αυτοδιαχειριζόμενοι Κοινωνικοί Χώροι , Εργασιακές Κολεκτίβες

Το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Πολιτικών Μηχανικών Το γιαπί, αποτελεί δίκτυο Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Άνοιξε το    2012. Tοποθεσία    Ηρώων Πολυτεχνείου, Κτήριο Αντοχής Υλικών (Κ.Α.ΥΛΙ), Ζωγράφου.

Σερβίρει    Καφέ.  Ευπρόσδεκτοι οι περαστικοί.
Ιδανικό για παιδιά. Γενικός διαχειριστής    Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ."Γινόμαστε ανεξάρτητοι,αποκτούμε στέκι!

Το κυλικείο είναι μια πρωτοβουλία φοιτητών και φοιτητριών της σχολής με σκοπό τη δημιουργία ενός ανοιχτού κοινωνικού χώρου, που παράλληλα λειτουργεί και σαν καφενείο.

Μια αφορμή γι’ αυτό ήταν το κλείσιμο του κυλικείου της σχολής από ιδιώτη και η θέληση να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη στο χώρο της σχολής αυτόνομα και συλλογικά.
Οι έννοιες της αυτοδιαχείρισης και της αντί-ιεραρχίας είναι οι βάσεις στις οποίες λειτουργούμε και συναναστρεφόμαστε.

Βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, οιραζόμαστε την κάλυψη των αναγκών μας και καρπωνόμαστε οι ίδιοι (στην περίπτωσή μας σαν σύνολο) τα αποτελέσματα της εργασίας μας. Όλοι και όλες είμαστε ίσοι/ες ως προς τη συμμετοχή και τη δράση στο χώρο.

Η λειτουργία του κυλικείου τόσο ως καφενείο όσο και σαν κοινωνικός χώρος και η λήψη των σχετικών αποφάσεων γίνεται με οριζόντιες διαδικασίες, μέσω τακτικής ανοιχτής συνέλευσης, στην οποία μπορεί να συμμετέχει όποιος/α θέλει.

Καμία γνώμη δε μετράει περισσότερο από κάποια άλλη, μέσω της συζήτησης και της ζύμωσης των απόψεων προσπαθούμε να αποφασίζουμε με συναινετικό τρόπο για το οποιοδήποτε θέμα.
Δεν υπάρχει κάποιος αρχηγός ή αφεντικό που ελέγχει ή επιβάλλεται, ο καθένας/μια είναι υπεύθυνος/η ως προς τον τρόπο που θέλει και μπορεί να συμβάλλει στο εγχείρημα.

Είμαστε ενάντια σε λογικές κέρδους, γι’ αυτό και το αντίτιμο όσων παράγουμε είναι ελεύθερο και υπάρχει προτεινόμενη τιμή, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι σχεδόν στο κόστος.
Τα όποια έσοδα αξιοποιούνται για τις τρέχουσες ανάγκες του κυλικείου και όταν υπάρχει η δυνατότητα επιδιώκουμε την οικονομική ενίσχυση και τη στήριξη μας σε παρόμοια εγχειρήματα και δράσεις αλληλεγγύης.

Εκτός από τις υλικές μας ανάγκες, στο χώρο του κυλικείου προσπαθούμε να καλύψουμε και τις κοινωνικές.
Σε μια σχολή και σε μια κοινωνία που προωθείται ο ατομικισμός και η αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο και τα κοινωνικά ζητήματα, είναι ένας χώρος στον οποίο μπορούμε να επικοινωνήσουμε και να συναναστραφούμε ελεύθερα, να ενημερωθούμε και να προβληματιστούμε.Γίνονται διάφορων τύπων εκδηλώσεις (πάρτι, ψησίματα, προβολές ταινιών, κλπ), συζητήσεις, υπάρχουν βιβλία σχετικά με τη σχολή και μη, κείμενα δικά μας και από άλλες σχετικές ομάδες, συλλογικότητες κλπ που αξίζει να διαβαστούν και γενικότερα η διάθεση της επικοινωνίας και της δράσης στη βάση της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και των πιο ποιοτικών σχέσεων στην καθημερινότητά μας."

Στοιχεία επικοινωνίας:
Ηρώων Πολυτεχνείου,, Κτήριο Αντοχής Υλικών (Κ.Α.ΥΛΙ), Ζωγράφου, Ελλάδα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×