op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αστικός Λαχανόκηπος Δήμου Αγ. Δημητρίου

Αστικοί Λαχανόκηποι

Σε μια έκταση περίπου 2,5 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Ασυρμάτου κοντά στην ΕΘΕΛ, διαμορφώθηκαν 45 τεμάχια, 30-40τ.μ.περίπου το καθένα που είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αθήνα. Οι μικροί κήποι μοιράστηκαν σε υποψήφιους καλλιεργητές με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Η οικονομική κρίση και τα φαινόμενα της κοινωνικής και οικονομικής αποστέρησης που τη συνοδεύουν βιώνονται πιο έντονα στις πόλεις. Η επίμονη οικονομική κρίση, οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές δημιούργησαν ανησυχητικά φαινόμενα φτωχοποίησης των νοικοκυριών. Η διανομή αγροτεμαχίων εκ μέρους του Δήμου Αγ.Δημητρίου έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών που αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές λόγω κρίσης. Οι καλλιεργητές αντί να επισκέπτονται το μανάβικο για να ψωνίσουν, καλύπτουν τις ανάγκες τους σε λαχανικά από τη δική τους παραγωγή.«Η κόρη μου, ο σύζυγος και ο γιός μου είναι όλοι άνεργοι. Φροντίζω για τρεις οικογένειες: τη δική μου , του γιού μου και τα ανίψια μου, που είναι μόνα τους. Ο κήπος βοηθάει πάρα πολύ. Οι τιμές στα καταστήματα είναι ανεβασμένες, αλλά φέτος δε χρειάστηκε να αγοράσω σχεδόν τίποτα..ούτε πιπεριές, ούτε αγγουράκια…» -Νικολέττα Γαβαλά, δικαιούχος δημοτικού λαχανόκηπου
Ο κ. Περικλής Φειδερόπουλος είναι χαμηλοσυνταξιούχος και ανήκει σε αυτούς που δόθηκε προτεραιότητα όταν διανεμήθηκε η γη από το Δήμο. «Φέτος έβγαλα πολλά κιλά ντομάτες. Κράτησα για εμένα και μοιράζω και στον κόσμο που έχει ανάγκη. Είναι οικογένειες που δεν έχουν να φάνε»

Η καλλιέργεια είναι αποκλειστικά Βιολογική, όπως ορίζεται  από τον «Κανονισμό Λειτουργίας των Λαχανόκηπων». Οι καλλιεργητές υπέγραψαν τους όρους κατά την παραλαβή του περιβολιού τους.

Ο κ.Μάκης Καπλανίδης, είναι άνεργος εδώ και 1,5 χρόνο. Κάθε μέρα βάζει τις γαλότσες του, παίρνει τα εργαλεία του  και ξεκινάει τη δουλειά στον κήπο που του έχει παραχωρηθεί. «Δεν είναι εύκολο, γιατί δεν είχα γνώσεις και έπρεπε να διαβάσω. Ακολουθώ τις οδηγίες της γεωπόνου του Δήμου που μας συμβουλεύει»

Στην Ελλάδα τα 3 τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αρκετά δημοτικά αγροκήπια τα οποία καλλιεργούνται από πολίτες  των οποίων τα εισοδήματα έχουν «ψαλιδιστεί». Άλλα παραδείγματα Δήμων που έχουν αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι ο Δήμος Αμαρουσίου, ο Δήμος Αθηναίων κ.α.
Εκτός από τις ενέργειες των Δήμων για τους οικονομικά ευάλωτους, έχουν εμφανιστεί και αυτόνομα κινήματα πολιτών. Ενεργοποιούνται οργανώνοντας αστικούς λαχανόκηπους σε κοινόχρηστους και αναξιοποίητους ανοικτούς χώρους.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Κουντουριώτου και Εθνομαρτύρων, Άγιος Δημήτριος 173 41, Ελλάδα
dad-may@dad.gr Τηλ.:2109855161
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×