op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά

Αλληλέγγυα Παιδεία , Εναλλακτικές Συλλογικότητες, Στέκια Μεταναστών

"Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά δημιουργήθηκε το 2005 από εθελοντές εκπαιδευτικούς - και όχι μόνο - της πόλης μας.

Οι σκοποί του Σχολείου είναι:

Η κάλυψη της ανάγκης των μεταναστών για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. H ελληνική γλώσσα για τους μετανάστες είναι εργαλείο επικοινωνίας με τους άλλους, ο άξονας για να δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία ένα πλαίσιο ουσιαστικής κατανόησης και αποδοχής τους αλλά και η προϋπόθεση στην προσπάθεια τους να πάρουν άδεια παραμονής μακράς διάρκειας στην χώρα μας. Η νομική στήριξη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες με τις διαδικασίες νομιμοποίησης τους. 

Η συμπαράσταση στους μετανάστες για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας αλλά και η δράση για την ανάδειξη και τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια ένταξης τους στην ελληνική κοινωνία. 

Η συμβολή στην επαφή και προσέγγιση Ελλήνων και μεταναστών, στην αμοιβαία «γνωριμία» τους με άξονα τον πολιτισμό και τις συνήθειες, στην αποδοχή του «διαφορετικού» ως συστατικό στοιχείο της κοινωνίας μας ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την ομαλή ένταξη των μεταναστών ως ισότιμων μελών της ελληνικής κοινωνίας. 


Το 2006 το Σχολείο πήρε τη νομική μορφή σωματείου.

Στο πλαίσιο της δράσης μας:

Πραγματοποιούμε εκδρομές και επισκέψεις σε πόλεις , τοποθεσίες , μουσεία , μνημεία με μεγάλη ιστορική αξία για την Ελλάδα , προκειμένου οι μαθητές μας να ενημερωθούν και να γνωρίσουν από κοντά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την σύγχρονη ελληνική ιστορία 

Διοργανώνουμε  εκδηλώσεις και αφιερώματα πολιτιστικού περιεχομένου για ποιητές , συγγραφείς και θέματα όπως η μετανάστευση , με πλήρη συνεργασία και συμμετοχή από τους μαθητές μας σε μια αρμονική και πολυπολιτισμική συνύπαρξη 

Συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια σε κρούσματα ρατσιστικής βίας και στις απαράδεκτες συνθήκες υποβολής αιτήσεων Αδειών Παραμονής , Εργασίας και Ασύλου , σε πορείες διεκδικήσεων των αναφαίρετων  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των μαθητών μας , σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ και σε εκδηλώσεις για τη μετανάστευση. 
Βρισκόμαστε δίπλα τους σε κρατητήρια και φυλακές, κάνοντας παρεμβάσεις και διδάσκοντας ελληνικά σε κέντρα κράτησης αλλοδαπών -  καταγγέλλοντας τις εκεί συνθήκες - προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή τους απέναντι σε κάθε δυσκολία και να μην νιώσουν ούτε στιγμή οτι ζουν σε μια εχθρική και αφιλόξενη χώρα .. 
... και αυτό είναι ένα μάθημα που μας αφορά όλους  
Τέλος , κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες για την υλική ενίσχυση του σχολείου. Διεκδικούμε:

Άδειες νομιμοποίησης και εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής για όσους μετανάστες ήδη ζουν στον τόπο μας. 

Άσυλο στους πρόσφυγες. 

Νομιμοποιητικά έγγραφα και υπηκοότητα στα παιδιά των μεταναστών που ενώ γεννήθηκαν εδώ δεν ανήκουν σε καμιά πατρίδα. 

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του 14ου και 15ου Γυμνασίου Πειραιά, Κω και Αγίων Αναργύρων στην Παλιά Κοκκινιά(πίσω από την εκκλησία Αγία Σωτήρα).

Τα μαθήματα είναι δωρεάν και γίνονται κάθε Κυριακή 5-8 μ.μ. από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο.

Tο Σχολείο μας, για ακόμη μια χρονιά, στηρίζει στην πράξη τους μαθητές μας μέσα από την εθελοντική προσφορά των μαθημάτων αλληλεγγύης. Έτσι, στα μαθήματα Νέων Ελληνικών έρχονται να προστεθούν και τα μαθήματα Αγγλικών, Γαλλικών, Ισπανικών και Ουρντού. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν αρχές Οκτώβρη και θα διεξάγονται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Σχολείο. 

Τα μαθήματα απευθύνονται σε Έλληνες και αλλοδαπούς. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά στο τηλέφωνο 210 4200917 κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ. ή να στείλουν σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική θυρίδα του ΑΣΜΠ (asmpir@gmail.com) όπου θα πρέπει να αναφέρουν το όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο, καθώς και τη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν. 

Πειραιάς, Σεπτέμβρης 2013
Στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά θα γίνονται κάθε Σάββατο 5-8 μ.μ. μαθήματα ιταλικών δωρεάν, αρχής γενομένης  από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου

Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική καιδημιουργήθηκε το 2005 από εθελοντές.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Σχολείο στην ηλεκτρονική διεύθυνση : asmpir@gmail.com
ή στο τηλέφωνο 210-4200917."

Στοιχεία επικοινωνίας:
Αγίων Αναργύρων και Κώ, Πειραιάς 185 42, Ελλάδα
Τηλ: 2104200917 asmpir@gmail.com facebook: Ανοιχτό σχολείο μεταναστών Πειραιά
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×