op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Δημητρίου

Ηθικό, Ισοδίκαιο & Αλληλέγγυο Εμπόριο, Συσσίτια, Κοινωνικές - Συλλογικές Κουζίνες, Κοινωνικά Φαρμακεία, Αλληλέγγυα Παιδεία , Ωδεία , Εναλλακτική Εκπαίδευση, Άμεση Δημοκρατία - Λαϊκές Συνελεύσεις, Αντιρατσιστικές - Αντιφασιστικές Οργανώσεις, Φεστιβάλ

"Η Συνέλευση  διοργανώνει αυτοοργανωμένα μαθήματα αλληλεγγύης και δημιουργική απασχόληση παιδιών, λειτουργεί κοινωνικό φαρμακείο και προμηθευτικό συνεταιρισμό, κινητοποιείται ενάντια στις διακοπές ρεύματος στις γειτονιές. Το διάστημα αυτό δημιουργεί  Συλλογική Κουζίνα & Ξυλουργείο στον χώρο της εγκαταλελειμμένης καφετέριας στον Ασύρματο.


Δευτέρα 14/10, 16:00 Επανέναρξη κουζίνας
Μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών το προηγούμενο διάστημα, ξαναμαγειρεύουμε όλοι μαζί. Στις 14:00 μαγειρεύουμε και στις 16:00 τρώμε. 
Κάθε τρίτη, 7:30-9:00 μμ, 3ο δημοτικό Αγ.Δημητρίου (οδός Μητροπέτροβα 3): ελεύθερο εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης παιδιών Καθημερινά: αυτοοργανωμένα μαθημάτα αλληλεγγύης Κοινωνικό φαρμακείο συνέλευσης (επικοινωνία στο τηλέφωνο 6980-502357 ή στο email katadimadim@gmail.com


Σε περιόδους κρίσης του συστήματος, όπως αυτή που διανύουμε, με τη μαζική ανεργία και φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, η εκπαίδευση δέχεται τεράστιο πλήγμα και αναδιαρθρώνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κυρίαρχων. Η μόρφωση ανέκαθεν αποτελούσε και σήμερα ακόμη περισσότερο, προνόμιο για τους έχοντες καθώς απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο, που γίνεται εργοστάσιο παραγωγής φτηνών εργατικών χεριών και η ιδιωτική εκπαίδευση παρουσιάζεται ως μονόδρομος για την απόκτηση γνώσης και «επιτυχίας» στις εξετάσεις. Μόνο όμως για τους έχοντες.


Και τι γίνεται μ’ εμάς; Τα σχολεία μας συγχωνεύονται, τα τμήματα συμπτύσσονται, οι εκπαιδευτικοί μειώνονται και απολύονται αν αρρωστήσουν (όπως πρόσφατα θεσπίστηκε για τους αναπληρωτές) και οι αίθουσες «στουμπώνουν» όπως όπως με όσους περισσότερους μαθητές μπορούν να χωρέσουν.

Έτσι προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον τύπο ανθρώπου που χρειάζονται. Έναν υποτακτικό και αναλώσιμο υπήκοο, ευχαριστημένο με τα λίγα και φοβισμένο απέναντι σε όλα · όλα όσα θυμίζουν δημιουργικότητα κι ελευθερία.

Υπάρχει όμως κι άλλη προοπτική. Να καλλιεργήσουμε τους εαυτούς μας μέσα από δράσεις συλλογικές, χωρίς καθοδήγηση και αρχηγούς, αλλά με οδηγούς τις αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Να αντισταθούμε στο ρεύμα που θέλει να σαρώσει τα πάντα και να φτιάξουμε τις δικές μας αυτοοργανωμένες δομές μέχρι να πάρουμε επιτέλους τις ζωές μας στα χέρια μας.


Στα πλαίσια αυτά και με αυτές τις αρχές, μεταξύ άλλων δομών (προμηθευτικός συνεταιρισμός, κοινωνικό φαρμακείο) λειτουργούμε ελεύθερα για όλους, χωρίς φυλετικούς ή εθνικούς διαχωρισμούς στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης (χωρίς χρήματα) μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές δημοτικού - γυμνασίου - λυκείου και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά του δημοτικού. Στο χώρο του Ασύρματου επιπλέον λειτουργεί αυτοδιαχειριζόμενο ωδείο.

Προσκαλούμε όλους όσους συμφωνούν με αυτές τις αρχές και δράσεις να συμμετέχουν και να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν την ανάπτυξη της κοινότητας.

Είναι γεγονός πως ο θεσμός της εκπαίδευσης και το σχολικό περιβάλλον φαντάζουν στα μάτια του μαθητή σαν ένας καταναγκαστικός και μίζερος θεσμός, που σκοτώνει μέσα του τη χαρά της μάθησης. Για μας όμως η εκπαίδευση είναι το άναμμα της φλόγας για μάθηση, το έναυσμα για την ανάπτυξη κριτικής και ελεύθερης σκέψης. Η γνώση αποτελεί δύναμη και όπλο αντίστασης στον αγώνα για μια ελεύθερη κοινωνία.

Μαθήματα: Αρχαία, Λατινικά, Λογοτεχνία, Έκθεση, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον, Μουσική αρμονία, Ελεύθερο σχέδιο, Γραμμικό σχέδιο, Αγγλικά, Ισπανικά.

Τα μαθήματα γίνονται:

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (στρογγυλό)

3ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Αργοστολίου)

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Πλατεία Βελουχιώτη)

3o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Μητροπέτροβα 3), που λειτουργεί το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης."
Η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Δημητρίου είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας και διοργανώνει αυτοοργανωμένα μαθήματα αλληλεγγύης.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Μητροπέτροβα 3, Άγιος Δημήτριος 173 41, Ελλάδα
katadimadim@gmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×