op
×
ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ανοικείωση

Πολιτιστικός Ακτιβισμός , Εργασιακές Κολεκτίβες, Εικαστικές Κολεκτίβες

"Αν λέγαμε ότι απλά είμαστε μια καλλιτεχνική ομάδα που θέλει να υπηρετήσει την πολιτική τέχνη, θα λέγαμε ψέματα. Γιατί η έννοια «πολιτική τέχνη», δοσμένη στη γενικότητά της, χωράει άνετα πολλούς από τους εμπόρους της τέχνης. Οπως η πολιτική έχει πρόσημο (ταξικό, ιδεολογικό), έτσι και η πολιτική τέχνη έχει πρόσημο, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να στεγαστούμε όλοι κάτω από την ίδια ετικέτα.

Επειδή, λοιπόν, εμείς δεν κρύβουμε τις απόψεις και τους σκοπούς μας, δηλώνουμε ευθύς εξαρχής ότι δεν είμαστε γενικά και αόριστα «πολιτικοποιημένα άτομα», δεν προτιθέμεθα να κάνουμε γενικά και αόριστα «πολιτική τέχνη», αλλά έχουμε μια ορισμένη πολιτικοποίηση και θέλουμε να κάνουμε μια ορισμένου τύπου πολιτική τέχνη.

Δεν καλυπτόμαστε πίσω από δήθεν ουδετερότητες και καλλιτεχνικές αποστάσεις. Δεν βλέπουμε τον εαυτό μας έξω από τον ταξικό ανταγωνισμό. Είμαστε μέσα σ’ αυτόν, γιατί είμαστε κομμάτι της κοινωνίας. Και βέβαια, συμμετέχοντας στον κοινωνικό ανταγωνισμό, έχουμε διαλέξει στρατόπεδο. Είμαστε με το στρατόπεδο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.Κατά συνέπεια, στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε, στον τομέα του πολιτισμού, το όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης. Να συνδράμουμε –στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και εντός του πεδίου της τέχνης- στην ανάπτυξη της επαναστατικής-ανατρεπτικής συνείδησης.

Δημιουργηθήκαμε ως ομάδα τέχνης «επαναστατικώ δικαίω» και θέλουμε να υπάρξουμε και να δράσουμε ως μια καλλιτεχνική συνιστώσα του επαναστατικού-ανατρεπτικού κινήματος. Κατόπιν τούτου, ευνόητο είναι ότι επιζητούμε την κριτική από εκείνους στους οποίους απευθυνόμαστε και τους οποίους θέλουμε να υπηρετήσουμε. Οχι από τους καπιταλιστές-μαικήνες, όχι από τους χρυσοκάνθαρους των μίντια, όχι από τα κάθε είδους τσιράκια της αστικής εξουσίας.

Αυτή η καταρχήν τοποθέτησή μας προσδιορίζει και τη θέση μας μέσα στο τεράστιο μωσαϊκό της τέχνης. Επειδή επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην τόσο αναγκαία συγκέντρωση των δυνάμεων της επαναστατικής ανατροπής, αυτός ο σκοπός μάς τοποθετεί έξω από τα ρεύματα της κυρίαρχης τέχνης.

Ανοίγουμε μέτωπο με όλα «τα εμπορεία της βραδινής ψυχαγωγίας» (για να θυμηθούμε τον Μπρεχτ), είτε αυτά υπηρετούν ανοιχτά το ευτελές, είτε διατείνονται ότι υπηρετούν το υψηλό, προσφέροντας ψεύτικες απεικονίσεις της πραγματικής ζωής, μπετονάροντας την κυρίαρχη ιδεολογία, καλλιεργώντας την ατομικιστική χαύνωση, συμβάλλοντας στην παθητικότητα και την κοινωνική παράλυση.

Δεν μας ενδιαφέρει να απευθυνθούμε στο αστικό κοινό. Ούτε σ’ εκείνο το κομμάτι της διανόησης που ανταλλάσσει την καλοπέρασή του με την παραγωγή οπίου για το λαό. Μας ενδιαφέρει ν’ απευθυνθούμε στους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου. Σ’ αυτούς που δημιουργούν τα πάντα και δεν απολαμβάνουν τίποτα. Σ’ αυτούς που τρέφονται με υλικά και καλλιτεχνικά σκουπίδια. Αυτοί είναι το κοινό μας, στη δική τους κριτική εκτιθέμεθα, απ’ αυτούς περιμένουμε συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

Δε φοβόμαστε τα κυρίαρχα κυκλώματα, γιατί απλούστατα η δική μας καλλιτεχνική παρέμβαση δεν τέμνεται πουθενά με τη δική τους. Από την άλλη, χωρίς ίχνος αλαζονείας, επιδιώκουμε τη σύγκριση μαζί τους στο καλλιτεχνικό επίπεδο. Γι’ αυτό και δε θέλουμε να μας αντιμετωπίσει κανείς με συμπάθεια και συγκατάβαση, αλλά με τη μέγιστη αυστηρότητα."

Η Ανοικείωση είναι δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας στην Αττική με στόχο να υπηρετήσει το όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης.


Στοιχεία επικοινωνίας:
Αχαρνών και Αγαθουπόλεως 65, Αθήνα 112 52, Ελλάδα
Τηλ.: +306973930419 Email contact@anoikeiosi.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×