op
×

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου (φωτο - βίντεο)

Διαβάστηκε
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου (φωτο - βίντεο)

Σαν σήμερα η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου (βίντεο) - Αρης Βελουχιωτης: 'Το διλημμα" - Ολόκληρη η ταινία.

Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία είναι η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942.


Ζέρβας προς Άρη Βελουχιώτη: «Κύριε ταγματάρχα, Αύριον το πρωί θα σας περιμένω εις τη Βίνιανην. Είναι ανάγκη επιτακτική και κατεπείγουσα να σας συναντήσω. Με συνοδεύει Σύμμαχος ταγματάρχης και πρέπει οι δυο μας να συνεννοηθώμεν μαζί του επί ενός ζητήματος εθνικώς σπουδαιοτάτου


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, Στρατηγός Ναπ. Ζέρβας».


Ο Αρης που βρισκόταν στη Φραγκίστα απάντησε αμέσως: «Στρατηγέ μου, Αύριον λίαν πρωί θα ευρίσκομαι εις Βίνιανην. Μετά σεβασμού, Αρης Βελουχιώτης, Ταγματάρχης Πυροβολικού».Έτσι, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στις 14 Νοεμβρίου, στο συμφωνημένο μέρος, όπου ο αρχηγός του ΕΛΑΣ, αφού ενημερώθηκε για την αποστολή της ανατίναξης μίας εκ των τριών γεφυρών, χωρίς περιστροφές ενέταξε αμέσως τις αντάρτικες δυνάμεις που διέθετε στην επιχείρηση. Η Αγγλία που ήθελε να ελέγχει την κατάσταση, υπολόγιζε και στη μεταπολεμική περίοδο, έστειλε τον πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Κρις Γουντχάουζ.

Σήμερα συμπληρώνονται 76 χρόνια από την ημέρα της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και Βρετανών κομάντος. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης και έδωσε κουράγιο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία έγινε την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942.

Τον Σεπτέμβριο του 1942 Aγγλικό κλιμάκιο με αρχηγό το συνταγματάρχη Μάγερς πέφτει με αλεξίπτωτο στη Ρούμελη, έρχεται σε επαφή με τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειες τους.

Αποτέλεσμα του συντονισμού αυτού ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος 120 άνδρες του ΕΛΑΣ, 65 του ΕΔΕΣ και 12 Άγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών στην Αφρική, έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.
Κάπως έτσι άρχισε η μεγάλη επιχείρηση της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Ο επίλογος της επιχείρησης HARLING γράφτηκε δυο μέρες μετά την ανατίναξη της γέφυρας, όταν οι Ιταλοί προχώρησαν στην άνανδρη μέθοδο των αντιποίνων για εκφοβισμό του λαού.

Έτσι, αφού παρέλαβαν από τις φυλακές της Λαμίας 14 πατριώτες, τους 7 τους εκτέλεσαν μπροστά στην γκρεμισμένη γέφυρα και τους υπόλοιπους τους εκτέλεσαν στα Καστέλια της Παρνασίδας, απ' όπου και κατάγονταν, μαζί με άλλους 10 κατοίκους...


Αρης Βελουχιωτης Το διλημμα Ολόκληρη η ταινίαΟ λόγος του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία(ντουμπλαρισμένος)

Λέξεις Κλειδία - Tags
ΕΔΕΣ Ναπολέον Ζέρβας γέφυρα του Γοργοπόταμου
3
ανατίναξη
2
συνταγματάρχης Μάγερς Άρης Βελουχιώτης
17
ΕΛΑΣ
28
Σχετικά άρθρα

Αυτοί είναι οι κουκουλοφόροι που αναζητά η ΕΛΑΣ για την επίθεση με φωτοβολίδα στη δικηγόρο

Τους δύο νεαρούς της φωτογραφίας, με καλυμμένα πρόσωπα, αναζητά η ΕΛ.ΑΣ καθώς τους θεωρεί υπεύθυνους για την επίθεση με φωτοβολίδα στη δικηγόρο την Παρασκευή στα Εξάρχεια. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×