op
×

Τραγικές ιστορίες: οι νύφες από την Συρία που ποτέ δεν γελούν

Διαβάστηκε
Τραγικές ιστορίες: οι νύφες από την Συρία που ποτέ δεν γελούν

Οι νύφες από τη Συρία. Μόνες, χωρίς συγγενείς γύρω τους, κάθονται στα κομμωτήρια της Τουρκίας, συνήθως κοντά στα σύνορα των δυο χωρών, καθώς ένας κομμωτής τους κάνει περίτεχνους κότσους και μπούκλες, λίγες ώρες πριν παντρευτούν, έναν Τούρκο. Μόνες, χωρίς φίλους και οικογένεια. Οι γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία γράφουν και βιώνουν μια νέα ιστορία, μια νέα αφήγηση ξεριζωμού, μοναξιάς και επιβίωσης.Η Guardian βρέθηκε σε αυτές τις περιοχές, όπου οι γυναίκες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία στήνουν σπίτια και νοικοκυριά στην Τουρκία. «Μας παίρνουν τους άντρες» γκρινιάζουν κάποιες στην Τουρκία. Η 27χρονη Αμίνα από τη Συρία γνώρισε πριν από 3 μέρες τον 43χρονο Τούρκο που επρόκειτο να παντρευτεί σε λίγες ώρες όταν την συνάντησε δημοσιογράφος της εφημερίδας Guardian.  Xωρισμένος, ήθελε να παντρευτεί ξανά και γνώρισε την Αμίνα μέσω προξενιού. «Εχει σπίτι και δουλειά στην Αγκυρα. Η οικογένειά μου στη Συρία δεν έχει τίποτα πια. Αυτός θα μου προσφέρει στέγη, τροφή, προστασία.

Ο μέλλων σύζυγός της, επιχειρηματίας στην Αγκυρα, πλήρωσε 3.000 τούρκικες λίρες για να γνωρίσει την Αμίνα και άλλες 5.000 για τα έξοδα. Επικοινωνούν ακόμα με τη βοήθεια μεταφραστή.  Η Αμίνα δεν ξέρει καν πως θα είναι το νέο της σπίτι στην Αγκυρα. Δεν ξέρει καν τον άντρα της.


Κινήματα προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλουν ότι όλο και περισσότερες γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία καταφεύγουν σε τέτοιους γάμους από καθαρή απόγνωση. «Μοιάζουν με διέξοδο από τα προβλήματά τους, όμως οι άντρες τις εκμεταλλεύονται. Την ίδια ώρα οι ντόπιες νιώθουν άχρηστες και αγωνιούν για το μέλλον των οικογενειών τους. Οι γυναίκες από τη Συρία αλλά και από την Τουρκία είναι τα μεγάλα θύματα».

Μια Τουρκάλα είπε στην Guardian πως από τότε που ήρθαν οι γυναίκες από τη Συρία οι άντρες τους έχουν γίνει σκέτα κτήνη. Βρίσκουν την παραμικρή δικαιολογία (κακή νοικοκυρά, άσχημη) για να πάρουν δεύτερη γυναίκα.

Μια γυναίκα στην πόλη Κίλις όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες από τη Συρία – μάλιστα ξεπερνούν σε αριθμό τους ντόπιους- καταγγέλλει πως μέλη της ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας την πιέζουν να παντρέψει την κόρη της με αξιωματούχο της Τουρκικής κυβέρνησης... Μέχρι στιγμής περίπου 4.000 γυναίκες από τη Συρία έχουν παντρευτεί Τούρκους. Ο Dr Reemah Nana γυναικολόγος στην περιοχή καταγγέλλει πως πολλές από αυτές παραπονιούνται πως δέχονται βία από τους συζύγους τους, αν και σε γενικές γραμμές δεν θέλουν να παραπονιούνται. Υπάρχουν φήμες για σεξουαλική κακοποίηση αλλά καμία δεν έχει τολμήσει να το καταγγείλει επώνυμα.

Καθώς οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα, δεν έχουν διαβατήρια ή άλλα επίσημα έγγραφα. Οι γάμοι γίνονται από ιμάμη, όμως δεν έχουν καμία νομική κατοχύρωση. Απλά δεν είναι επίσημοι γάμοι. Οι οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων τους ονομάζουν προσωρινούς γάμους που έχουν μεγάλη καταπίεση, σεξουαλική επιθετικότητα, ταπείνωση και εκμετάλλευση των γυναικών.

Η πολυγαμία, που έχει απαγορευτεί στην Τουρκία εδώ και έναν αιώνα ασκείται ακόμα σε συντηρητικές αγροτικές περιοχές όπως αυτές όπου εγκαθίστανται οι πρόσφυγες. Οι δεύτερες και τρίτες γυναίκες δεν έχουν καμία νομική κατοχύρωση και είναι ευάλωτες στην κακοποίηση. Οι νύφες από τη Συρία είναι μια νέα επώδυνη απάνθρωπη ιστορία.

πηγή: iefimerida.gr
Σχετικά άρθρα

Η Ομάδα Νέων Ηρακλείου Be pART και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ σε στέλνουν Τουρκία!

Ζητάμε 12 νέους (κυρίως 15-25 ετών) να ταξιδέψουν μαζί μας από 21 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2015 στην πόλη Kahramanmaras, της Τουρκίας για την Ανταλλαγή Νέων με τίτλο “Don’T Stop, Keep On Dancing”. Διαμονή και Διατροφή, πλήρως καλυμμένα αλλά και τα ταξιδιωτικά εισιτήρια έως 170 ευρώ!

“Όχι” στα τεστ απόδειξης ομοφυλοφιλίας για πρόσφυγες λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στην απόφαση ότι οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στη βάση της ομοφυλοφιλίας τους δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για να το αποδείξουν, κατέληξε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιβίωση και απώλεια: το θανάσιμο ταξίδι μιας νεαρής Σύριας στην Ευρώπη

Η Ντοά δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το τραύμα που βίωσε στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν ένα άγνωστο σκάφος εμβόλισε τη μηχανότρατα στην οποία επέβαινε, μαζί με περισσότερα από 500 άτομα

Σύροι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι τους ζητούν να πληρώσουν νοσήλια μετά τις λιποθυμίες!

Οι απεργοί πείνας παρουσίασαν μάλιστα ένα έγγραφο-τιμολόγιο, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να πληρωθούν συνολικά 101 ευρώ σε ιατρικά έξοδα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×