op
×

Λέσβος: φωτογραφίες από το κέντρο φιλοξενίας Καρά Τεπέ - Τέτοια παραδείγματα χρειάζεται η Ευρώπη

Διαβάστηκε
Λέσβος: φωτογραφίες από το κέντρο φιλοξενίας Καρά Τεπέ - Τέτοια παραδείγματα χρειάζεται η Ευρώπη

Η Μόρια έχει απασχολήσει τον εγχώριο και διεθνή Τύπο με στιγμιότυπα από αυτό που δεν είναι υποδοχή προσφυγικού πληθυσμού που αιτείται διεθνή προστασία. Και πολύ σωστά. Οι συνθήκες δεν θυμίζουν σε τίποτα τις διακηρύξεις περί αξιών της ΕΕ. Αντιθέτως, βρίσκονται σε μεγάλη συμφωνία με τις εδώ και αρκετά χρόνια προετοιμασίες που έγιναν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο των συνόρων.

Ο γεωγραφικός περιορισμός που τέθηκε σε εφαρμογή με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας απλά επισφράγισε μια πολιτική που εφαρμοζόταν καιρό: στοιβάχτε τους σε άθλιες συνθήκες, να μην θέλει κανείς άλλος να έρθει. Τα αιτήματα για αποσυμφόρηση γίνονται μερικώς δεκτά από τις κεντρικές πολιτικές ηγεσίες, αν ο πληθυσμός στο hotspot ξεπεράσει τα 10.000 άτομα ή αν έχουμε χιόνια ή αν έχουμε θάνατο.

Δίπλα όμως σε αυτή την ντροπή, υπάρχει το Καρά Τεπέ, που καθώς το διαχειρίζεται ο Δήμος με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας και τη συνέργεια οργανώσεων, βάζει όριο στο ποιους και πόσους ανθρώπους υποδέχεται, προσπαθώντας κάθε φορά οι συνθήκες φιλοξενίας να είναι ανθρώπινες και να βοηθούν στην ηρεμία των ανθρώπων που διαμένουν.

Παιδιά που παίζουν, με τα ποδήλατά τους ή ποδόσφαιρο, στέγαση όλων των ανθρώπων και κυρίως των οικογενειών που φιλοξενούνται σε κοντέινερ, χώροι για εκμάθηση ελληνικών, ξένων γλωσσών, μουσικής, βιβλιοθήκη, παιδικές χαρές, βιολογικός καθαρισμός των αποβλήτων, ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες, κατάργηση ουράς για το φαγητό (όλα τα γεύματα μοιράζονται πόρτα πόρτα), υγειονομική κάλυψη των βασικών αναγκών, πετυχημένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, τόπος συνάθροισης για τσάι, χτιστοί φούρνοι για μαγείρεμα έξω από τα κοντέινερ.

Οι άνθρωποι που το διαχειρίζονται και οι φιλοξενούμενοι στο Καρά Τεπέ μπορούν και χαμογελούν. Η Ευρώπη χρειάζεται τέτοια παραδείγματα, που θα κρατήσουν τις υποδομές, τον αριθμό των φιλοξενουμένων, το ύφος και την ευαισθησία, που διαπνέουν παρέμβαση του Καρά Τεπέ, αλλά θα είναι ανοιχτά για όλους και για όλες που αιτούνται διεθνή προστασία και όχι μόνο για συγκεκριμένες ομάδες.

Μπορούμε. Θέλουμε;
Μνημείο αλληλεγγύης έξω από το Καρά Τεπέ, προσφορά ιδιώτη και υλοποιημένο από τα Παδικά χωριά SOS, φωτογραφία Pressenza.
Σχετικά άρθρα
,

Νάαν στη Μόρια από υπόγειους φούρνους: «Το ψωμί είναι δώρο του Θεού. Πρέπει να το γεύονται όλοι. Έχουν δεν έχουν να το πληρώσουν...».

«Το ψωμί είναι δώρο του Θεού» επαναλαμβάνει ο Μαχμούτ καθώς δίνει και σε μας μια ζεστή καλοψημένη πίτα. «Πρέπει να τη γεύονται όλοι. Έχουν δεν έχουν να την πληρώσουν...».

Φοιτητές και ασυνόδευτοι πρόσφυγες φύτεψαν «σπόρους» αλληλεγγύης κι ελπίδας

Η ετικέτα στο γυάλινο βάζο με το ασυνήθιστο ...brand «Travellers Project» φανέρωνε πως κάτω από το συμβατικό πράσινο καπάκι κρυβόταν κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή σάλτσα τομάτας. 

Ού παντός πλείν ές Κόρινθον. Κι όμως, αυτή γεννήθηκε στη Σάμο κι ούτε δύο μηνών κατέπλευσε στην Κόρινθο...

Κι εγώ, με το πουπουλένιο βάρος της στην αγκαλιά, αισθάνθηκα, μετά από μια τόσο εντατική μέρα, να φεύγει κάθε βάρος και κούραση από πάνω μου.

Πρωτοβουλία Ανοιχτής Μάθησης για πρόσφυγες υλοποιεί το Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ

Το άνοιγμα της πρόσβασης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην εκπαίδευση επιχειρεί να διευρύνει το πρόγραμμα Καινοτομίες για την Εκπαίδευση
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×