op
×

Roy Allela: Ο Κενυάτης μηχανικός που κατασκεύασε γάντια τα οποία μετατρέπουν τη νοηματική γλώσσα σε ομιλία

Διαβάστηκε
Roy Allela: Ο Κενυάτης μηχανικός που κατασκεύασε γάντια τα οποία μετατρέπουν τη νοηματική γλώσσα σε ομιλία

Ο 25χρονος Κενυάτης μηχανικός και εφευρέτης, Roy Allela, κατασκεύασε ένα σετ γαντιών τα οποία, από δω και πέρα, θα βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν βαριά προβλήματα ακοής και σε εκείνους που δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τη νοηματική γλώσσα.

Τα γάντια αυτά στην ουσία μεταφράζουν τη νοηματική γλώσσα σε ομιλία.

Πιο συγκεκριμένα, διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες σε κάθε δάχτυλο, οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν τις κινήσεις και την τοποθεσία του δάχτυλου ακόμα και το πόσο λυγίζει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

Τα γάντια συνδέονται μέσω Bluetooth με Android τηλέφωνα, τα οποία (κινητά) διαθέτουν μια ειδική εφαρμογή που μετατρέπει την ομιλία σε κείμενο "μεταφράζοντας" έτσι τις κίνησεις της νοηματικής γλώσσας σε "πραγματική" ομιλία.

Κίνητρο για την εφεύρεση αποτέλεσε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Allela, η περίπτωση της κωφάλαλης ανιψιάς του. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian, ο Roy Allela δήλωσε ότι πριν την κατασκευή των γαντιών τόσο αυτός, όσο και η οικογένεια του, που δεν γνωρίζουν τα βασικά της νοηματικής, αντιμετώπιζαν συχνά δυσκολίες ως προς την επικοινωνία με την ανιψιά τους.

Η ανιψιά του συνδέει πλέον τα γάντια είτε με το δικό της τηλέφωνο, είτε με του Roy και ξεκινάει να εκφράζεται στη νοηματική. Ωστόσο, ο Roy είναι σε θέση πλέον με τη νέα του εφεύρεση να καταλαβαίνει τι του λέει το αγαπημένο του πρόσωπο.

Ευρύτερος στόχος του Allela για την εφεύρεση του είναι τα γάντια να υπάρχουν  σε όλα τα σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες στη γενέτειρα του, την Κένυα και να επηρεάσει όσο γίνεται πιο θετικά τις εμπειρίες των παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

Τα γάντια του, πάντως, έχουν χαρακτηριστεί ένα από τα πιο πρωτοποριακά έργα στην αγορά των συσκευών βοηθητικής τεχνολογίας που αποσκοπούν στο να παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους με εμφανείς περιορισμούς.

Παρόλο που βρίσκονται  ακόμα σε πρωτογενές στάδιο ανάπτυξης και δεν έχουν διατεθεί ακόμα στην αγορά, ήδη έχουν προκαλέσει αρκετό "θόρυβο" στην επιστημονική κοινότητα, κερδίζοντας μάλιστα και δύο βραβεία.
Σχετικά άρθρα

Στο χωριό αυτό μένουν μόνο γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί και απαγορεύεται η πρόσβαση στους άντρες

Το Umoja είναι ένα χωριό κοντά στην Κένυα και ιδρύθηκε το 1990 από μια ομάδα γυναικών, που είχαν επιβιώσει από σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς.

Ένας Κενυάτης ο καλύτερος εκπαιδευτικός στον κόσμο. Δίνει το 80% του μισθού του για να βοηθήσει τους φτωχούς μαθητές του

Ένας καθηγητής από την Κένυα βραβεύτηκε για την αφοσίωσή του στο λειτούργημά του και ανακηρύχθηκε «καλύτερος καθηγητής στον κόσμο»

Η νοηματική γλώσσα στους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Τορίνο

Στο Τορίνο διοργανώθηκε μια ιδιαίτερη όσο και μοναδική εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα, που μπορεί να θεωρηθεί ως ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας ημέρας ελληνοφωνίας.

Το μαγικό αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας: Ερμήνευσαν το τραγούδι «Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου» στη νοηματική (Video)

Ένα πολύ διαφορετικό δρώμενο έλαβε χώρα στην Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά. Μία καλλιτεχνική δράση που συγκίνησε όλο το νησί.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×