op
×

Πρόσφυγες και όνειρα - Μια ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε στην Πάτρα (video)

Διαβάστηκε
Πρόσφυγες και όνειρα - Μια ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε στην Πάτρα (video)

Πρόσφυγες και όνειρα... 

Μία ταινία μικρού μήκους γύρισε στην Πάτρα μία νεαρή φοιτήτρια από τις πολλές που έρχονται στο Στέκι της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων και βοηθούν εθελοντικά τα μέλη της ομάδας στο έργο τους. 

Ο λόγος για την Πολυξένη Μανωλοπούλου, που με αφορμή μια εργασία της στο μεταπτυχιακό που κάνει στο ΕΑΠ στην εκπαίδευση και διδασκαλία σε πρόσφυγες και μετανάστες, προχώρησε στην δημιουργία μιας ταινίας που μιλάει ακριβώς πάνω στο αντικείμενο που θα πρέπει να παραδώσει στους καθηγητές της. 

Η Πολυξένη Μανωλοπούλου, έχοντας πάρει το πτυχίο της Φιλολόγου, αποφάσισε να κάνει με μεταπτυχιακό της πάνω σε ένα ζήτημα που την ενδιαφέρει ιδιαίτερα και που της ξυπνά τις ευαισθησίες που έχει, όπως κανονικά θα έπρεπε να ξυπνά σε κάθε άνθρωπο αφού μιλάμε για το απόλυτο δράμα της σύγχρονης πραγματικότητας και εποχής

Πηγαίνει έτσι στο Στέκι της Κίνησης και παρακολουθεί από κοντά τα μαθήματα που γίνονται στο σχολείο της ομάδας, εκεί όπου οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να διδάξουν στους νεαρούς μετανάστες ελληνικά, αγγλικά και άλλα μαθήματα που θα τους φανούν χρήσιμα, έχοντας έρθει σε μία χώρα στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν και να ζήσουν από τη στιγμή που τα σύνορα της Ευρώπης παραμένουν κλειστά. 

Η ταινία μιλάει για τα όνειρα των προσφύγων, αρκετοί εκ των οποίων είναι ανήλικα παιδιά και τα οποία έρχονται στην Πάτρα, ζώντας σε άσχημες συνθήκες, σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και σε διάφορες άλλες κρυψώνες, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να ταξιδέψουν λαθραία στην Ιταλία και από εκεί σε κάποια χώρα της δυτικής Ευρώπης. 

"Σκοπός της ταινίας αυτής, πέρα από το πρακτικό μέρος της που έχει να κάνει με την εργασία μου, ήταν να αναδείξω τις συνθήκες εξαθλίωσης κάτω από  τις οποίες ζουν αυτοί οι άνθρωποι, τις τραγικές στιγμές που έχουν ζήσει μέχρι να φτάσουν στην χώρα μας και να τους δώσω μέσα το φιλμ φωνή για να μιλήσουν για τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους, ελπίζοντας ότι αυτή η φωνή θα ακουστεί" τονίζει η Πολυξένη Μανωλοπούλου στο patrasevents.gr. 

Το φιλμ λοιπόν έχει πλάνα από τα μέρη αυτά στα οποία ζουν οι πρόσφυγες στην Πάτρα και προσπαθεί να αποτυπώσει στο φακό τον συναισθηματικό τους κόσμο, ξυπνώντας μέσα από τη ταινία συνειδήσεις. 

Είναι μία υπέροχη προσπάθεια από μία κοπέλα που βγάζει την ευαισθησία της, σε ένα ζήτημα που συνεχίζεται και που παραμένει ανοικτό, αφού όπως αποδείχτηκε δεν μπορούν να το κλείσουν μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις, προσαγωγές και συλλήψεις. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί αρκετές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησης σε ασυνόδευτους ανήλικους, αλλά και μεγαλύτερους μετανάστες. 

Δείτε το βίντεο: Πηγή: Patras Events

Σχετικά άρθρα

ΜΕΤΑδραση με αφορμή το περιστατικό στη Σάμο: «Aναγκαιότητα διασφάλισης ποιοτικής διερμηνείας στο προσφυγικό»

Αναφερόμαστε στο πρόσφατο συμβάν με το κύκλωμα εκμετάλλευσης το οποίο δρούσε στη Σάμο χορηγώντας πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×