op
×

Ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο των ΒΙΟτόπων

Διαβάστηκε
Ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο των ΒΙΟτόπων


Το πρώτο στάδιο του τριετούς προγράμματος «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας», το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και βιωματικής εκπαίδευσης για παιδιά και εφήβους, μέσω της δημιουργίας πρότυπων Βοτανικών Κήπων.
Κατά τον Απρίλιο συνεχίστηκε η υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος με άφθονη θετική ενέργεια από όλους όσοι συμμετείχαν. Το πρώτο στάδιο του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση των βιοτόπων, τη δημιουργία εικαστικών παρεμβάσεων και εκπαιδευτικών παρουσιάσεων στα σχολεία. Από τις συζητήσεις με τους μαθητές προκύπτει ότι ευαισθητοποιούνται διαρκώς πάνω στα θέματα της άγριας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και φροντίδα για τους ΒΙΟτόπους του σχολείου τους.

Πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο:

Νέο ΒΙΟτοπο απέκτησε:

 Το Γυμνάσιο Πολυσίτου Ξάνθης (ΒΙΟτοπος του λύκου, 29-30 Απριλίου)


Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προγράμματος υλοποιήθηκαν συνολικά σε έξι σχολεία:

Στο 1ο Γυμνάσιο Μαγούλας (ΒΙΟτοπος δένδρων που επιβραδύνουν την φωτιά, 2 Απριλίου)
Στο 1ο ΕΠΑΛ Καματερού (ΒΙΟτοπος της αρκούδας, 3 Απριλίου)
Στο 10ο Γυμνάσιο Περιστερίου (ΒΙΟτοπος δένδρων που επιβραδύνουν την φωτιά, 4 Απριλίου)
Στο 1ο ΕΠΑΛ Γρεβενών (ΒΙΟτοπος του λύκου, 8  Απριλίου)
Στο σύμπλεγμα 1ου και 2ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας (ΒΙΟτοπος του λύκου, 29 Απριλίου)
Στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας (ΒΙΟτοπος του λύκου, 30 Απριλίου)


Έγιναν δύο εικαστικές παρεμβάσεις στα παρακάτω σχολεία:

Στο σύμπλεγμα 1ου και 2ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας (ΒΙΟτοπος του λύκου, 8-9 Απριλίου)
Στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας (ΒΙΟτοπος του λύκου, 10-11 Απριλίου)


Ο Μάιος θα είναι ο μήνας ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους των δράσεων.

Οι βιότοποι, έκτασης περίπου 100 τ.μ. ο καθένας, με φυτά χαρακτηριστικών βιοτόπων της ελληνικής φύσης και εικαστικές παρεμβάσεις στις αυλές των σχολείων και των ιδρυμάτων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προετοιμάζονται κατάλληλα με τη συμβολή των τοπικών Δήμων και άλλων πιθανών φορέων αρωγών, ενώ ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το συνεργείο του με την συνεργασία των παιδιών, των καθηγητών και των υπευθύνων αναλαμβάνουν να αναμορφώσουν τους υπαίθριους χώρους με στόχο το ιδιαίτερο πρασίνισμά τους.

Στη συνέχεια η φυσιολογία των αυλών αλλάζει ριζικά αφού πλέον φιλοξενούν και συγκατοικούν με έναν ΒΙΟτοπο, ενώ αποκτούν μία νέα καθημερινότητα και τα παιδιά, καθότι μετά την ολοκλήρωση των φυτεύσεων έχουν πλέον υιοθετήσει και δεσμευτεί για τη φροντίδα των φυτών του κήπου!

Περισσότερες πληροφορίες, όλα τα νέα και την εξέλιξη του προγράμματος μπορεί κανείς να δει και να παρακολουθεί μέσα από το blog του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη διεύθυνση http://bit.ly/BIOtopos ενώ στη σελίδα «ΒΙΟτοπος - Η Φύση στην Αυλή μας» (https://www.facebook.com/BIOtopos) στο Facebook υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τακτική ενημέρωση.
- See more at: http://www.arcturos.gr/el/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=347&Itemid=49#sthash.NP7D9aAH.dpuf
Λέξεις Κλειδία - Tags
«ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας» 'Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
28
Αρκτούρος
31
Σχετικά άρθρα

Ένα ορφανό μωρό αρκουδάκι στην αγκαλιά του Αρκτούρου

Τη φροντίδα μίας ορφανής αρκούδας, μόλις 2,5 μηνών, με στόχο την περίθαλψη και την τελική επανένταξή της στη φύση ανέλαβε από την Παρασκευή ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Το μικρό αρκουδάκι βρέθηκε από τη Δασική Υπηρεσία Καστοριάς στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αυγής.

Η πρώτη νεκρή αρκούδα σε τροχαίο για το 2014...

Η πρώτη αρκούδα θύμα τροχαίου ατυχήματος για το 2014 καταγράφηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου. Πρόκειται για αρσενική αρκούδα περίπου 4 ετών η οποία χτυπήθηκε στις 04:30-05:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου από διερχόμενο όχημα στην Εγνατία Οδό.

"Καλύτερη ζωή" στη WWF

Στις 5 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στις 12:00 μ.μ. για την παρουσίαση του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», το οποίο υλοποιείται από την WWF Ελλάς με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Δείτε την συνέντευξη τύπου ζωντανά μέσω live streaming

Ένα πρωτόκολλο για τη σχέση της αρκούδας με τον άνθρωπο!

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχτηκαν, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη λήψη μέτρων διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×