op
×

Η μόδα... καταστρέφει το περιβάλλον

Διαβάστηκε
Η μόδα... καταστρέφει το περιβάλλον

Το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) είναι ο πρώτος φορέας που σε ένα συμπόσιο στο ΖΑΠΠΕΙΟ Μέγαρο το 2005, είχε προτείνει την ανακύκλωση των ρούχων και την επαναχρησιμοποίησή τους.

Επειδή η Ελλάδα, χώρα με μεγάλες καλλιέργειες βαμβακιού (πρώτη στην Ευρώπη) καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού, γι’ αυτό ελπίζουμε τα παρακάτω στοιχεία που «σοκάρουν» να γίνουν αφετηρία για μια πιο «αντικειμενική» αντίληψη των πραγμάτων και των πόρων που δεν είναι δυστυχώς ανεξάντλητοι.

Γι’ αυτό προτείνουμε όσες λιγότερες αγορές ρούχων και ιδιαίτερα συνθετικών, τόσα περισσότερα ψάρια στις θάλασσες και περισσότερες καθαρές ακτές κολυμβήσεις θα μας υποδεχθούν το καλοκαίρι.

Μια λωρίδα από δενδρύλλια που εκτείνεται από τις δυτικές ακτές της Σενεγάλης έως τις ανατολικές παραλίες του Τζιμπουτί με μήκος 8.000 χλμ. αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα περιβαλλοντικά προγράμματα παγκοσμίως.

Αφού ολοκληρωθεί θα συμβάλλει δραστικά στον περιορισμό των επιπτώσεων που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές στην υποσαχάρια Αφρική και θα αποτελεί το πιο μεγάλο οικοσύστημα χλωρίδας στον πλανήτη.

Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ξεκίνησε το 2008. Η ξηρή περιοχή όπου προβλέπεται να τοποθετηθεί το τείχος των δενδρυλλίων δεν ήταν πάντα έρημη, αλλά αποτελούσε πλούσια όαση πρασίνου που ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη γεωργία και τις καλλιέργειες της αφρικανικής ηπείρου.

Όμως, αιτίες όπως η αύξηση του πληθυσμού, η κακή διαχείριση του εδάφους και η κλιματική αλλαγή σταδιακά μεταμόρφωσε την περιοχή σε άγονη γη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ερημοποίηση του εδάφους, την έλλειψη τροφίμων και καθαρού νερού, αλλά και τις διαμάχες λόγω της συρρίκνωσης των φυσικών πόρων.

Αν και έχει υλοποιηθεί μόνο το 15% έως σήμερα , έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες θετικές επιδράσεις: στη Νιγηρία, 5 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν αποκατασταθεί με πλούσια βλάστηση και τα πάλαι ποτέ ξηρά πηγάδια είναι γεμάτα με πόσιμο νερό, ενώ στη Σενεγάλη τα 120 εκατομμύρια στρέμματα που φυτεύτηκαν προσφέρουν γόνιμο έδαφος για τη γεωργία και τέλος, στην Αιθιοπία η δενδροφύτευση έφερε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Παρόλο που το σχέδιο δενδροφύτευσης θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, έχει καταφέρει να ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις και κοινωνίες, αποδεικνύοντας ότι ο άνθρωπος μπορεί να συμβάλλει στην απάλειψη της καταστροφής που έχει προκαλέσει στη φύση.


Σχετικά άρθρα

«Κόκκινος συναγερμός» για τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ έφθασαν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα ανθρωπογενή «αέρια του θερμοκηπίου».

Ελληνικά καθαριστικά που προστατεύουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν ο τριανταεξάχρονος σήμερα χημικός μηχανικός, απόφοιτος της σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γκουλέτσας, περίμεναν μαζί με τη σύζυγό του το πρώτο τους παιδάκι

Quitting Dance Performance

Προβολή της ακτιβιστικής dance performance “Quitting” της Γωγωντίνας Αντζάμπου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018 στη χωματερή Φυλής με έντονο οικολογικό προβληματισμό.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×