op
×

Μελίγκρα: 5 τρόποι για να καταπολεμήσετε το πιο διαδεδομένο έντομο του κήπου

Διαβάστηκε
Μελίγκρα: 5 τρόποι για να καταπολεμήσετε το πιο διαδεδομένο έντομο του κήπου
Είναι ίσως το πιο διαδεδομένο έντομο του κήπου! Άλλοι τη λένε μελίγκρα, άλλοι τη λένε αφίδα, ενώ αρκετοί αναφέρονται σε αυτή ως ψείρα των φυτών. Όπως και να την αποκαλέσουμε, ένα είναι το σίγουρο!

Η μελίγκρα, το μικροσκοπικό αυτό το έντομο δεν κάνει εξαιρέσεις και προσβάλλει τα περισσότερα φυτά του κήπου μας. Θα το συναντήσουμε στα λαχανικά, στα καλλωπιστικά φυτά, καθώς και στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα. Υπάρχουν πολλά είδη μελίγκρας (αφίδας) και μάλιστα σε διάφορες αποχρώσεις, πράσινες, κιτρινοπράσινες, πρασινογκρί, λευκές, ροζ μέχρι και μαύρες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την αφίδα του λαχάνου, την αφίδα του βαμβακιού, την αφίδα της ροδακινιάς, την αφίδα της μηλιάς, την αφίδα της τριανταφυλλιάς και την αφίδα της πατάτας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μελίγκρα δημιουργεί μελιτώματα που αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα μυρμήγκια του κήπου μας. Γι’ αυτό όταν βλέπουμε μυρμήγκια στο φύλλωμα των φυτών, είναι ένα σημάδι ότι πιθανόν έχουν προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας.

Ποια προβλήματα προκαλεί η μελίγκρα στα φυτά;
 
Η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία μπορεί τα φυτά προσβάλλονται από την μελίγκρα, είναι από τον Μάρτιο εώς και τον Οκτώβριο σε περιβάλλον σχετικής υγρασίας και θερμοκρασιών 20-25οC. Επειδή οι αφίδες είναι ευαίσθητες στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε περιόδους καύσωνα παρουσιάζουν μειωμένους πληθυσμούς. Θα συναντήσουμε τη μελίγκρα να εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς λαχανικών (αγγούρι, κολοκύθι, πεπόνι, καρπούζι, ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα), καλλωπιστικών φυτών (τριανταφυλλιές, πετούνιες), καθώς και καρποφόρα δέντρα (πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά, ροδιά, βερικοκιά) και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά, η μελίγκρα δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων, τα οποία στρίβουν παίρνοντας μια χαρακτηριστική μορφή καρουλιάσματος. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στα φυτά, οι μελίγκρες δημιουργούν μελιτώδη εκκρίματα και αυτό φέρνει την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς που προκαλεί μαύρισμα στο φύλλωμα. Αυτό έχει σσν αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των φυτών και την σταδιακή εξασθένισή τους. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μελίγκρα αποτελεί φορέα επικίνδυνων ιώσεων εσπεριδοειδών δέντρων, καθώς επίσης ιώσεις κηπευτικών και καλλωπιστικών φυτών.

Πώς καταπολαμάται η μελίγκρα με φυσικό οικολογικό τρόπο;
 
Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης οικολογικής και βιολογικής αντιμετώπισης της μελίγκρας στον κήπο μας, μπορούμε να πάρουμε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω μέτρα:

– Καταβρέχουμε με νερό υπό πίεση τα φυτά, το βραδάκι, για να απομακρυνθούν οι μελίγκρες από την επιφάνεια των φύλλων και από τους προσβεβλημένους βλαστούς. Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φυτά μας μεσημεριανές ώρες ή σε ώρες ηλιοφάνειας καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών ή πρόκλησης εγκαυμάτων στο φύλλωμα των φυτών.

– Φτιάχνουμε μια αυτοσχέδια οικολογική συνταγή με φυσικά σπιτικά υλικά διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε 1-2 βδομάδες, από την άνοιξη ως το φθινποπωρο για την προληπτική αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση της μελίγκρας.

– Αξιοποιούμε τα βότανα του κήπου μας και φτιάχνουμε μια αρωματική αυτοσχέδια συνταγή προστασίας των φυτών από τη μελίγκρα. Συγκεκριμένα, τοποθετούμε 20 γραμμάρια ανθεών λεβάντας σε ένα λιτρο απεσταγμένο ή βρόχινο νερό, και το αφήνουμε για μια βδομάδα σε σκιερό μέρος. Σουρώνουμε το διάλυμα που έχει δημιουργηθεί και ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών μας κάθε βδομάδα για την προληπτική αντιμετώπιση της μελίγκρας.

– Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών, 1-2 φορές το μήνα, με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή με σάπωνες αλάτων καλίου, που είναι εγκεκριμένα στην βιολογική γεωργία. Προμηθευόμαστε τον θερινό πολτό και τους σάπωνες αλάτων καλίου από γεωπονικά καταστήματα και τα εφαρμόζουμε όταν η θερμοκρασία είναι κάτω 28°C καθώς σε υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στο φύλλωμα των φυτών.
 
Να σημειώσουμε πως το θειάφι δεν μπορεί να μας βοηθήσει στην καταπολέμηση της μελίγκρας.

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
 
Οι κόκκινες πασχαλίτσες θεωρούνται από τα πλέον ωφέλιμα έντομα στον κήπο μας, καθώς αποτελούν τον πιο σημαντικό φυσικό εχθρό της μελίγκρας και μπορούν να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της. Αν δούμε λοιπόν κάποια μελίγκρα στον κήπο μας, μπορούμε να πάρουμε την πασχαλίτσα και να την αφήσουμε στα φύλλα της τριανταφυλλιάς ή της λεμονιάς για να αποτελέσει τον άγρυπνο φρουρό εναντίον της μελίγκρας. Είναι εξαιρετικά όμως ενδιαφέρον ότι τα μυρμήγκια που λατρεύουν τα μελιτώματα της μελίγκρας, εμποδίζουν τις πασχαλίτσες όταν προσπαθούν να επιτεθούν στην μελίγκρα για να μην χάσουν το φαγητό τους. Ένας πόλεμος της φύσης ανάμεσα στα φυτά του κήπου μας!Πηγή:mistikakipou
Λέξεις Κλειδία - Tags
μελίγκρα φυτά
82
Σχετικά άρθρα

Ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά της Αθήνας βρίσκεται σε μια έκταση σχεδόν 3 στρεμμάτων

Για να αποκτήσει κάποιος ένα φυτό είτε για τον εσωτερικό είτε για τον εξωτερικό χώρο της οικίας του δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει μια ολόκληρη περιουσία
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×