op
×

Off-line networks - Οι Κοινότητες εκτός Διαδικτύου και το ελληνικό παράδειγμα του Σαρανταπόρου

Διαβάστηκε
Off-line networks - Οι Κοινότητες εκτός Διαδικτύου και το ελληνικό παράδειγμα του Σαρανταπόρου


Off-line networks - Κοινότητες εκτός Διαδικτύου

Τα «Ασύρματα Δίκτυα» είναι κοινοτικές δράσεις στα πλαίσια της Συνεργατικής Οικονομίας, στα οποία ο χρήστης δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο για να συμμετέχει. 

Αρχικά, δημιουργήθηκαν από την ανάγκη πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περιοχές που οι γραμμές EDSL δεν ήταν  διαθέσιμες και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν σε «κοινά αγαθά» ελεύθερα και ανοιχτά προς όλους. Αποτελούν μία εναλλακτική πρόταση για να εξαλειφθεί το ψηφιακό χάσμα σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, προωθώντας παράλληλα την ίση συμμετοχή και πρόσβαση στην ηλεκτρονική επικοινωνία.

Ο λόγος που εξελίχθηκαν τόσο πηγάζει από την καθημερινή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Η ανεύρεση, η συλλογή και η χρήση προσωπικών πληροφοριών από εμπορικές εταιρίες με στόχο την ενθάρρυνση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών αποτελεί ένα σοβαρό σύγχρονο πρόβλημα. Οι συγκεκριμένες παρακολουθούν τις «κινήσεις» των χρηστών στο Διαδίκτυο και έτσι διαμορφώνουν τις επικοινωνιακές στρατηγικές τους για την προώθηση του καταναλωτισμού και της εμπορικής συμπεριφοράς. 

Για αυτόν τον λόγο, η συμμετοχή σε «Ασύρματα Δίκτυα» στηρίζεται στη μη διάδοση των ψηφιακών πληροφοριών και δεδομένων, εφόσον αποτελούν προϊόντα αποκλειστικής ιδιοκτησίας του κάθε χρήστη. Ειδικότερα, αποτελούν δίκτυα στα οποία ο καθένας μπορεί να συνδεθεί από το σπίτι και να γίνει έτσι μέλος μίας κοινότητας. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί κόμβους για τη λειτουργία του, δρα χωρίς τους κανόνες της συνεχής επιτήρησης και χρησιμοποιεί το δίκτυο για να προωθήσει τις διαπροσωπικές επαφές.  

Τα τελευταία χρόνια έχει βρει πολλούς υποστηρικτές στην Ελλάδα με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Sarantaporo.gr. Το δίκτυο αυτό δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, στο νομό Λαρίσης λόγω της ανάγκης των πολιτών να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε μία περιοχή που δεν υπήρχε σήμα για πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σήμερα, μετρά πάνω από 3.500 χρήστες και χρησιμοποιείται για την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, την προώθηση γεωκτηνοτροφικών προϊόντων, για φροντιστηριακά μαθήματα αλλά και για ιατρικούς σκοπούς.


Ειρήνη Ρουμπά

Επικοινωνιολόγος - ΔημοσιογράφοςΣχετικά άρθρα

Σε αυτό το site θα βρείτε αγνά παραδοσιακά προϊόντα γυναικείων συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα

Στη σύγχρονη κοινωνία οι γυναίκες επιχειρηματίες φέρνουν μια νέα εποχή στην αγροτική οικονομία και επιχειρηματικότητα.

Ακτινοβολία στο σπίτι: Όλα όσα πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε από Wi-Fi, κινητά και ασύρματα

Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε είδους ακτινοβολία, φυσικής ή ανθρώπινης προέλευσης, είτε είμαστε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους.

«Μαζί για την Αλληλεγγύη»: Ολοκληρώθηκε η Πανελλαδική Συνάντηση Δομών Αλληλεγγύης

Το πρόγραμμα της Πανελλαδικής Συνάντησης Δομών Αλληλεγγύης «Μαζί για την Αλληλεγγύη», ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου, με ενημέρωση για τη μεθοδολογία των συζητήσεων. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×