op
×

Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί: ο τρόπος να ελέγξουμε τα κρατικά έσοδα

Διαβάστηκε
Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί: ο τρόπος να ελέγξουμε τα κρατικά έσοδα

Συμμετοχικοί Προϋπολογισμοί: ο τρόπος να ελέγξουμε τα κρατικά έσοδα

Ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός είναι μία διαδικασία στην οποία οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δημοκρατικές διαβουλεύσεις και να λάβουν όλοι μαζί αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών εσόδων. Ο σκοπός είναι να μεταφερθεί η δύναμη της λήψης αποφάσεων και με αληθινά χρήματα να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικές δράσεις. 

Για να έχει αποτελεσματικότητα η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να υπάρχει μία πηγή χρηματοδότησης και προσωπικό ώστε να συντονίζει και να οργανώνει τις δράσεις. Τα κεφάλαια χρηματοδότησης προέρχονται είτε από το ίδιο το κράτος, είτε από άλλους θεσμούς και ιδρύματα είτε και από τους ίδιους τους πολίτες διότι όσο μικρό και να είναι το “budget” μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

Επιπρόσθετα, μπορεί να αποτελείται από εθελοντές κάθε γειτονιάς και δήμου ώστε να προωθηθεί η συνεργατικότητα. Το κλειδί είναι να συμμετέχουν πολίτες ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, εκπαίδευσης, εθνικότητας και να συμφωνηθεί ποια δράση θα αναβάθμιζε και θα βοηθούσε κάθε περιοχή.

Τα στάδια δράσης πραγματοποιούνται με την οργάνωση συνοικιακών συνελεύσεων ώστε ο καθένας να μπορεί να εκφράσει τη γνώμη του και να ψηφισθούν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών έχοντας πάντα γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. 

Στη συνέχεια, διατυπώνονται, μελετούνται και ιεραρχούνται οι προτάσεις και καθορίζονται συγκεκριμένες προτεραιότητες. Τέλος, φτάνουμε στο στάδιο της υλοποίησης των δράσεων στο οποίο αξιοποιείται σωστά πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός σε πλαίσια διαφάνειας και δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα αρκετοί δήμοι έχουν οργανωθεί και ζητάνε τη βοήθεια των πολιτών για να λάβουν δράση. Οι δράσεις μπορούν να αφορούν το οτιδήποτε αρκεί να ευνοούν την κάθε κοινότητα. Για παράδειγμα βλέπουμε ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας αποφάσισε να αφοσιωθεί  στην δημιουργία μονοπατιών ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους, στην κατασκευή υπαίθριων γυμναστηρίων και σε μία προσπάθεια ανάδειξης του Δήμου ως ιδανικού για διακοπές μικρής διάρκειας.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Χαλανδρίου αποφάσισε να γίνει δενδροφύτευση, να αναβαθμιστούν πεζοδρόμια, πάρκα και ποδηλατοδρόμοι, να εξοπλιστούν κάποια σχολεία με νέους υπολογιστές, με βρύσες και με γήπεδα 5χ5, μπάσκετ και βόλεϋ. Ακόμη, αποφάσισαν να μελετήσουν την κυκλοφορία σε συγκεκριμένες οδούς και γενικότερα να αναβαθμίσουν την κοινότητα.

Σε πολλούς άλλους δήμους βλέπουμε παρόμοιες δράσεις όπως στις συνοικίες της Κηφισιάς, της Εκάλης και της Νέας Ερυθραίας, στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, στο Δήμο Βύρωνα, στο Δήμο Ιωαννιτών και όλοι ζητούν την συμμετοχή των πολιτών σε προτάσεις έργων και υπηρεσιών. 

Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές γειτονιές του κόσμου. Έκτοτε παρατηρείται τοπική ανάπτυξη, ενίσχυση της δημοκρατίας και ενδυνάμωσης της κοινωνίας. Σε μία εποχή που επικρατεί η αμφισβήτηση της λειτουργίας των θεσμών και οι κρατικές δράσεις είναι αναποτελεσματικές, η αξιοποίηση του προϋπολογισμού από τους πολίτες θα μπορούσε να φέρει την αλλαγή που τόσο επιζητάται.


Ειρήνη Ρουμπά

Επικοινωνιολόγος - Δημοσιογράφος

Λέξεις Κλειδία - Tags
συμμετοχικός προϋπολογισμός κρατικά έσοδα Ειρήνη Ρουμπά
3
έσοδα
9
κράτος
26
Σχετικά άρθρα

Off-line networks - Οι Κοινότητες εκτός Διαδικτύου και το ελληνικό παράδειγμα του Σαρανταπόρου

Τα «Ασύρματα Δίκτυα» είναι κοινοτικές δράσεις στα πλαίσια της Συνεργατικής Οικονομίας, στα οποία ο χρήστης δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο για να συμμετέχει.

Επανάσταση και η προοπτική ‘απονέκρωσης’ του Κράτους: Μαθήματα από την Οκτωβριανή Επανάσταση μέχρι σήμερα

Το κράτος, σύμφωνα με τους κλασικούς του Μαρξισμού, γεννάται σε μια ορισμένη βαθμίδα ανάπτυξης από τις ασυμφιλίωτες αντιθέσεις που εγείρονται μέσα στις ταξικές κοινωνίες.

Αυτό είναι το μικρότερο κράτος του κόσμου. Εμπνευσμένο από τον Αριστοτέλη, έγινε ανεξάρτητο, αλλά κανείς δεν το αναγνωρίζει!

Με έκταση ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, αυτό το κρατίδιο έχει περίπου 7.000 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι καλλιτέχνες. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×