op
×

«Σήκω πάνω μωρή» και άλλες ιστορίες

Διαβάστηκε
«Σήκω πάνω μωρή» και άλλες ιστορίες
Σάββατο 26/1, 11.00-18.00: Ένα βιωματικό δρώμενο για τις επιλογές που έχουμε όταν βρισκόμαστε ενώπιον της βίας
Τι μπορούμε να κάνουμε όταν συναντάμε τη βία;
Η εκδήλωσή της σε σωματικό, λεκτικό και ψυχολογικό επίπεδο είναι κάτι που παρατηρούμε συνεχώς στο δρόμο, στα σχολεία, στα σπίτια μας και στον όλο τρόπο κοινωνικής αλληλεπίδρασης μας, πολύ συχνά χωρίς να γνωρίζουμε πώς να την αντιμετωπίσουμε. Διακρίνοντας δε και κατατάσσοντας τους ανθρώπους με βάση το χρώμα του δέρματός τους, την εθνότητα, το φύλο, τις σεξουαλικές επιλογές και τις πολιτικές πεποιθήσεις οι διαφορές μας βαθαίνουν, η πόλωση αυξάνεται και η βία ανατροφοδοτείται.
Στόχος αυτού του βιωματικού εργαστηρίου είναι να μάθουμε ο ένας από τον άλλο:
 • ποιες επιλογές έχουμε όταν γινόμαστε μάρτυρες της βίας
 • πώς μπορούμε να εκφράσουμε τη διαφωνία μας με αποτελεσματικότητα, αλλά και με κατανόηση για όλες τις πλευρές
 • ποιο είναι το προσωπικό μας όριο και η σχέση μας με τη βία
 • πώς παίρνουμε ξεκάθαρη θέση ως ενεργά μέλη της κοινωνίας
Το εργαστήρι γίνεται με ατομικά και ομαδικά μοιράσματα, συζήτηση, παιχνίδια ρόλων και σωματικές χοροθεατρικές δράσεις βασισμένες σε καθημερινά περιστατικά όπως τα εξής:
 • Μαύρη γυναίκα κάθεται στο τρόλεϊ και ένας λευκός άντρας της λέει: “Σήκω πάνω μωρή”
   
 • Γυναίκα με μίνι φούστα περνάει μπροστά από μια παρέα ανδρών και ένας εξ αυτών της φωνάζει “Και ύστερα φταίει ο βιαστής”
   
 • Άντρας που φοράει φούστα περιμένει στην ουρά του ΑΤΜ και μια γυναίκα τραβάει το παιδί της από το χέρι και μουρμουρίζει “Γέμισε ο τόπος ανώμαλους...”
   
 • Σε μία συνέλευση κατοίκων ένας άντρας που φημολογείται ότι έχει ψηφίσει Χρυσή Αυγή παίρνει το λόγο και τότε περίπου 20 άτομα αρχίζουν να τον φτύνουν, να τον απειλούν και να φωνάζουν “ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς”
Η συμμετοχή μας στο εργαστήρι περιλαμβάνει το να μπούμε κατά κύριο λόγο στη θέση του παρατηρητή, αλλά και του θύτη και του θύματος και να εξετάσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης, διερευνώντας τον ενδεχόμενο αντίκτυπο που αυτοί θα είχαν στον ψυχισμό μας, στον ψυχισμό των άλλων, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς για την ενίσχυση του χώρου.
Σάββατο 26 Ιανουαρίιου 11.00 - 18.00
Δηλώσεις συμμετοχής στο spy.tsiknas@gmail.com
Γιώργος Τσιτσιρίγκος είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Nonviolent Communication με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες και τη διαχείριση συγκρούσεων.
www.nonviolence.gr
Ο Σπύρος Τσίκνας έχει φοιτήσει στη δραματική σχολή Εμπρός Θέατρο Εργαστήριο και είναι απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Ουαλίας ως  Ηλεκτρολόγος Ηλεκτρονικός Μηχανικός. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα της Τέχνης & Βιωσιμότητας.
spytsiknas.wixsite.com/sustainable-art


Σχετικά άρθρα

«Είμαι η Κατερίνα Γκουλιώνη, έχω όνομα, αυτή είμαι κι έχω να πω πολλά»

Δέκα χρόνια πέρασαν από το πρωί της 18ης Μαρτίου του 2009 που η  Κατερίνα Γκουλιώνη βρέθηκε νεκρή στο τέλος της μεταγωγής της με πλοίο από τον Πειραιά στις φυλακές Νεάπολης Λασιθίου.

Συνέλευση 8 Μάρτη – Απεργία στο σπίτι, απεργία στη δουλειά!

Παρά την υποτιθέμενη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, η εκμετάλλευση, ο σεξισμός και η απειλή βίας πυκνώνουν γύρω μας. Θρηνούμε σχεδόν καθημερινά θύματα γυναικοκτονιών, βιασμών και επιθέσεων. 

115 άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και ακτιβιστές καλούν στις 16 Μάρτη. Ο Νόαμ Τσόμσκι καλεί για διεθνή κινητοποίηση

Στις 16 Μάρτη θα ακουστεί η κραυγή μας στην Αθήνα, στην Ομόνοια στις 3μμ και την ίδια μέρα θα ενωνόμαστε με κινήματα που θα διαδηλώνουν σε όλο τον Πλανήτη.

Το όνειδος του Εθνικού Κοινοβουλίου

Ανοιχτή επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας - Όλα τα κόμματα της Βουλής πλην του ΚΚΕ και ορισμένων βουλευτών κομμάτων και ανεξαρτήτων βουλευτών ψήφισαν το αδιανόητο και ασύλληπτο. 

Πρωτοβουλία για τη συμμετοχή στην Παγκόσμια Φεμινιστική απεργία στις 8 Μάρτη

Η Ελλάδα και οι γυναίκες της δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένουν έξω από αυτές τις μεγάλες κινητοποιήσεις, καθώς αντιμετωπίζουν σωρεία διακρίσεων και αποκλεισμών που συνδέονται με το φύλο τους.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×