op
×

Ο Ιατρός | Του Βασίλη Ρώτα

Διαβάστηκε
Ο Ιατρός | Του Βασίλη Ρώτα
Ο ΙΑΤΡΟΣ

Από τα δυσκολότερα να διερευνηθούν θέματα είναι η σχέση της (απο μιά άποψη βαριά άρρωστης) κοινωνίας μας με τον Ιατρό. Μια σχέση βαθιά αντιφατική, που ως εκ τούτου καθιστά τον ιατρό μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Η κοινωνία ζητά τον Ιατρό Άνθρωπο. Και αυτόματα ξεχνά τον Ιατρό - άνθρωπο. Δηλαδή που πέρα από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη χρειάζεται και να φάει, να κοιμηθεί, να πληρώσει την ΔΕΗ...

Ο Ιατρός δεν πεινάει, δεν νυστάζει, δεν κρυώνει. Τον θρέφουν τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, από τα οποία αυτός μόνο οφείλει να εμφορείται. Στο κάτω κάτω, αν ο άλλος υποφέρει, ας του δώσει (ο Ιατρός) και κάτι από την τσέπη του.

Ο Ιατρός "Έχει". Θά 'χει πάρει καμιά προίκα, ή ίσως ο πατέρας του ήταν εφοριακός, τραπεζικός, έμπορος ή επιδοτούμενος αγρότης. Και στο κάτω κάτω, είναι ο δικός του Ανθρωπισμός που είναι υπό κρίση. 

Υπό κρίση είναι και οι γνώσεις και δεξιότητές του: γι' αυτό, ο Έλληνας ασθενής, σε αντιδιαστολή με τον Άγγλο, θα αλλοιώσει τα στοιχεία του ιστορικού, για να "τσεκάρει" τον Ιατρό (αν έπεσε στην παγίδα). 

Κριτήριο, οι δικές του Ιατρικές Γνώσεις από τις ταινίες του Θανάση Βέγγου. Ζητείται τελικά ο Υπεράνθρωπος, από μία ανώριμη κοινωνία με αρχέγονα στοιχεία. 

Και όταν τα γεγονότα μας διαψεύσουν, ρίχνουμε τον Μεσσία στην πυρά. Διάβασα αυτές τις ημέρες πολλά υμνητικά γι' αυτούς τους υπεράνθρωπους Ιατρούς μέσα στην κρίση. 

Πόσο φιλοιατρικό μπορεί να είναι ένα δημοσίευμα που ζητάει από τον ιατρό να 
μην τρώει, δηλαδή κάποια στιγμή να πεθάνει από την πείνα. Πουθενά δεν αναφέρθηκαν οι ελάχιστες πλέον αποδοχές τους, που σαφώς υπολείπονται των στοιχειωδών καθημερινών αναγκών.

Διαβάζουμε καθημερινά για κάποιες ομάδες, συμπαθείς μεν αλλά με πολύ λιγότερο μόχθο στην πλάτη τους, που διεκδικούν δικαιολογημένα την εργασία τους.

Είδαμε πουθενά κανένα δημοσίευμα αρχικά για τους 1040 ιατρούς του ΕΟΠΥΥ που πετάχτηκαν στο δρόμο με εν συνεχεία τους υπόλοιπους 5000;

Ας έδιναν για όλα αυτά ένα μικρό μέρος από την δημοσιότητα που έδωσαν για να κατακεραυνώσουν τον επίορκο καρδιοχειρουργό με το φακελάκι. Που ξανάφερε τα πράγματα στην αρχή: τι άλλο είναι μια κοινωνία του Καραγκιόζη ιατρού από μια κοινωνία καραγκιόζηδων;

Λέξεις Κλειδία - Tags
Βασίλης Ρώτας
34
γιατρός
45
Σχετικά άρθρα

H επόμενη ημέρα της σφαγής - ο συντηρητικός καθηγητής Κύριος Βασίλειος Βερώνης | Του Βασίλη Ρώτα

(Ο Λυκειάρχης Βασίλειος Βερώνης απεβίωσε εκφωνώντας τον πανηγυρικό της 17 Νοέμβρη, 20 χρόνια μετά.Την αποφράδα εκείνη εποχή (των γεγονότων) είμασταν οι τελειόφοιτοι μαθητές του).

Υποχρεωτικός ο "οικογενειακός γιατρός" - Τι θα συμβεί σε όποιον δεν κάνει εγγραφή - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον θεσμό

Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικός για όλους. Όσοι πολίτες δεν εγγραφούν χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου.

Το ανέξοδο μέτρο που εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών | Του Βασίλη Ρώτα

Για να εργαστείς στο UK, μεταξύ των άλλων θα πρέπει να συμπληρώσεις (διαδικτυακά γίνονται εκεί τα πράγματα) ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×