op
×

Τέλος εποχής για την Κούβα – Αναγνώριση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στο νέο σύνταγμα

Διαβάστηκε
Τέλος εποχής για την Κούβα – Αναγνώριση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στο νέο σύνταγμα
Επίσημη πλέον η αναγνώριση ιδιωτικής ιδιοκτησίας στην Κούβα, επισφραγίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε εξέλιξη.

Θεσμική κατοχύρωση των εξελίξεων που παρατηρούνται εδώ και χρόνια στην Κούβα έρχεται να δώσει η συνταγματική αναθεώρηση, καθώς ανάμεσα στα 224 άρθρα (από 137 του ισχύοντος συντάγματος) προβλέπεται η αναγνώριση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Αυτό προκύπτει από τη σύνοψη του νέου συντάγματος που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Γκράνμα, όργανο του ΚΚ Κούβας. Ως τώρα στη χώρα αναγνωριζόταν μόνο κρατική, συνεταιριστική, αγροτική και προσωπική ιδιοκτησία, καθώς και κοινοπραξίες.

Οι μεταρρυθμίσεις σε αγοραία κατεύθυνση, ειδικότερα από το 2010 και μετά έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες κουβανικές επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων, από εστιατόρια μέχρι κέντρα αισθητικής. Η αναγνώριση ελεύθερης αγοράς και ιδιωτικής ιδιοκτησίας στο σύνταγμα της χώρας μπορεί να σημάνει μεγαλύτερη νομική προστασία των ανερχόμενων επιχειρηματιών της Κούβας καθώς και των ξένων επενδυτών στη χώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών πως ο κεντρικός σχεδιασμός και οι κρατικές επιχειρήσεις παραμένουν οι πυλώνες της κουβανικής οικονομίας.

Το ΚΚ Κούβας παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας, ενώ η κυβερνητική επιτροπή της συνταγματικής αναθεώρησης, με επικεφαλής τον Ραούλ Κάστρο, θα παρουσιάσει το προσχέδιό της στην Εθνοσυνέλευση την επόμενη εβδομάδα. Ακολούθως η πρόταση θα τεθεί σε δημοψήφισμα μέσα στο 2018.

Ανάμεσα στις αλλαγές προβλέπεται και η θέσπιση ρόλου πρωθυπουργού πλάι σε εκείνον του προέδρου, ο οποίος πλέον θα απαγορεύεται να υπερβαίνει τις δυο συνεχόμενες πενταετείς θητείες, ένα σχέδιο που ο Ραούλ Κάστρο είχε προτείνει το 2011 στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος.

Παρότι δεν ωφελεί κανείς να προδικάσει τις εξελίξεις, η ιστορική εμπειρία δείχνει πως τέτοιες μεταρρυθμίσεις δεν προοιωνίζονται τίποτε καλό για το μέλλον της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Κούβα. Αυτό είναι διαπίστωση κι όχι κάποιου είδους ιερεμιάδα ή αφ’ υψηλού κριτική, με δεδομένες τις πραγματικά αντίξοες συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης στις οποίες λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, ο κουβανικός λαός που εμπλέκεται ενεργά στα πολιτικά δρώμενα είναι εκείνος που θα έχει τον τελικό λόγο για την πορεία της χώρας του και θα υποστεί και τις αντίστοιχες συνέπειες. Η αλληλεγγύη προς αυτόν είναι δεδομένη και δεν αντιφάσκει καθόλου προς τη δικαιολογημένη ανησυχία και την έντιμη κριτική για τα τεκταινόμενα.

Με πληροφορίες από telesurtv.net
Πηγή:katiousa.gr

Λέξεις Κλειδία - Tags
ιδιοκτησία
5
Κούβα
26
σύνταγμα
43
Σχετικά άρθρα

"Συνταγματική εκτροπή": Διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την μεταβίβαση των μνημείων της χώρας στο υπερταμείο

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου.

Αυτό είναι το μοναδικό στον κόσμο καλά διατηρημένο φαρμακείο του 19ου αιώνα [PHOTOS]

Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης Ματάνσας, στη δυτική Κούβα, και σήμερα το καλά αυτό διατηρημένο φαρμακείο στεγάζει το Φαρμακευτικό Μουσείο με πάνω από μισό εκατομμύριο σκευάσματα, παλαιά εργαλεία και συσκευές. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Συνεχίζοντας την περιήγηση αποδέχεστε στην Πολιτική cookies ×